Rabszolgamunka Magyarországon

Levél egy munkahelyről, ahol felügyelők állnak a dolgozók háta mögött, ahol a hasmenésért büntetés jár, ahol a legapróbb hibákat is megtorolják.

Sziasztok! Én nem a saját sztorimat szeretném nektek lenyomni, hanem az egyik barátnőmét, aki megkért, hogy írjam le helyette. Szóval annyi van, hogy ő egy apró kütyüket gyártó gyárban dolgozik szalag mellett. Ami ott van, az teljesen gáz. Az még hagyján, hogy három műszakban kell dolgozniuk, mert fiatal a barátnőm, mint én, és nem gond. Szerencsére hétvégén nem kell melóznia, így azért el tudunk menni néha valahová. De mondjuk nem tudom mi lesz akkor, ha már terhes lesz vagy esetleg lesznek gyerekei.

De ami már mindenkinek nagyon rossz, hogy óra alatt csak egyszer mehetnek ki szünetre, ezalatt kell elintézni a wc-t is. Alapesetben ezzel nincs is gond, csak az a baj, hogy 2 wc van és 80-an dolgoznak a csarnokban. Így van sorban állás rendesen. Arról nem is beszélve, hogy ha meg megy a hasad, vagy egyéb gondod van, akkor büntetést kapsz miatta. Szerintem ez már a rabszolgatartás határait súrolja. Vicces, hogy egy jó dolog azért van ebben is, a barátnőm leszokott a cigiről, mert persze azt sem lehet a melóhelyen. Egész nap a szalag mellett áll, a háta mögött ül egy felügyelő, akinek az a dolga, hogy nézze a munkásokat. Ha valaki hibázik, leáll vagy elmegy a szalag mellől, akkor azonnal jelenti. A cigizést is. Ettől a barátnőm állandóan stresszel. Szerintem ez rosszabb, mint a rabszolgaság.

Biztos van valami szabály arra, hogy ezt nem lehet csinálni. Nem élünk már az ókorban, már csak az hiányzik, hogy bevessék a gyerekmunkát. Persze erre lehet azt mondani, hisz nem kötelező ott dolgozni. De az az igazság, hogy a mi környékünkön csak ez van, még mindig jobban fizetnek, mint a munkanélküli hivatal. A barátnőm annak is örült, hogy a suli után felvették dolgozni, mert nagyon sokan jelentkeztek. Ez eléggé szomorú, hogy így ki vagyunk szolgáltatva a cégeknek.