Hol érné meg dolgozni?

Történelmi pillanat következik, itt az első Álláshirdetés-analízis post. Köszönet érte T-Man barátunknak!

Despi

Kedves T-Men!

Idén végeztem az egyik vidéki gazdasági főiskolán, és sajnos én is tapasztalom, hogy a pályakezdőknek nehéz a sorsuk. Eleve kevés helyen keresnek pályakezdőd, és bár beadtam már pár önéletrajzot, de pozitív válaszokat még egyáltalán nem kaptam. Ismerőseim azt ajánlották, hogy fogjak bele ingatlanozásba, mert ügyesen kommunikálok, és biztosan lenne hozzá tehetségem.

Sajnos ingatlanértékesítési hirdetésből annyi van, mint égen a csillag, nem tudom, hol érné meg dolgozni. A mellékelt hirdetés nagyon tetszik, de nem tudom, hogy eléggé felkészült lennék-e hozzá. Tudnál segíteni?

Üdv:Picurka



Kedves Picurka!

* Hogy az olvasók is értsék, miről van szó, az általad küldött hirdetésben egy neves ingatlanértékesítő lánc keresett ingatlanértékesítőt a cégcsoport saját honlapján. A feladat mi más lenne, mint lakóingatlanok közvetítése, ehhez kapcsolódóan eladási megbízások begyűjtése, ingatlanok felmérése, az érdeklődőknek megmutatni az adott ingatlant, tárgyalásokat leszervezni és ezeken a tárgyalásokon aktívan részt venni, megkötni a szerződést, és természetesen kapcsolattartás az ügyfelekkel. A feltételek közt valamilyen közép vagy felsőfokú végzettségű, 1-2 éves hasonló területen szerzett tapasztalatú, a szokásos „dinamikus” jelzővel illetett pályázók szerepelnek, akik kommunikáljanak nagyon jól, legyenek talpraesettek és persze legyenek teljesítmény orientáltak. A kínálati oldalon kiemelkedő kereseti lehetőség, szuper munkakörülmények és hozzád hasonló dinamikus csapat vár.

* Ez így elsőre nagyon jól hangzik, de természetesen illik a hirdetés háta mögé nézni.

* Tedd fel magadnak az álláskeresők első és legfontosabb kérdést: miért hirdet a hirdető éppen most? Hiszed, nem hiszed, nagyon sokan eleve nem teszik fel ezt a kérdést, pedig meglátod, mennyire fontos. Esetünkben itt van az ország egyik rangos ingatlanértékesítője, aki hirdetést ad fel, éppen a világválság közepén. Milyen érdekes a helyzet: míg mások elbocsátanak, addig az ingatlanosoknál semmivel sem kevesebb az álláshirdetés.

* Az ok prózai: az ingatlanértékesítő cégek abból élnek, hogy valakik (az ingatlan értékesítők munkatársak) ingatlanokat eladnak az ő nevük alatt. Az ingatlanértékesítő cégeknek tehát nem elég, ha valaki el akarja adni általuk az ingatlanját, nekik az a biznisz, ha meg is veszik tőlük. Mivel a jelenlegi (világ)gazdasági és politikai körülmények miatt nagyon beszűkült a piac, és kevesebben veszik igénybe az ingatlanközvetítők munkáját, ezért az ilyen cégek bajban vannak bevételeik terén. Ezt napi szinten úgy kell elképzelni, hogy egy adott, kihelyezett értékesítési helyen tavaly ilyenkor „Józsi” értékesítő megkötött havi 2-3 bizniszt, most meg három hónapja összesen egyet. Több mint valószínű, hogy emiatt Józsi értékesítő háborog, a főnöke - aki belőle él – szintén háborog. Sőt, Józsi talán már meg is gondolta magát a napokban, fel is hagyott az ingatlanértékesítéssel, mert neki ez így már nem éri meg: csak növekvő kiadásai vannak, bevételei szinte egyáltalán nincsenek, nem éri meg maradni. Ezért tehát az ingatlanértékesítő cégeknek újabb embereket kell beszervezni, akik a hiányzó bevételeket pótolják az által, hogy az eddiginél is kínkeservesebben felkutatják azokat a vevőket, akiknek esetleg még van (kész)pénzük, lehetőségük és szándékuk ingatlant venni.

