Mulasztás, vagy szándékosság?

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Mulasztás vagy szándékosság?

Mint arról korábban értesülni lehetett, a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft-ben csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig a cégvezetés. A tervezett leépítésből ez idáig megvalósult 500 fő az „önkéntes távozás ösztönzési program” segítségével. Viszont 2009. október 1-től újabb 300 munkavállalójától kénytelen megválni a vállalat. A csoportos létszámleépítés oka továbbra is a gazdasági válság következtében drasztikusan csökkenő megrendelésekben keresendő.

Több, a fentebb nevezett cég munkavállalója arról tájékoztatta az MCDSz-t, hogy a munkáltató senkinek sem számolt be döntésének meghozataláról, majd intézkedésének meglépéséről, annak ellenére, hogy őt erre a törvény kötelezi. Tehát, október 1-én a cég által kiválasztott – milyen alapon, minek a függvényében azt senki sem tudja – 300 munkavállaló fog munkanélkülivé válni.

Szakszervezetünk véleménye szerint a munkáltató nem tartotta be a leépítéssel kapcsolatos, a törvényben előírt, rá vonatkozó és egyértelműen őt terhelő kötelezettséget:

* a létszámleépítéssel kapcsolatban a dolgozók között kihirdetésre került, hogy a 800 fős tervezett és már 500 főre önkéntesen megtörtént távozás mellett további 300 fő távozását a Denso fogja elősegíteni azzal, hogy csoportos elbocsátással október 1-től távozásra kér fel további 300 embert.

 

* a munkáltató köteles tájékoztatni az érintett munkavállalókat létszámcsökkentésére vonatkozó döntéséről, mely tájékoztatás a Denso munkavállalói szerint elmaradt.

 

Az 1992. évi XXII. törvény 94/E. § (1) értelmében: a munkáltató a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó döntéséről az érintett munkavállalót a rendes felmondás, illetve a 88. § (2) bekezdése szerinti jognyilatkozat közlését megelőzően legalább harminc nappal írásban tájékoztatja. A tájékoztatás másolatát meg kell küldeni a munkavállalók képviselőinek, illetve az állami foglalkoztatási szervnek is.

Az MCDSz álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a munkáltató figyelembe sem véve a munkavállalók felé történő tájékoztatási kötelezettségét, megkerülve a jogszabályokat, meglépjen egy ilyen mértékű létszámcsökkentést. A munkavállalók joga, hogy tájékoztatva legyenek egy esetleges létszámleépítésről illetve annak okairól és körülményeiről, hiszen mindezen információk birtokában képes egy dolgozó eldönteni azt, hogy él-e a kifogás jogával, amennyiben ő is beleesik egy adott létszámleépítésbe, azaz a munkáltatója felmond neki.

Ugyanis:

a munkáltató köteles felmondását írásban megindokolni, kivéve, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

A felmondás indoka csak:

* - a munkavállaló képességeivel,
* - a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával,
* - a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

Tehát, a felmondás indokát világosan kell megjelölni!

Az efféle munkáltatói intézkedés meghozatala során a munkaadó köteles közölni a feltételeket és mindezek függvényében joga a dolgozónak dönteni, hogy számára elfogadható-e az indok vagy sem. Viszont ezen információk hiányában egy munkavállaló sem képes eldönteni azt, hogy gyakorolja-e az őt megillető vétójogot vagy sem.

Az, hogy a fentebb leírt ominózus eset alanyai (300 fő) kapni fognak-e a munkaviszony megszüntetésével járó, a jogszabályban, illetve a kollektív szerződésben meghatározottól eltérő juttatást, illetve ezen juttatás feltételeit és annak mértékének meghatározását ki, illetve mely szakszerveztet fogja tárgyalni, egyelőre rejtély. A munkavállalók által elmondottak alapján, jelenleg a Vasas Szakszervezeti Szövetséghez tartozó DENSO Vasas Szakszervezeti Alapszervezet fejt ki érdekképviseleti tevékenységet és véleményük szerint vélhetően ezen alapszerv egyezett meg a munkáltatóval a 800 fős létszámleépítést érintő minden egyéb körülményről, de annak tartalmát egy dolgozó sem ismerhette meg, mivel azt nem közölték velük. A dolgozók azt feltételezik, hogy ez a közel jövőben is hasonlóképp fog lezajlani.


További információ:

Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSz)

06-37-340-506

info@mcdsz.hu

http://www.mcdsz.hu