Munkahelyi diktatúra

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt Munkahelyi Terror blog!

 

Néhány dologgal nem vagyok teljesen tisztába… De a logika szerint jó lehet a gondolatmenetem. Egy cégénél dolgozom, mint betanított munkás már 12 éve, kb. 80 emberrel a termelőüzemben. Másfél hónappal ezelőtt hirtelen a tulajdonos eladta a céget egy konzorciumnak, mely amerikai befektetők pénzét fekteti be itt Magyarországon. Jelzem, én azóta sem láttam őket lent a termelőüzemben, de bizonyára fent vannak az irodaházban. A hierarchia a következő a termelőüzemben Üzemvezető-termelésirányító-műszakvezető-szalagvezető. A munkaszerződés (nem kollektív mert nincs szakszervezet) a következőt tartalmazza: 604 ft órabér + 10 százalék minőségi bérpótlék. Ez egyénenként változhat minimálisan, de a 10 százalék ott van.

 

Március 10.-e környékén szóban bejelentette a dolgozóknak a termelésirányító, hogy szankciókat alkalmaznak és ez visszamenőleg március elsejétől érvényes. A mellékelt képen részletesen látható. Véleményem szerint, ha a szerződésben egyértelműen szerepel a +10 százalék, ami adható ezzel tisztában vagyok-, akkor nem szankcionálhat, hogy csak elvesz 1, vagy 3 százalékot, ezzel lelki terrorba tartva a dolgozókat.  Nem lehet a szerződést megszegve azt látni, hogy a bérpapíron csak 7-8 százalék található, mert ő szankcionál. Ha elveszi, akkor mind a 10 százalékot el kell vennie, tehát jogilag ezt kéne megfognunk. Ha nem vagyoni kárt okoz ezzel a dolgozónak-stressz-félelem-, ami kétségessé teszi a megfelelő minőségi munkavégzést és még lehetne sorolni. Akkor kártérítésért is lehetne perelni és bizony itt kb. 80 dolgozóról van szó, akik egyénileg nem mernek fellépni. Nem tartja be a szabályokat (1%) Beléptető rendszer nem szabályszerű használata. Ezzel el is ismer egy tényt, mivel beléptető rendszernek hiúja a már az üzemben elhelyezett vonalkód-kártyaleolvasót és ez alapján számolják ki a munkabért. De én úgy tudom, ezt a beléptető rendszert az üzem bejáratánál kell elhelyezni, mivel már az öltözőben a munkaruha felvétele, az átöltözés is munkaidőnek számít.

 

Előkészítő tevékenység a munkaidő elején és végén is. Véleményem szerint ez a rendszer manipulálható így, mivel 2 havi munkaidőkeretet határoz meg a munkáltató, 2 műszakos munkarendbe-szombat vasárnap nem kell dolgozni, illetve néha szombaton. így néha átlépi a heti 48 órás munkaidőt is, amennyiben és amennyivel átlépi, úgy tudom következő héten annyival csökkentenie kell a munkaidőt. De nem ezt teszik, hanem csak 48-at ír be, a többit hozzáírja a következő hétre. Ez számomra bizonyíték a rendszer manipulálhatóságára, de megfogható az állítólagos beléptető rendszer adataiból, vagy a munkásokat szállító kis busz adataiból, mikor jött, mikor ment. A múlt havi jelenléti ívet nem láttam és nem is írtam alá, ennek ellenére természetesen jött a munkabér. Aztán felvetődik az ipari kamerák alkalmazásának problémája. Úgy tudom, csak károkozás, illetve balesetnél lehet felhasználni, vagy balesetveszélyes munkaköröknél, de nem figyelhető meg a dolgozó. Arra hivatkozva, hogy beszélgetett valaki mással, vagy támaszkodott, vagy milyen tempóban végezte a munkáját.

1_1.jpg

Több időt töltenek már a vezetők a kamerák figyelésével, mint magával a termeléssel és ez alapján alkalmazzák a szankciókat. Aztán az érdekképviselet kérdése. Nincs szakszervezet, de például az üzemi tanácsnak működnie kell az törvényi előírás. Bár szerintem csak beírtak neveket papíron és az emberek nem is tudják, mihez van joguk hogy érvényesítsék az érdekeiket, ne legyenek kiszolgáltatva a munkáltatónak, mert a környéken nincs más munkahely. Amúgy pár éve voltak itt munkaügyi felügyelők, de az üzemből nem engedtek ki senkit, ők pedig a termelő üzembe nem jöhettek be, ahol látták volna a kártyás leolvasó rendszert. Az üzemvezető elállta az ajtót és nem engedtek ki senkit, amíg itt voltak. Mikor megérkeztek, egy sorompónál kellett várakozni és a portán kocsival, majd onnét tovább hátra az üzembe, de addigra már leadták a drótot és arra hivatkoztak, hogy rossz a beléptető rendszer. Minden adatot töröltek.    

 

Bizonyára minden nem jutott eszembe, de összefoglalom a kérdéseimet:

 

1. Jogszerű-e ahogy szankcionálja és csökkenti a minőségi bérpótlékot ebben a formában és csak szóban teszi meg a szerződésben foglaltakkal ellentétesen?

 

2. Milyen dokumentumnak számít a jelenléti ív és hogyan kell úgy vezetni, hogy megfeleljen a törvényi előírásoknak, ha helyettem írta alá valaki az minősül e valamiféle törvénytelenségnek?

 

3. A beléptető rendszer használata és elhelyezése jogszerű e így?

 

4. Elrendelhet-e a munkáltató szombati munkanapot és hány alkalommal kétműszakos munkarend és kéthavi munkaidőkeret alkalmazásával, ha a heti munkaidő 5 munkanap alatt meghaladta a 48 órát? És a szombati munkavégzést mennyi idővel előtte kell bejelentenie a dolgozóknak, szóban vagy írásban?

 

5. Jogszerű-e, hogy a munkáltató a kéthavi munkaidőkeret első hónapjában csak a kötelező óraszámot fizeti ki?

 

6. Az ipari kamerák jogszerű használatának kérdése. Mi felhasználható és mi nem(felvétel)megfigyelés jogszerűsége?

 

7. Hogyan álljunk neki érdekképviseletet felállítani? Nem szakszervezet.

 

8. A törvény előírja, hogy a munkavállalónak a szabadságból 2 hetet egybefüggően kell kiadni, erre ide tolnak egy nyomtatványt, írjam alá, hogy lemondok erről a jogomról. Nem tettem.

 

Talán kihagyhattam még pár fontos dolgot, mert felháborít hogy az utasításokat csak megjegyzéssel végzi el és ez minusz3/1 „százalékkal jutalmazza”ez munkahelyi diktatúra. Nyilván kell egy bizonyos belső szabályzat és munkahelyi fegyelem, de itt fontos megjegyezni, hogy a vezetők és szalagvezetők premizációt kapnak a hatékonyabb termelésért, a betanított beosztott munkás pedig nem. Jó példa erre a Pick dolgozók sztrájkja. Ugyanannyi pénzért már nem 600 sertést kell levágni, hanem 900-at, de abból a többletből csak a vezetők kapnak premizációt. Ergo csak nekik érdeke hogy gyorsabban és többet termeljen.