Eszedbe ne jusson vagyonőrnek menni!

Önnek is van egy története? Kirúgták, megalázták, vagy az 50. interjún is elutasítottak? Zaklatja a főnöke, esetleg az alkalmazottaival akadtak problémák? Írjon nekünk! munkahelyiterror@gmail.com

 

Tisztelt munkahelyi (t)error!

 

Egy szakmával kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani.

 

Egy szakma vagy egy foglalkozástól szeretnék elriasztani mindenkit!

Mégpedig a biztonsági őrködésről vagy a mai modern nevén Vagyonőrködés!

Amit alapjában véve kell tudni a vagyonőri munkákról:

-nincs fizetett betegszabadság

-nincs juttatás,semmi féle kafetéria 

-nincs fizetett szabadság

-nincs beutazás térítés

-nincs rendes bejelentés

-semmilyen bérpótlék nincsen(ha éjszaka ha ünnep ha hétvége ha világ vége a órabér fix)

 

Az órabéren kívül (ami 400-500 Ft között mozog) semmit nem fizetnek a munkavállalónak!

Én 2010 decemberében raktam le vagyonőri vizsgát miután kijártam a középiskolát mert a szakmámba nem találtam munkát a több éves tapasztalatok elvárásoknak köszönhetően!

Újság hirdetésben bukkantam rá a vagyonőr tanfolyamra 1 hónap képzés és sikeres vizsga után munkát ígértek elég csábítóan hangzott!

Vizsga előtt figyelmeztettek hogy aki befizette a vizsga díjat az át fog menni a vizsgán, nem is nehéz olyan kérdésekre választ adni hogy kit kell hívni ha tűz van...

Sikeres vizsga után kaptam is egy telefonszámot munka ügyben amit fel is hívtam ahol elkérték a fontosabb adataim mint kor magasság milyen fajta munka érdekel stb... azóta is hívtak...

 

Akkor még a vagyonőr igazolvány mellé ki kellet váltani egy úgynevezett Kamarai igazolványt hogy vagyonőr munkát tudjon vállalni az ember aminek volt éves díja is (6000 Ft/év) és amit kapott érte az ember szó szerint semmi!

"Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara" a pontos neve a szervezetnek aminek funkciója hogyha a csóri vagyonőrnek van valami gondja baja a munkáltatóval szemben akkor ez a szakszervezet intézkedik!

Ez pedig úgy néz ki hogy ajánlanak egy ügyvédet aki az ügy megkezdését 100 ezer Ft ellenében megkezdi és tudják nagyon jól hogy az ember aki keres 240 órára 100-110 ezer Ft-ot az nem fogja egy havi fizetését feláldozni az ügy érdekében inkább tovább lép az egészen!

scs_security.jpg

Vagyonőr vizsga végén a vizsgáztatók (kamarai kisebb vezetők) hogy fizessük szorgosan a mert csak úgy tudnak segíteni nekünk ha valami gondunk van ha tagok vagyunk!

Két éve (2012-ben) a kormány megszüntette a kamarai tagság kötelező fizetését 2014-ben a Vagyonvédelmi Kamara kitalálta hogy minden vagyonőrnek újra kell vizsgáznia mivel változtak a jogszabályok és felkészültnek kell lennie minden vagyonőrnek!(a KRESZ többet változik)

 

A vizsga díja véletlen 12000 Ft volt 2 éve kamarai tagságnak megfelelő pénz!A szisztéma megint ugyan az volt fizesd be a pénzt és átmész!

Ahol én voltam ott 51 ember vizsgázott velem együtt mind az 51 átmentünk a vizsgán és kaptunk ott egy helyben nyomtatott A4-es papírt hogy megfelelünk!

Egy oldalon ki volt számolva ami azóta már megszűnt hogy +/- 600 milliót zsebeltek csak be a vizsgáztatásokkal!

 

Azt tudni kell a vagyonőri cégekről hogy a fővázlakozó leadja egy alvállalkozónak és sok esetben ő is továbbadja még egy alvállalkozónak.

