Nem fizetik ki a túlórákat

Önnek is van egy története? Kirúgták, megalázták, vagy az 50. interjún is elutasítottak? Zaklatja a főnöke, esetleg az alkalmazottaival akadtak problémák? Írjon nekünk! munkahelyiterror@gmail.com

 

Tisztelt Munkahelyi terror jog!

 

Állami cégnél dolgozom váltásos, azaz 12 órás munkarendben. Gyakran megesik a túlóra az emberhiány miatt így havonta akár 30-60 órát is dolgozom extrában. Minden munkaórát dátummal egy programba rögzítenek, aminek a segítségével a hónap végén a gazdasági osztály kikalkulálja a munkabért. Nálunk az a szabály, ha a túlórák száma nem éri el az éves 150et, akkor nem fizetik ki hanem "lecsúsztatjuk" ha pl 151 órát dolgoztam, akkor 1 órát kifizetnek és minden további órát, ha lesz. (az első 150 óra ingyen van ilyenkor egyébként, de ez mellékes a sztorimban)

 

Mivel könnyen ki kellene gyűljön a 150 órám, de erre 3 éve még nem volt példa belevetettem magam ebbe a programba, hogy kiderítsem hova tűnnek az óráim. A szoftverbe minden hónap végén az extra túlóráim hivatalosan le vannak csúsztatva, ugyanis az éjszakai műszakaimból, amikor hazatérek és törvény szerint 48 óra pihenőm van arra a pihenőidőmre (amikor az éjszakai melót alszom ki) rendszerint havonta 3-6 alkalommal 6-8 órás csúsztatásokat elkönyvel nekem a cég. Így a hó végén a gazdasági osztályon nem lesz kötelezően kifizetendő túlórám, de csúsztatni sem csúsztatok (mivel lecsúsztattam a pihenőnapomon) sőt éppen, hogy egyre többet dolgozom.

 tuéora-potlek.jpg

Havonta egyszer céges gyűlésen elém raknak egy papírt a pihenőnapjaim dátumával, hogy írjam alá és fogadjam el, hogy ezeken a napokon csúsztattam le a túlmunkáimat.(persze emiatt reklamálni nem lehet, mert akkor elém teszik az A4est hogy akkor írjam alá legyek szíves a lemondásomat)

 

Törvény szerint járna heti 2 óra sportfoglalkozás is, amit a munkaidőmbe kellene eltöltsek, erről a napokban értesültem, természetesen ezt a 3 év alatt egyszer sem vehettem ki. Nem számolgattam össze, de ha csak szerény havi 25-35 órával számolok, ami bőven megvolt minden hónapba akkor 700-1000 kifizetetlen munkaórám órám + 240 ledolgozott sportórám lehet. (A program a felvételem óta minden órát rögzített tehát le tudom kérni vagy bizonyítani a munkaórákat.)

 

A kérdésem, hogy Önök látnak- e abban rációt, hogy jogi úton ezt a pénzt illetve szabadidőt megkapjam? Esetleg történik e itt a vezetőség felől norma sértés és ha igen, akkor mi, hogy a túlóráimmal így bánnak? Ha jogi útra terelem az ügyet, akkor emiatt elbocsáthat egy állami cég? Segítségét előre is köszönöm!

A listazz.com segítségével Feketelistára tehetitek az inkorrekt cégeket, a megtévesztő álláshirdetéseket.

 

banner_1.jpg