A megfelelő pályázati anyag pénzbe kerül

Szia Despota!

Nem, ez még nem a grafológiai anyag, amit a kommentek közt ígértem (ha kéred, írok olyat is). Ez pusztán egy érdekesség, mely jól prezentálja a magyarországi álláskeresőket.

A mai napon le kellett vennünk egy nagyon népszerűnek hitt INGYENES szolgáltatásunkat, ugyanis a tanácsadók fellázadtak: Nem éri meg nekik csinálni. Miről is van szó?

Az állásokat hirdető oldalunkon (ne linkeld be, nem akarok személyeskedést, maradjon anonim) lehetősége volt eddig a felhasználóknak önéletrajzukra ingyenesen minősítést kérni:

- Az önéletrajz átnézetése általános szempontból (jó/nem jó)

- A nyelvi önéletrajz kritikai átnézése (Értsd: Elmegy, hemzseg a hibáktól, vagy kifogástalan.)

- A kézzel írt önéletrajz átnézése grafológiai szempontból (inkább alkalmas/vagy inkább nem alkalmas az adott feladatra)

A minősítés szóban is benne van, valamint a lapon is kiírtuk: Nem javítunk, csupán MINŐSÍTÜNK, vagyis megmondjuk, hogy mehet/nem mehet, megfelel-e a piacon, vagy sem. Vagyis nem volt csali, nem volt becsapás, egyértelmű üzenet volt – a minősítés ingyenes, a szolgáltatás pénzes.

A fordítók folyamatosan kapták a nyelvi önéletrajzokat, s mikor visszaírtak, hogy a javítás díja 1000 (!) Ft, (Vagyis alig több, mint 3 buszjegy ára!) akkor már senki nem kérte, vagy még nekik állt feljebb, hogy miért nincs ingyen minden. Olyan is akadt, akinek kevés hibáját a korrektor ingyen kijavította, és az illető még egy köszönömre sem méltatta a segítő szándékot. (Természetesen voltak nagyon jó önéletrajzok is, akik visszakapták a kiváló minősítést, nem lehúzásra ment a dolog, hiszen ebből magában megélni soha nem lehetne.)

Ugyanígy nagyon sokan szerettek volna ingyen grafológiai elemzést, valamint komplett karrier tanácsadást ingyen. A legbájosabb az volt, aki rossz helyesírással megkért, hogy írja már meg helyette az önéletrajzot a tanácsadó.

Fizető rendelés nem volt – feltételezhető, hogy ezek a személyek lazán elküldték anyagukat helyesírási hibáktól hemzsegve, rossz tördeléssel, nyelvi hibák sokaságával, majd utána Nálad csapódtak le kiabálva hangot adva annak, hogy milyen igazságtalan a világ, őket nem veszik fel sehol. A beérkezett anyagok minősége 80%-ban csapnivaló volt, kb. 10% ütötte meg az alsó szintet, és elvétve néhány volt amelyik jónak volt nevezhető.

Úgy gondolom, az ilyen anyagokat egyszer kell JÓL megírni, utána az már könnyen használható, sőt módosítható is némileg. Olyan, mint a cégnek egy bemutató katalógus, ami „eladja a terméket”, s melyen nem érdemes spórolni. Egy minőségi állás-pályázati anyag elkészítésébe, ha magunk erre képtelenek vagyunk, érdemes lehet tanácsadókat bevonni, de tudatosítsuk már, hogy rajtunk kívül senkinek nem személyes ügye az, hogy állást kapjunk. A munkavállalás nem jog, nem kötelesség, hanem lehetőség. A tanácsadók tudásukat valószínűleg pénzért adják, ahogy mi is pénzért adjuk a munkaerőnket. Ugye mindenki meg lenne sértődve, ha a tudását ingyen akarnák használni? Ne lepődjünk meg, ha a tanácsadók sem hülyék, és tudásuk érdemi részét ők is pénzért mérik.

(Miért nem lepődik meg senki, ha az ügyvédnek fizetni kell a valódi segítségért és a tanácsért? Ez az ő „terméke”, amit elad a piacon.)

A minőségi álláspályázat részei:

- Kifogástalan helyesírással írt önéletrajz és kísérőlevél, egyedileg printelve, lehetőleg egyedileg fogalmazva, nem fénymásolva.

- Kifogástalan nyelvi helyességű idegen nyelvi anyag (amit átnézett vagy egy anyanyelvi fazon az ír kocsmában, vagy egy nyelvtanár, vagy lektor)

- Rendes fénykép, melyet ügyes és tehetséges haverunk, vagy egy arra hivatott fotós készített el (adott esetben pénzért!) és amit sokszorosíthatunk. A képen mindig üzleti viseletben, (sminkben, fodrász után, stb..) semleges háttér előtt, igényes világításban szerepelünk. A jó kép mértékkel retusált. Készülhet egyszerűbb géppel (telefonnal) is jó fotó, ha ügyesen állítjuk be. (A kép ellen lehet morogni, de nem érdemes: Többnyire kérik! Ha nem küldesz, akkor legfeljebb vesztes leszel.)

- A hirdetői igény szerint az összes végzettségünk másolata, vagy azok jegyzéke.

- A profi hirdető NEM kér előre kézzel írt anyagot, hanem csak azoknak a kézírását kéri be, akiknek az írására a grafológiai elemzés miatt tényleg kíváncsi lesz.

- Esetleg korábbi munkáltatónktól kapott ajánlás.

A megfelelő pályázati anyag összeállítása pénzbe fog kerülni. Egy jó minőségű papír, amire a CV-t printeled, akár 10 Ft-ba is kerülhet, a rendes fényképért akár kemény ezreket kérhet a fotós. Ám ezt utána sokszor használhatjuk, és nyugdíjas korunkban örömmel mutogatjuk majd ezt a jó fényképet. A fodrászról, sminkesről már ne is beszéljünk, inkább tételezzük fel, hogy ez az alapvető igényesség része. Ha baráti körünkben nincs korrektor, vagy nyelvtanár, esetleg fejvadász, vagy HR vezető, akkor érdemes néhány ezrest rászánni mindössze egyszer arra, hogy a kócos anyagból profi pályázat legyen. Aki pedig nem szán erre ennyit, meglepődhet, ha a rossz anyaggal rossz ajánlatokat (sem) kap.

Mérlegeljünk: Olcsóbb hónapokig próbálkozni és munka nélkül tengődni, mint profi módon biztosra menni egy kevés befektetéssel önmagunk menedzsmentjébe? Úgy hiszem, nem!

Kérlek, hadd maradjak anonim!