Az alváslakozók pedig úgy "bevédik" magukat hogy a SZINTE utolérhetetlenek hatóságok számára a munkalávalóval aláíratnak mindenféle kamu bérpapírt 3-6 havonta cég nevet változtatnak adózási okosságok céljából!

Ha az ember vagyonőrként dolgozik 1 helyen akkor biztos hogy 1 éveben 3-4 alvállalkozónál dolgozott!(Saját és ismerősi tapasztalatok)

És ez jellemző a biztonsági őri munkahelyek kb. 98%-ra a maradék 2% ahol nincs alvállalkozó csak fővállalkozó és törvényesen megy minden az is csak azért van mert a hely valami oknál fogva megköveteli!

Nem szeretnék politizálni de úgy könnyű törvényen kívül működtetni egy alvállalkozást ha bizonyos politikusok is benne vannak mint pl. P.S. aki jártas ebben tudja kiről van szó!

 

Első vagyonőri munkahelyem egy jól menő budapesti plazában volt órabér a biztonsági cég alvállalkozója 420Ft/órabért fizetett 4 órás bejelentés mellet ezen kívül semmi mást!

A munkaruhára 10 hónapig levontak a fizetésből 2000 Ft-ot (ing,nyakkendő,pulcsi,póló,kabát) persze a ha kártál valamiből újat akkor az +ba még vonták újra és ha kiléptél a munkaruhát le kelet adni vagy nincs utolsó fizetés!

Beosztás 12,24,36 nem ritka esetekben 48 óra egyhuzamban éjszaka 4 órás plaza padon alvós pihenőkkel meg + behívtak ha szükség van az emberre ami szintén nem ritka dolog volt + a cég más helyeire rengetegszer kellet helyettesíteni!

Ha olyan kedvük volt pénzt vonogattak le tőlünk mindenféle úgymond hibákért!

És ez jellemző a biztonsági őri munkahelyekre kisebb nagyobb eltérésekkel,durvább vagy enyhébb verzióban!

 

Következő munkahelyem egy kisebb építkezés itt 3 főnököm volt papír forma szerint (akikkel soha nem találkoztam) 1 fővállalkozó és 2 alvállalkozó, órabér 400 Ft (törvényesen előírt 420 Ft).

 

 

Itt már havi 176 órára és napi 8 órára voltam bejelentve persze napi és havi szinten többet dolgoztam!Ruhára itt is vonták a pénzt (ing, kabát)!

 

Következőnek egy nagyobb telephelyen dolgoztam őrként ahol a főnököm soha be se jelentett hiába kértem.Ki is jöttek 1x ellenőrzésre a munkaügyi ellenőrök aki rövid központi telefonbeszélgetés után a közölte velem hogy semmilyen céghez nem vagyok bejelentve!Nem mintha meglepődtem volna!

 

Még ő kért meg hogy kérjem meg a biztonsági cég főnökét hogy jelentsenek be mert ők nem tudnak mit csinálni a céggel mire egyáltalán oda jutnak hogy felelősségre vonják a céget megszüntetik és új céget alapítanak,meg amúgy se érnek el senkit a cégtől!

Azért ezt szomorú volt hallani egy hatósági személytől hogy ennyire tehetetlenek és a bűnözésre nyitottak a kiskapuk!

 

Dolgoztam még kórházban is őrként de ott is ugyan az a szitu, valami biztonsági cég aki leadja a melót egy alvállalkozónak aki 3-4 havonta nevet vált!

Havi 176 (napi 8 órára) jelentenek be miközben napi 24 órát és havi 240 órát dolgoztam!A fejenkénti 6 ezer Ft kaja jegyet a alvállalkozó emberei költi ezt mind tudtuk, a bérpapíron itt is a szokásos mindenféle hazugság!

 

Ha azzal fenyegetőzöl hogy feljelented őket körberöhögnek és meg mondják hogy mire lenne az ügyből valami a cég megszűnik és új céget alapítanak!

 

Szeretnék mindenki elriasztatni a biztonsági őrködéstől ( vagy vagyonőrködéstől) mert az egész egy maffia rendszerben működik!

 

 

A listazz.com segítségével Feketelistára tehetitek az inkorrekt cégeket, a megtévesztő álláshirdetéseket.

 

banner_1.jpg