2 órám volt összepakolni

Olvasónk közös megegyezéssel jött el munkahelyéről, de a távozás nem ment zökkenőmentesen, volt főnöke rácsapta az ajtót és perrel fenyegette meg.


Tisztelt Cím!

Tegnap mondtam fel a munkahelyemen - közös megegyezéssel jöttem el. a munkaviszonyom hivatalosan augusztus 23-ával szűnik meg, de augusztusban már nem kell bemennem, mert szabadságban megkapom.

Viszont kevesebb mint 24 óra elteltével bejött a főnököm, azt mondta, hogy 2 órám van arra, hogy összeszedjem a cuccomat, leadjam a céges mobilomat (amiben az összes kontaktom benne volt), kulcsomat satöbbi és nem akar többet látni, és amúgy is be fog perelni (gyanítom, hogy erre nem fog sor kerülni, de fenyegethet ezzel??? van rá tanú).
Kérdésem:

* Jogszerű-e kidobni az irodából 3 évnyi kiváló munkavégzés után (a cég bevételének felét én hoztam egyszemélyben)? Mikoris a pénzügyi igazgatóval amikor az elszámolás időpontját megbeszéltük abban maradtunk, és ezt a főnököm javasolta így (persze csak szóban), hogy július végéig kell bejárnom dolgozni.

* Hogy lehetséges az, hogy a munkatársaim előtt (akiknek elvileg augusztus 23ig még a felettese vagyok) perrel fenyeget és mielőtt egy szót is mondhatnék rámcsapja az ajtót.

* Mit takar pontosan a "jóhírnév megsértése"? ugyanis ilyan jogcímen akar beperelni.

A céges emailemhez itthonról is volt hozzáférésem, de mire hazaértem, letiltotta a hozzáférésemet így meg sem tudom írni az ügyfeleknek, partnereknek (amúgy kommunikációs tanácsadással foglalkozunk), hogy megváltozott helyzet, és már nem tudnak elérni sem e-mailen, sem telefonon. Én ezt etikátlannak tartom, de nem tudom, hogy jogszerű-e? szerintem nem, hiszen én még állományban vagyok, ráadásul a megegyezés szerint július hónapban még teljes munaidőben dolgozom is - erre nem voltam felkészülve, és az ügyfeleket sem tudtam értesíteni.

Kérdéseim:

* Milyen alapon kérte vissza a céges mobilomat, hiszen augusztus 23ig állományban vagyok, és milyen alapon tiltotta le a levlezésemhez való hozzáférést (egyáltalán honnan tudta meg a jelszavmat, és milyen jogcímet lépett be). Erre nem vonatkozik a levéltitok? nem lehetetleníti el a cégnél végzett utololsó munkahónapomat és a jövőbeni megítélésemet, hogy értesíteni se tudom az ügyfeleimet, a partnereket arról, hogy felmondtam és innentől kezdve kit kereshetnek a folyó és a jövőbeni ügyekkel kapcsolatosan?

* Az Outlookban mradtak a levelek és a kontaktok is. Ez nem az én tulajdonom?


Kérem legyenek szívesen felvilágosítást, tanácsod és hiivatalos állásfoglalást adni.

Előre is nagyon köszönöm a segítségüket.

Üdvözlettel Sz. V.

Kedves V.!

Az Ön esetében, tekintettel arra, hogy a munkaviszony úgy szűnt meg, hogy van egy kb. egy hónapos, a felmondási időhöz hasonló időszak, amikor nincs munkavégzési kötelezettsége, az utolsó munkában töltött nap az irányadó az elszámolás szempontjából.

A munka törvénykönyve csak a munkáltatóra állapít meg ebben az esetben kötelezettséget, mégpedig kimondja, hogy az utolsó munkában töltött napon kell kiadni a szükséges igazolásokat és béreket a munkavállaló részére. A munkavállaló kötelessége, hogy munkakörét, eszközeit a munkáltató által előírt rendben adja át, véleményem szerint nem áll ellentétben a törvénnyel az, hogy ezt az utolsó munkában töltött napon kellett megtennie.

A munkahelyi elektronikus levelek nem az Ön tulajdonát képezik, ez a munkáltatót illeti meg és figyelemmel arra, hogy a munkahelyi mobiltelefonja is munkahelyi célokra használandó, jogilag nehezen támadható a munkáltató eljárása. Bár az adatvédelmi biztos kifejezetten helyteleníti, hogy a munkáltatók alkalmazottaik levelezését és telefonjait megismerhessék, a gyakorlatban kevésbé érvényesül ez a szabály.

Nekem az az érzésem az Önök esetében, hogy a volt munkáltató fél attól, hogy az Ön által behozott ügyfelek az Ön távozása után el fognak pártolni a cégtől, ezért ez az eljárás. Nem látok sajnos jogi alapot arra, hogy Ön az ügyfelei listáját kikövetelje a cégtől, viszont arra sem, hogy a munkáltatója megakadályozza, hogy Ön felvegye a kapcsolatot volt ügyfeleivel és "elcsábítsa" őket. Ezt jogszerűen csak egy módon akadályozhatja meg a munkáltató: amennyiben ún. versenytilalmi megállapodást köt Önnel, ekkor Ön vállalja, hogy x ideig a jelenlegi munkaköréhez hasonló, vagy azzal azonos munkakörben nem fog dolgozni, a munkáltató pedig azt vállalja, hogy ennek fejében havi rendszerességű kompenzációt fizet.


Sok sikert kívánok Önnek!

Üdvözlettel: Erynnis