Tízmillió euróra emelkedett a friss diplomás ára

Kivételesen nem egy levél, vagy egy hozzászólás következik, hanem egy olyan hír, amelyet eleddig csak és kizárólag  az InfoRádióban hallottam, de úgy gondolom, érdekes lehet mindannyiunk számára. Természetesen hamarosan új olvasói levéllel jelentkezünk.

Következzen tehát a cikk (az eredeti ITT):

"Diplomás fiatal, praktikus és olcsón karbantartható" - ezekkel a szavakkal bocsátotta magát árverésre egy eurós kikiáltási áron az e-Bay elektronikus kereskedelmi honlapon egy 23 éves francia férfi, akit végül a kormány ifjúsági ügyekkel foglalkozó megbízottja három hónapos gyakorlatra alkalmazott.

A Bordeax-i Egyetemen vállalatszervezés és üzleti intelligencia szakon diplomát szerzett Yannick Miel azért döntött a provokatív lépés mellett, mert állítása szerint öt hónapja, mióta munkát keres, mintegy 300 önéletrajzot küldött szét és húsz állásinterjún vett részt, mindeddig eredménytelenül. Az e-Bay-en megjelent hirdetésében úgy fogalmaz: tudatában van annak, hogy a mostani gazdasági válság idején alacsony az értéke a munkaerőpiacon, de állítja: aki mégis munkát ad neki, az nem fogja megbánni.

A friss diplomás ára a keddi közzétételt követően néhány óra leforgása alatt ezer euróra, csütörtök délre pedig 10 millió euróra emelkedett, és a szokatlan hirdetésre az országos média is felfigyelt. Igaz, az újságírók nem annyira a kétségbeesést, mint "az internetes generáció kreatív figyelemfelkeltő akcióját" látják benne. Az "ajánlat tárgyát" egyébként szerdán délután élőben is meg lehetett tekinteni a párizsi La Defense üzleti negyedben, ahol a fiatalember öltönyös szendvicsemberként, kezében 500 önéletrajzot szorongatva megjelent.

Nem lehet azt mondani azonban, hogy a munkaadók tülekedtek volna érte, az érdeklődők túlnyomó része ugyanis újságírókból állt. A helyzetet Martin Hirsch ifjúsági kormánymegbízott mentette meg, aki a fiatalembert a helyszínen három hónapra szerződtette, stílusosan éppen abba a bizottságba, amely a kormány számára a diplomás fiatalok munkapiaci beilleszkedésének javításáról szóló javaslatokat hivatott kidolgozni.

Yannick Miel példáját azóta több francia fiatal is követte, és csütörtökön már fél tucatnyian árverezték magukat az e-Bayen. A jelenség azonban távolról sem vicces: a fiatalok eljárása valójában egy mélyülő reménytelenséget tükröz, amit a legfrissebb munkanélküliségi adatok még inkább kiemelnek.

A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint januárban több mint 90 ezer új munkanélkülit regisztráltak Franciaországban, ami soha nem látott, 15,4 százalékos emelkedésnek felel meg. Az immár kilencedik hónapja romló mutatók kapcsán a munkaügyi miniszter azt mondta: a következő hónapokban a negatív trend tovább folytatódik.


S. Ráduly János (Párizs)

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.com címre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni