Interjú a gangon

Felejtő...

Önéletrajzzal kezdem: 21 éves vagyok, kommunikáció szakon végeztem és jelenleg nincs munkám, de rendületlenül keresem. Júniustól augusztusig volt nyári melóm, majd augusztus közepe óta vagyok regisztrált állástalan… Azóta jó pár furcsa élményem volt. Megosztok kettőt.

Fény

Kezdem az elsővel. Ismerős lesz sokatok számára. Ez a Zepter… Egy vidéki városba kerestek jó kommunikációs készséggel alkalmazottat. Gondoltam felhívom. Időpontot kaptam, és bementem. Egy másik sráccal voltam, aki elvileg a kollegám lett volna. Vártam, vártam a kis iroda előterében, közben pedig betévedt egy mama, aki ide járt kezelésre. Fényterápiára. Mert a Zepter ezzel foglalkozik. Pontosabban bioptron lámpákkal, melyek 120fajta betegségre jók, az agydaganattól kezdve a bokaficamig. Szóval kérdezgettem az öreglányt, és mondta, hogy milyen rendesek meg jó fejek, és mennyit segítettek neki…

Sok, öltönyös úr és kosztümös hölgy mászkált fel alá, aktatáskákkal, és szépen „bazdmegoltak” valamiért. 2-re volt megbeszélve az interjú, de jó ha fél3-kor elkezdődött. Egy nő volt az interjúztató, és elmondott sok mindent a cégről meg a termékeiről, csak a munkáról nem akart beszélni. De rákérdeztem mindenre hálégnek, mert a „kollega” a másik srác megszólalni se mert annyira be volt tojva… na mind1. Tehát kérdezgettem és kiderült, hogy utcán – Tescoban - plázánál stb. helyeken kellene adni egy kupont az arra tévedőknek, amivel 3 ingyen kezelés van, majd meg lehet venni a fénykezelő lámpát, ami 180-400 000 Ft között mozog. Ja és ha nem jönne be a szerencsés kuponnyertes a kezelésre, arra is van biztosíték, ugyanis a cég elkéri az adatait ott a helyszínen és felhívják…

Vállalkozói igazolvány kell + jutalék a fizetség, és a termék árának a 20%-a a pénz, vagyis 180 ezernél, 36 ezer, 400 ezernél, 80 ezer… csak kérdem én: hogy lehet ezeket eladni?? Vagy csak én vagyok hülye, és nem hiszek ebben? De amikor ilyet mondd nekem a nő, hogy milyen jó ez a lámpa, mert télen meg volt fázva, és 1 hét kezelés után kutya baja se volt… 1 hét alatt forró teával meg mézzel is meggyógyítom magam. A mélypont az volt, amikor azt mondta, hogy: „Látjátok a kollegáimat. Egytől egyig öltönyben vannak, kiöltözve. Ilyen szépen öltözhettek ti is, ha nálunk dolgoztok.”… J Mint ha ettől elájulna valaki…

Arra a kérdésemre, hogy mennyire telített a piac, vagyis hány új ügyfelet lehetne szerezni, nem válaszolt normálisan, csak annyit hogy „ez ügyben még nincsenek adataink”. Ezek után megköszöntem a lehetőséget, majd visszamondtam. Sose bánom talán meg! J

Kapitális partnereink

Frissebb élmény, de ez sem könnyen felejthető. A profession.hu oldalon találtam rájuk, de volt a topjobon is hirdetésük, meg szinte mindenhol. Ők a Capital Partners Inc., vagy Priority Broker… ki tudja? J Ugyanis, nehéz eldönteni, hogy most ők kik is, mert a Priority Broker hirdeti az állást, mégis a Capital Partnershez mész interjúra… mind1 is. Szóval, junior brókert keresnek, kiemelkedő karrier & fizetés meg blabla. Küldtem a CV-t, rá egy napra jött a hívás, hogy okés vagyok az ügyvezetőnél, mert Ő személyesen nézte meg az önéletrajzom. - Naaa… nem is rossz - gondoltam.

Mivel nekem Budapest 2 órás út, ezért fel kellett utaznom. De bevállaltam. Megérkeztem az irodához. Budapest belvárosi kerületében van, elég jó helyen. Ez is jó jel lehetne… De nem. Tehát megérkezek, majd kis liftezés után feljutottam hozzájuk. Egy emelet az övék, ahol óriási rikácsolás ment az egyik irodában, ahol legalább 50 nő és férfi volt. Tisztára, mint a Brókerarcok c. filmben. J Erre odakísért egy nagyon csinos hölgy a recepcióhoz, ahol leültettek, egy kényelmes bőrfotelba. Itt is jöttek mentek öltönyös fickók, többnyire, 20-25évesek, akik hangoskodtak összevissza, mint ha valami buliból érkeztek volna.

Majd jött egy másik fiatal srác. Mondta, hogy nincs szabad iroda, ezért a gangon lesz az állásinterjú… (jajj jajj jajj!!). Amúgy nem vagyok rosszindulatú, ezért gondoltam, hogy ilyen kis baki megeshet… Szóval kihívott, majd kérdezett hármat (nyelvtudás, végzettség, mit tudsz a brókerekről), én meg válaszoltam. Megemlítettem itt is a Brókerarcokat, ez láthatótan tetszett neki J Majd mondta, hogy még lesz egy megbeszélés, és ott eldől az, hogy felvagyok-e véve. (De halkan hozzátette, hogy támogat). Az interjú kb. 12 percig tartott… itt éreztem, hogy nem valami kóser minden.

Elmesélte a feladatokat is: telefonon kell felhívni magyar vállalkozókat, akiknek kell ajánlani befektetéseket, 10milla felett. És ennyi. Ebből lehet kapni jutalékot, de minimálbért fixen kapjuk. Ez előtt kell egy egyhetes tanfolyamot is elvégezni, ahol vizsgázni is kell és akkor brókerek leszünk.

Örültem, persze mint majom a farkának. Hogy bróker leszek. Mert ez olyan jól hangzik. Bár kissé kétségek között voltam, szkeptikus énem kijött. Elkezdtem utána lesni a cégnek. Kiderült: PSZÁF vizsgálat indult ellenük, mert veszteséges részvényeket adnak el vállalkozóknak, közben pedig azt hitetik szegény vállalkozókkal, hogy az nyereséges. Azt is olvashattam több fórumon, hogy mennyire fikázzák őket J. Nem kicsit.

Na, jó. Ezt hagyom is, de már az elején kellett volna. Felhívtam őket, majd lemondtam. Ilyen rosszhírű cégnél nem akarok dolgozni. Nem ajánlom őket, mert hiteltelenek és ez szerintem elég ahhoz, hogy ne keressünk pénzt. Nem áll velük szóba senki. Meg is érdemlik.

Összegezve: azért írtam le ezeket az élményeimet, hogy felkészítsek mindenkit. Jól utána kell járni minden hirdetőnek, mert elég sok az ilyen necces állás.

Minden jókat, és csak pozitívan!

Fear