Vagyonőr = modern rabszolga

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt Munkahelyi terror blog!

 

Vagyonőrként dolgozom egy állami munkahelyen, de a cég, aki alkalmaz, az önálló cég, nem az államihoz tartozik. Nem vagyunk túlfizetve, ezt gondolom nem kell mondanom, aki ismeri ezt a szakmát, tudja, milyen alacsonyak a pénzek. Ezzel én is tisztában voltam, amikor ide jöttem, de azzal nem, hogy a szabályokat semmilyen szinten nem tartják be, a látszatra sem adnak. Vagyis dehogynem, a látszatra igen, mert papíron ugye mindent kiigazítanak, csak sajnos a papír sok mindent elvisel.

 

Alapvetően 24/48 szolgálatok vannak, tehát a munkanap után járna a 2 nap pihenő. De többnyire csak járna, mert heti szinten előfordul, hogy a sima 24 után átirányítanak a cégnek egy másik munkahelyére, ahol jobb esetben csak egy 12 órás műszak vár ránk, ha kevésbé vagyunk szerencsések, akkor még egy 24. Azért 36 órát lehúzni sem egyszerű, de a 48 az szó szerint kicsinálja az embert. És akkor arról nem is beszéltem, hogy a nyakadba sózott plusz 12/24 órában ugyanolyan figyelmet várnak el tőled, mint a sima 24-ben. Hibázni nincs lehetőség.

84462_original.jpg

Az állandó emberhiány miatt bánnak így velünk, mert ezt igazából csak nagyon kevesen tudják hosszútávon csinálni, összesen 2 kolléga van, akik már több, mint 1 éve ugyanitt dolgoznak, a többiek folyamatosan cserélődnek. Emberileg szintén nem bánnak velünk a legkedvesebben, ellenkezőleg, megy a folyamatos piszkálódás, olykor a fenyegetőzés is. Szabadnapokat nem kérhetsz előre, így elintéznivalód van, akkor így jártál, majd megoldod máskor. De már arra is volt példa, hogy a fizetés késett napokat, amikor meg szóltak az emberek, hogy jó lenne már megkapni, akkor ment a vállvonogatás, hogy hát ez van.

 

Sajnos ilyen ez a szakma, a legtöbb helyen nevetséges bérért várják el, hogy a vagyonőr állandóan éber legyen, figyeljen mindenre és ha valami nem tetszik neki, akkor fogja be a száját és tűrjön, különben elküldik és felvesznek valaki mást. A modern rabszolgaság egy fajtája szerintem, épp csak nem verik korbáccsal a dolgozót.

Feri