Válság van, fizetés nincs

Tisztelt Szerkesztők!

 

Megpróbálom a lehető legrövidebbre fogni a levelemet, bár ez nem lesz egyszerű dolog. A történet egy egyetemistáról szól (vagyis rólam), akinek nem sikerült időben végeznie, ezért úgy döntött, felköltözik kicsiny országunk fővárosába, megpróbál munkát keresni, aztán majd a diploma is meglesz egyszer-de addig se ül a szülei nyakán-.

 

Május végén költöztem fel, már korábban próbáltam keresni munkát, de nyár végére beláttam, hogy hiába küldök és akármennyi CV-t és motivációs levelet, ha még arra se méltatnak, hogy válaszoljanak rá. Szerencsémre még hallgatói jogviszonyom van, szóval elmehettem diákmelózni, de természetesen nem ez volt életem álma, mivel hol dolgoztam hol nem, valami állandóbb meló azért minden szempontból jobb lett volna. Egyszer hívtak be interjúra, egy olyan helyre ahova nem is adtam be a jelentkezésemet, csak lecsekkoltak az egyik álláskereső honlapon, de utánanéztem a cégnek, nekem már akkor elég lehúzás szaga volt a dolognak, ezért kihagytam. (Update: a cég vezetőit pár napja elvitte a rendőrség.)

 

Így érkeztünk el októberhez, amikor egy ismerősöm által bekerültem egy céghez, a profilja a médiafigyelés. Nagy lelkesedéssel vetettem bele magam, tetszett is a dolog, munkatársak is szimpatikusak voltak, végre nem Tesco, építkezés, vagy hasonló munka, hanem valami olyan, amit én is szeretek. Persze a kezdeti lelkesedés viszonylag korán elmúlt, ennek több oka is volt. Mivel az ügyfeleknek határidőre küldjük a dolgokat, ezért fontos a munkánkban a gyorsaság, ezt segítené elő a „rendkívül jól felszerelt” stúdió. Ez a valóságban azt jelentette, hogy ha elmentünk egy 1 oldalas word dokumentumot, akkor 2 percig várunk, mert annyira gyors a gép, vagy ha beolvastatok mondjuk egy Népszabadságot egy programba, az fél óra szünet, mert addig tart… A munkaidőnk természetesen kötetlen, vagyis addig ott ülünk, amíg minden kész nem lesz.. Ez –ha az ember éjszaka dolgozik- olyan 9-10 óra, de előfordult már az is, hogy 12 órát ültem ott, és mindezt 5 ezer kemény forintért, mert a főnök által elmondott 5000 alap +egyéb a valóságban megmaradt az alap fizunál, többet egy fillérrel se kaptam soha. (Mielőtt valaki előjönne azzal hogy a szerződésben mi van..kiskönyves vagyok)

 

Itt jutottam el a másik problémához..a kiskönyv. Mindenki tudja hogy mennyi visszaélésre ad lehetőséget, ezért is akarják megszűntetni. Decemberben pl. hivatalosan egy napot se dolgoztam, mert a főnök szerint „adminisztrációs hiba” miatt összekevertek valamit. Gyakorlatilag 16 éjszakát ott töltöttem, de ez persze a kiskönyvben nem jelentkezett sehogy se, a munkatársaimnak szintúgy, szóval abban a hónapban nem kevés pénzt lenyelt a cég, amit utánunk kellett volna fizetnie. De ha adminisztrálva van a dolog, akkor se jobb a helyzet, januárban dolgoztam 12 napot, ebből beragasztottak 4 közteherjegyet..

 

És a legnagyobb probléma, ami a legjobban dühít.. A fizetéseket elvileg minden hónap 15-ig kapjuk meg, a januárit január 22-én kaptam, a februári…nos, az még valahol a levegőben, ma 24-e van. A fizetést firtató kérdésemre a válasz mindig ugyanaz, válság van, a megrendelők nem fizetnek, vagy csak késve, sajnos nem tud mit tenni.. Szerintetek ilyenkor mi a teendő? Tudom, keressek valami jobb munkát, de nagyjából arra számítok ami nyáron volt, vagyis a tömegesen elküldött jelentkezésre, és a nulla felé konvergáló válaszokra.

Üdv

Prew