Hírek: Különadó a túl nagy fizetésekre

Jövő év január 1-jétől átmeneti időre - egy évre-, különadót kellene fizetnie mindazoknak, akik havi kétmillió forint felett keresnek az önkormányzati vagy állami többségi tulajdonú cégeknél, amennyiben az Országgyűlés elfogadja Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezését.

A különadót várhatóan adómódosítóként nyújtanák be, és ha elfogadja az Országgyűlés, akkor jövő évtől vonatkozik minden e területen dolgozóra és minden munkaszerződésre. Az információk szerint a kormány terve, hogy a többségi állami, önkormányzati tulajdonú cégek munkavállalóinak a havi, bruttó fizetésük kétmillió forint feletti részét adó formájában vonnák el, és az visszakerülne a központi költségvetésbe.

A parlament előtt már van egy szocialista törvényjavaslat, amely kimondaná, hogy jövő évtől a köztulajdonú gazdasági társasággal munkaviszonyban álló személy személyi alapbére, illetve a vezetők havi díjazása legfeljebb a Magyar Nemzeti Bank elnöke keresetének egynegyede lehet. Ez a bérplafonról szóló a rendelkezés csak a jövőben köttetendő munkaszerződésekre vonatkozna.

Forrás: Napi Gazdaság

Címkék: adó