Meghalt a főnököm

Tisztelt Erynnis!

54 éves vagyok, 1974. óta - az egyetemi éveket és a gyest kivéve - folyamatos munkaviszonyban állok. Jelenlegi munkahelyemen, egy kft-ben 1995. óta alkalmaznak.
2007. decemberében az ügyvezető (aki a cég 90%-ának a tulajdonosa is volt egyben) meghalt. Minden ingó és ingatlan vagyonát a cég kisebbségi tulajdonosára és egyben jogászára hagyta. A végrendelet 2007. januárban kelt.

A kft. az utolsó időkben a tulajdonos tagi hiteleiből tartotta fent magát - több száz milliós kintlévőségei behajtásának érdekében, és egy ingatlanprojekt sikerében bízva. Egyik sem realizálódott, amikor a halál bekövetkezett.
A kft. bérelt székhelyen működött, de 2008. januártól el kellett hagyni, mert a főbérlő felmondta a szerződést. Az iratok és bútorok egy része a kisebbségi tulajdonos ügyvéd irodájába, a másik része hozzám, a lakásomra került. A hozzám költöztetett ingóságokról leltár készült.

A hagyatéki ügyek rendeződésére a kisebbségi tulaj (és egyben örökös) 2-3 hónapot jósolt, és azt nyilatkozta (szóban), hogy a céget nem kívánja megszüntetni. Az ügyvezetésről nem szólt a végrendelet, így a cég intézkedésre jogosult személy hiányában működésképtelenné vált. A beállt változást a cégbíróságon nem jelentette. A könyvelő, a könyvvizsgáló - miután megbízatásuk az ügyvezetőtől származott - töröltették magukat a nyilvántartásból. Emiatt sem a mérlegbeszámoló, sem az adóbevallások nem készültek el.
A végrendelet valódiságát az elhunyt testvére kétségbe vonta, és ennek a közjegyzői tárgyaláson is hangot adott.

Az ügyben eljáró közjegyző nem hozott még ideiglenes hagyatékátadó végzést sem, hanem egyezségre szólította fel a feleket. Ez 2008. áprilisban történt. (Csak zárójelben jegyezném meg, hogy a cégen kívül nagyértékű ingatlanok képezték az örökség tárgyát.) Az ügyek állásával kapcsolatos érdeklődésemre, a személyemet és alkalmazásomat érintő kérdésekre a kisebbségi tulajdonos nem válaszolt, nem tájékoztatott.

Időközben a testvér bíróság elé vitte a végrendelet ügyét, amiből végül nem lett tárgyalás, mert ez év februárjában megszületett az egyezség. Ennek eredményeként a testvért több száz millió forinttal kifizették.Márciusban megszületett a hagyatékátadó végzés is: a kft. 100%-os tualjdonosa az ügyvéd most már. Ekkor jelentkezett, hogy elvinné az iratokat, amiket át is adtam neki. Akkor elmondta, hogy továbbra sem akarja a céget megszüntetni, de még egy ügyvezetőnek sem tudna fizetést adni, mert nincs munka, árbevétel. Azt is mondta, hogy tárgyal a kft. eladásáról. Legutóbb, kérésemre, levélben arról tájékoztatott, hogy az érdeklődő vételi szándéka nem látszik komolynak, mert nevetségesen alacsony árat ajánlott (közben az APEH tartozás fejében lefoglalta a kft. üzletrészét). Az ügyvezetést pedig a titkárnőjének ajánlotta fel, aki még nem döntött, elvállalja-e.

Ebben a helyzetben úgy érzem, komolytalan lenne arra számítanom, hogy a kft. valaha működni fog még - erre nem is bíztatott senki.

Munkabéremet 2007. decemberre kaptam meg utoljára.
Szeretném tudni, hogy jogosult vagyok-e követelni visszamenőleg a béremet (kamatostól), miután ebbe a helyzetbe teljesen váratlanul kerültem (a végrendeleti örörkös majd egy évvel előbb tudott arról, hogy ő lesz a cég tulajdonosa, és arról is, hogy nem lesz ügyvezető, aki érdemben intézkedni tudna majd - a halál pedig nem volt váratlan egy 84 éves többszörösen rákban szenvedő ember esetében).

Szeretném azt is tudni, hogy ki jogosult felmondani nekem, ha továbbra sincs ügyvezető. Ha én mondanék fel, kinek kell hogy címezzem a felmondásomat, kell-e indokolnom, és elesem-e akkor a járandóságaimtól, beleértve a 14 év után járó végkielégítést? Érdemes-e a Munkaügyi Bírósághoz fordulnom, és ha igen, milyen formában kell benyújtanom bírósági keresetet (mit kell, hogy tartalmazzon, miket kell csatolnom hozzá, stb.). Ügyvédre sajnos nem futja, az elmúlt több mint egy év felemésztette minden tartalékomat.
Válaszát, tanácsát nagyon várom, és előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Sziliné Kovács Ágnes

Kedves Ágnes!

Javaslom, hogy egy ajánlott, tértivevényes levelet küldjön a cég székhelyére, amelyben közli, hogy tekintettel arra, hogy munkabért 2007 óta nem kapott, a mai nappal azonnali hatállyal felmond, felszólítja továbbá a céget, hogy a munkaviszonnyal kapcsolatos iratait és az elmaradt béreket határidőn belül (jelöljön meg egy rövid határidőt) adja át, egyébként igényét bíróságon érvényesíti. Szerintem konkrétan jelölje meg az összeget - és késedelmi kamatait -, amelyekkel tartozik a munkáltatója. A kamatok kiszámításában tudok segíteni, átküldök egy excel táblázatot, a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatot kell nézni benne és külön, minden hónapra lebontva kell kiszámolni, az esedékesség dátuma az mindig az a nap, amikor az adott hónapban meg kellett volna kapnia a fizetést, a kamatszámítás napja pedig a mai nap (vagy az a nap, amikor a felszólítást írja).

Amennyiben úgy dönt, hogy pert indít a cég ellen, ha bizonyos személyi és jövedelmi feltételeknek megfelel, ingyenesen kaphat jogi segítséget (ügyvédet) az Igazságügyi Hivatal kirendelése alapján. Erről itt tájékozódhat: www.kih.gov.hu

Ha nem felel meg a feltételeknek, akkor se essen kétségbe, mert a bíróságoknak minden perbeli felet, de a jogi képviselő nélkül eljáró felet különösen tájékoztatniuk kell a perbeli jogaikról. Azt is mérlegelje, hogy a bíróság kérelmére költségkedvezményben is részesítheti, ilyenkor vagy olcsóbban, vagy akár ingyenesen is pereskedhet.

Üdvözlettel: Erynnis