Jogi tanácsadás:14 órás rabszolgamunka

Kedves Munkahelyi Terror blog!

 

Egy egyszerű kérdést szeretnék csak feltenni a hozzáértők felé. 2008 ősze óta munkanélküli vagyok, éppen megszűnt minden ellátásom 2009 novemberében. A szokásos mellékkörülményekkel: rengeteg pozícióra pályázással és azokra csak néhány válasz, az is elutasítás (túlképzett és "túltapasztalt" vagyok a minimálbérhez).

 

Ez év őszén végre nyílt egy lehetőségem, hogy munkába álljak, a képzettségem és a szaktudásom alatt mélyen, de ez nem is fontos most. A (vidéki) munkáltató az alkalmi munkavállalói könyvvel kezdett el alkalmazni, meglehetősen jellegzetes körülményekkel: naponta 14 órás munkaidőt töltök (sajnos kijön, higgyék el).

 

A legutóbbi hónap még nem volt egész, így a kiskönyv szerint minden nap dolgozhattam, a heti munkaidő ezáltal 70 óránál állt meg. Mivel az alkalmi munkavállalói könyvben a letöltött munkaidő nem szerepel, csak a kifizetendő munkadíj és a közteherjegyek, a 14 órás műszakok teljesítései nem jelennek meg sehol. Ráadásul ezekre a napokra általában háromezer forintos kifizetendőket írnak, ha éppen nem ezernyolcszázat (máshol nem dolgozom emellett).

 

A munkaszerződés a beígért dátumra nem valósult meg, a tapasztalatokból kiindulva azt gyanítom, hogy az év végi dömpingmunka miatt bérköltség-optimalizálást igyekszik elérni a cég úgy, hogy három munkakört napi két, heti ötx2 műszakban, fél munkabérrel végeztetnek velem.

 

Szerény számításaim szerint tehát egy 21 munkanapos hónapban (8 munkaórás napokkal számolva) ilyen módon akkor is kicsivel több, mint 26 napot dolgozom a letöltött munkaórák alapján, ha az alkalmi munkavállalói könyvbe csak 15 napra kerülhet bejegyzés. És hát, keresek is majdnem negyvenezer forintot vele, tekintve a sormintaként alkalmazott ezernyolcszáz és háromezer forintos kifizetendők váltogatását.

 

Amellett tehát, hogy természetesen minden munkát meg kell becsülni, talán még az ilyet is, azt szeretném kérdezni, hogy milyen eszközök vannak a kezemben ahhoz, hogy megvédjem magam a felvázolt helyzetben?

 

A levelemhez szándékosan nem mellékelek neveket, adatokat, kérem, ha a levélben mégis benne marad vagy megjelenik bármilyen köz- vagy tulajdonnév, azt a blogban ne közöljék.
Köszönöm - az esetleges válaszokat is.

 

Egy munkavállaló

 

Kedves Munkavállaló!

 

A kérdésed igazából neked magadnak szól: mivel tudod bizonyítani, hogy mennyit dolgoztál és milyen bérben állapodtatok meg? Az egyik oldalon ott van ugye az AM könyv, a másik oldalon pedig a ténylegesen elvégzett munka és követelt munkabér.

 

Utóbbira viszont mik a bizonyítékok? Jelenléti ív, valamiféle megállapodás, tanúk, számítógépes mentések, munkaügyi ellenőrzés jegyzőkönyve, határozata, stb?

 

Ha nem tudod az igényeidet bizonyítékokkal alátámasztani egy esetleges jogi eljárásban, akkor csak az AM könyv marad a te állításoddal szemben.


Üdv,
Erynnis

 

Címkék: munka, állás