A fejemhez vágták, hogy szar amit csinálok

Szia Erynnis!

Érdeklődnék, hogy a munkáltatónak milyen jogai vannak valójában próbaidő alatt.

Adott egy kis cég, két hónapja kezdtem, a cég alapfilozófiája, célja nagyon szép, kb az, hogy "tegyünk jobbá egy übergáz szektort", konkrétabbat nem akarok írni.

Felvettek x bérrel, amely megfelel a piaci szintnek, de hülye voltam: aláírtam, hogy a próbaidő alatt alacsonyabb a fizum, a különbözet pedig véglegesítés után kifizetésre kerül. Mint közben kiderült, az elvárás az, hogy IT területen 3-4-5 projektet kellene vinni párhuzamosan, tanulmányírástól a telefonos ügyfélszolgálatig mindent... Ja, és még végezzek kreatív munkát is :)
Igen, finoman szólva túl vagyok terhelve, no meg a kollégákkal kapcsolatban is azt hallom folyamatosan, hogy "há ki kell rúgni, és hozni olyat, aki csinál is valamit"...

A fejemhez lett vágva, hogy szar amit csinálok, és mijé nincs eredménye a két projektnek, amin állítólag dedikáltan vagyok. "Az vót a mondás', hogy Te ezzel foglalkozol" A valóságban mindig jött valami feladat, ami jajezmostfontosabb kategóriás volt, pl napi 8 óra telefon az ügyfelekkel...

Amikor ezt meg akartam említeni, érdekes választ kaptam: "Most nem kell erre reagálnod, de mondhatsz bármit, nem fogom megváltoztatni a véleményem" Ultimátumot kaptam, hogy 3 hetem van befejezni az alapból reménytelen projekteket, vagy csökken a fizetésem, és örülhetek, ha nem rúgnak ki. Ja, talán mondanom sem kell, hogy a cégvezér közben luxusautót meg luxuslakást vesz...
Ez a fizetéscsökkentéshamegnemtetszikkirúglak szúrja a szemem, ez végül is zsarolás, nem?

MIt lehet ilyenkor csinálni a leszaromtablettán kívül? Az OK, hogy dokumentálni kell mindent, de jogi értelemben mi a helyzet?
Avagy az egész csak egy újabb vastag strigula az Abszurdisztán listán?

Üdv V.

Szia V.!

A munkaszerződésnek egyik kötelező eleme, hogy megegyezzetek a személyi alapbérben, enélkül létre sem jön a munkaviszony. A személyi alapbér lehet teljesítménybér is, de ennek is megegyezés az alapja, nem pedig a munkáltató önkényes döntése. Ugyanígy, a bér megváltoztatása is megegyezésen kell, hogy alapuljon, szintén nem dönthet róla egyoldalúan a munkáltató (más kérdés persze, hogy a gyakorlatban ez mennyire valósul meg). A bér egyik esetben sem mehet a törvényes minimálbér alá.

A próbaidő alatt bármelyik fél - te is - indokolás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. Azt javaslom, ha nem érzed jól magad a cégnél, kezdj el keresgélni már most és ha találsz egy jobb munkahelyet, amíg tart a próbaidőd, azonnal felmondhatsz és már másnap kezdhetsz az új helyen.

Üdv, Erynnis