* Mindezt azért szándékoztam elmondani, hogy lásd, bizonyára ez lehet a legfőbb oka annak, hogy annyi ingatlanértékesítő álláshirdetést látsz. Ez jelenleg rendkívül bizonytalan terület, és bár a fluktuáció mindig is magas volt, most különösen az.
*
* Ha ezek után mégis úgy gondolod, hogy megpróbálod, az ingatlanozást, akkor még pár adalék, amit tudnod kell.

* Egyrészt: az ingatlanértékesítők szinte kivétel nélkül teljesítménytől függő jutalékos rendszerben dolgoznak (erre a hirdetés is utal burkoltan a teljesítményorientáltságnál és a kiemelkedő kereseti lehetőségnél), ráadásul jellemzően (kényszer)vállalkozóként, teljes munkaidőben, de nyilván azon túl is. Ez már békeidőben is eleve kockázatos dolog, hát még amiben most élünk. Hogy miért? A lehetőség az „egyáltalán nem biztos dolog” marketing szinonimája éppúgy, mint a hirdetéseknél az „akár” szó. („akár 11%-os hozam…”). Amit ma eladsz, abból élsz. Ha nem adsz el ingatlant, koppon maradsz, de a költségeid tovább is állnod kell valamiből. Ha nem vesz tőled senki lakást, akkor miből lesz bevételed? Ha adott időtávon belül sem vesz senki, akkor te se nyújtasz bevételt a jelenleg már létfenntartáshoz szükséges, gyors pénzszerzésben érdekelt kirendeltségnek, minek érné meg veled tovább „ápolni” a kapcsolatot, csak kolonc vagy a nyakukon.

* És ami még fontos: az alaptőkéd. Ebben lenni kell annyi pénznek, amiből az első képzésed ki tudod fizetni (egyes helyeken ezt az első fizidből vonják le), a vállalkozás beindításához szükséges összegnek és jelenleg legalább 4-6 havi önfenntartáshoz szükséges summának, mert előre láthatóan, mint kezdő nem igen fogsz addig eladni, pláne nem most. Bárki bármit mond, (saját) autó nélkül nem fog menni a futkosás, nem tudom, rendelkezel-e ilyennel, és hogy lesz-e miből tankolnod. A telefont már nem is említem, jobb helyeken persze fizetik egy szintig, de a kiadáscsökkentések miatt ez se mindenhol biztos már. Digitális fényképező, otthoni internet, számítógép (inkább laptop) szintén alap, még akkor is, ha a kirendeltségek irodai berendezéseit használhatod.

* És amit kaphatsz: a szimplán marketing jellegű ígértekkel ellentétben (dinamikus csapat, szuper munkakörülmények stb…), valójában a legfőbb pozitívum a kötetlen munkaidő. Egyeseknek ez nagyon jó ösztönző, másoknak viszont nem, mert éppen akkor teljesítenek jól, ha korlátok közé vannak szorítva, anélkül szétfolyik a kezük közt a munka.

* Ez idő szerint azonban tisztességes bevételre, egyáltalán valamiféle bevételre se rövid, se középtávon ne számíts, veled szemben viszont egyre keményebb elvárásokat fogalmaznak meg majd.

* Mivel szavaidból az derül ki, hogy igazából még csak keresed a helyed, úgy gondolom, számodra most túlságosan kockázatos dolog az ingatlanértékesítés. Ha a későbbiekben lesz kockáztatható tőkéd, saját autód, jó pár hónapnyi időd és az ingatlanpiac helyzete is stabilabbá válik, még mindig belevághatsz, ráadásul nagyobb jövedelem reményében. Jobban jársz azonban, ha nem esel abba a hibába, hogy bedőlsz a hangzatos ígéreteknek, és ismerősök (kibicek) unszolásának, csak azért mert ők azt hiszik, hogy „lenne hozzá tehetséged.”

* A hirdetés egyébként is külön felhívja a figyelmet, 1-2 éves tapasztalattal rendelkező személyeket várnak, ami nem csoda: a te betanulásod és felfutásod hosszú hónapjaival szemben hamarabb áll pénz a házhoz, ha a konkurensek gyakorlottabb kereskedői csábulnak át, hozván kapcsolatrendszerüket, helyismeretüket, bejáratot vállalkozásukat.

Üdv: T-Men