Mennyit keresnek a pályakezdők?


Az érettségizett pályakezdők havi bruttó átlagjövedelme 2010 elején 118 ezer forint, a diplomás pályakezdők pedig átlagosan ennek majdnem duplájára, 236 ezer forintra számíthatnak - derül ki a Merces fizetési felméréséből.


Az iparágak szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a diplomás pályakezdők közül a telekommunikáció és szállítmányozás területén elhelyezkedők átlagosan 313 ezer forintra számíthatnak. Pénzügyi területen átlagosan 299 ezer forint, az ipari termelésben 250 ezer forint, az egészségügy, gyógyszeripar területén 235 ezer forint átlagos jövedelemmel számolhatnak a kezdők - derül ki a Merces felméréséből.


Az állam- és közigazgatási szektorban elhelyezkedők kezdők jövedelme 199 ezer forint, míg a jogi területen és ügyvédi irodáknál átlagosan bruttó 164 ezer forintot kapnak. Az oktatás, képzés területén karriert tervezők zárják a listát 140 ezer forinttal. Az érettségivel rendelkezők közül pályakezdőként legtöbbet a szolgáltatási területen elhelyezkedők kereshetnek, átlagosan 163 ezer forintot.

 

Az ipari termelésben dolgozók átlagos jövedelme 120 ezer forint. Az idegenforgalom, szállodaipar, gasztronómia területén pályakezdőként átlagosan bruttó 118 ezer forintra számíthatnak a fiatalok, míg a kereskedelemben dolgozók érettségivel 107 ezer forint kezdő fizetéssel számolhatnak. Egy érettségivel asszisztensként elhelyezkedő pályakezdőnek bruttó 117 ezer forintot, diplomával bruttó 202 ezer forintot fizetnek átlagosan. Érettségivel egy pincér átlagosan bruttó 107 ezer forintot, egy eladó bruttó 93 ezer forintot kap kezdetben.


A pozíciók szerinti összehasonlításban az IT tanácsadók állnak a dobogó legfelső fokán, átlagosan bruttó 344 ezer forinttal. A pénzügyi kockázatmenedzserek 342 ezer forintot, a szoftvermérnökök 336 ezer forintot vihetnek haza az első időkben. Az IT projektmenedzserek átlagosan 334 ezer forintra, a banki pénzügyi elemzők 320 ezer forintra számíthatnak szakmai pályafutásuk elején. A felmérés szerint a pályakezdő gépészmérnökök 255 ezer forintot, az építészmérnökök 189 ezer forintot, a mezőgazdasági mérnökök 146 ezer forintot kereshetnek az első években. A pályakezdő gyógyszerészek átlagosan 256 ezer forintra számíthatnak, a fogorvosok átlagosan bruttó 223 ezer forintra, a többi orvosi területen átlagosan 150 ezer forintra.


A területi képviselők átlagosan 244 ezer forintot, a marketing menedzserek 236 ezer forintot, a banki ügyféltanácsadók átlagosan 218 ezer forintot vihetnek haza az első években. A diplomával könyvelőként elhelyezkedők kezdő fizetése 218 ezer forint, a logisztikusok átlagosan 209 ezer forintra, a személyzeti alkalmazottak átlagosan 192 ezer forintra számíthatnak az első időszakban. A tudományos pályát kezdők átlagosan 175 ezer forintot kapnak, a középiskolai tanárként elhelyezkedők kezdő átlagfizetése 128 ezer forint.
 

Forrás: hvg.hu