Cseberből vederbe

Örömmel jelenthetem, hogy a mélyen tisztelt Publikum javaslata alapján az  I. Baszod Béla-díjat maga a névadó, Baszod Béla kapja, tegnapi konstruktív megnyilvánulása okán.

A jövőben hetente osztjuk ki ezt a megtisztelő díjat, méghozzá vasárnap. Valami tárgyi jutalmat is ki kéne találni mellé, csak sajnos anyagi kereteim ezt nem teszik lehetővé... Várjuk a szponzorokat :)! Valaki tervezhetne egy logót is hozzá :)!

Despota

Kedves Erynnis!

Testvérem problémáját szeretném megosztani veled és egyben tanácsodat, véleményedet kérni.

A településen ahol él egy vállalkozó új üzemet tervezett kialakítani. Megkezdődött a helységek kialakítása, a gépek beszerzése, engedélyeztetés stb. Az üzem még nem volt termelőképes állapotban (a mai napig nincs) amikor a vállalkozó felvette a kapcsolatot a helyi munkaügyi központtal, hogy dolgozókat közvetíttessen ki tőlük.

Nővérem is a kiközvetítettek között volt, a vállalkozóval történt elbeszélgetés után mindketten aláírtak egy dokumentumot ami amiben a vállalkozó szándékát fejezte ki az alkalmazásra, azt sajnos nem tudom, hogy ez munkaszerződés volt-e vagy valamiféle szándéknyilatkozat, sajnos másolatot sem kapott erről a dokumentumról. Mindenesetre ezen dokumentum alapján a munkaügyi központ megszüntette testvérem álláskereső járadékát
.
Ez pár hónapja történt az üzem azóta sem kezdte meg működését, nővérem most sem álláskeresési járadékot sem állásdíjat a vállalkozótól nem kap.

A kérdéseim a következők :
- Milyen lehetőségei vannak az kimaradt állásdíj vagy álláskeresési járadék utólagos megszerzésére?
- Milyen jogsegélyszolgálatot vehet igénybe ha munkaügyi perre kerülne sor?
- Milyen segítséget kell nyújtani a munkaügyi központnak a nővérem számára?
- Milyen dokumentum alapján szüntetheti meg a munkaügyi központ a járadék folyósítását?

Válaszodat mindketten várjuk!

Üdvözlettel: Laci

Szia Laci!

Nekem úgy tűnik, hogy nem volt jogalapja az álláskeresési járadék megszüntetésének, figyelemmel arra, hogy azt csak akkor kell megszüntetni - az egyéb eseteken kívül -, ha keresőtevékenységet folytat a jogosult. A keresőtevékenységet legkésőbb a munkába lépést megelőző napon kell bejelenteni a foglalkoztatási szolgálatnak (véleményem szerint hamarabb nem is érdemes).

Az is figyelmet érdemel, hogy a foglalkoztatási szolgálat egy szándéknyilatkozat alapján szüntette meg a járadék folyósítását, ami nem is munkaszerződés és egyáltalán nem garantálja azt, hogy ténylegesen keresőtevékenységet fog folytatni az álláskereső. Ez szerintem csak az álláskereső fentebb írt bejelentéséből, illetőleg a munkáltatóra előírt bejelentési kötelezettségek (apeh, tb, stb.) teljesítése után állapítható meg hitelt érdemlően (nem véletlen, hogy a munkáltató bejelentését az apeh köteles továbbítani a foglalkoztatási szolgálatnak is).

Fentiek alapján elmondható, hogy jogszabálysértő a foglalkoztatási szolgálat határozata, alapesetben 15 napon belül lehet azt megfellebbezni, amely a kézbesítéstől számítódik. A fellebbezést a regionális munkaügyi központ főigazgatójához kell benyújtani - de a határozatot hozó regionális munkaügyi központhoz kell címezni -, 2 példányban. A fellebbezés illetékmentes.
Ha a határidőt elmulasztottátok, igazolási kérelemmel élhettek (pl. orvosi papír, vagy csak nyilatkoztok, hogy bíztatok abban, hogy a foglalkoztatás megkezdődik), ha ez nem megy, akkor még mindig lehet a bírósághoz fordulni.
A jogsegélyszolgálatról itt tájékozódhattok: kih.gov.hu, vagy tudom még ajánlani ezt: Jogpont hálózat, www.jogpont.hu

De egyébként az eljáró hatóságok is kötelesek kioktatni a jogaikról a jogi képviselő nélkül eljáró feleket és érdemes még tájékozódni a bírósági panasznapokról is, itt is segítenek. Szerintem viszont egy rövid beadványt ti is össze tudtok hozni, ezt javaslom minél hamarabb elintézni.

Üdvözlettel: Erynnis