156 forint 8 óra munkáért

Sziasztok, a barátom került ebbe a helyzetbe, és igazából kérdezlek titeket, hogy mit lehet tenni ezügyben, illetve mit lehet tenni.


A történetemet azért írom le, mert a barátom került ebbe a helyzetbe, és mindig mostanában sokan mondják, hogy a mai fiatalok ilyenek vagy olyanok. Most leírnék egy történetet, amiből kiderül, hogy miért is menekül mindenki el inkább, vagy nem dolgoznak.


A barátom két éve elkezdett egy szaképző iskolát ( amiről kiderült hogy nem is szakács végzettséget, csak specifikációt ad :S ), és lényeg, hogy kell menni gyakornoknak szállodákba illetve éttermekbe két évre, úgy hogy egyik évben( ez volt az ezévi )havi két hetet, jövőre pedig rendesen dolgoztatják őket, azaz egy héten 40 órát.


Sajnos, vagy szerencsére a barátom komolyan vette a gyakorlatot, így erre a szálloda is rájött, és elkezdték dicsérni. De mint a sok dicséretnek is gáz a vége. Kaptak egy új főnők nénit aki már egy hónap alatt kivágott, vagy kivágásra kényszerített 4 embert, aki helyett felvettek kettőt, akiből egyik ismerős néni, és azt sem tudja hogy mi az a fakanál a másik fazon is eléggé messze áll a szakácsságtól.


A maradék két ember helyett meg a barátom gürcölhet havi 12600 forintért, (igen napi 156 forintért nyolc órát ) mert a szálloda ennyit ad egy petákkal sem többet. Aztán - gondolom, hogy nyárra ne menjen el máshová dolgozni, behülyítették, hogy felveszik. Az állás egy bejelentett állás lett volna, amiért kapott volna jóval több pénzt, ami az eredeti pénzhez képest persze jobb, illetve juttatásokat. ( ezt kapta meg a csókos néni akinek lövése nincsen a fakanálról )


Tehát felajánlottak egy olyan állást a barátomnak, amit a suli miatt ( egyszerre nem lehet nappali tagozatos diáknak bejelentett állása vagy valami hasonló a törvény, ez ügyben már az Oktatási Minisztériummal is kapcsolatba kerültünk ) és lényeg hogy felajánlottak egy olyan állást a behülyítéssel együtt és a mézesmadzaggal, amit ugye nem tudott a suli miatt elfogadni, hiszen három éves az iskola, és így még egy évig éhbéréért dolgoztatják,ha pedig kérdezi hogy a 12600 ft-ot nem-e lehetne felemelni közlik, hogy a szállodának nincsen pénze. Jelen állás szerint a szerződése is a szállodával nem érvényes, mert összeg nincsen rajta, illetve vannak rajta hiányosságok.


Így a bajunk az, hogy egy szorgalmas fiúról van szó, aki hát ebbe az egészbe, mivel komolyan vette a feladatait, ezért kicsit beledöglött, és igazából én úgy vagyok vele, hogy nem tartom az egy év múlva lévő ( majd egy év múlva átveszünk dumát) lehetőséget reálisnak, csak hülyítésnek, hogy éhbérért dolgoztassák, a szerződése nem frankó, igazából félünk attól, hogy most mi lesz az iskolával, és ha megbolygatjuk a munkahellyel.


Én szívem szerint keresnék neki egy újat, mert ha még kivágnak egy csomó embert ki tudja, hogy nem-e az új főnők néni a saját embereit akarja. Meg hát igazából eddigi tapasztalataim szerint a vesztes jelöltet mindig kivágják. Előbb vagy utóbb.


Mit lehet tenni, igazából előretekintésképpen, hogyan lehet elérni, hogy ne éhbérért vegyék fel, ha keresünk egy másik helyet.


Mivel nem egyedüli eset, biztosan másik is járnak ebbe a cipőben, Megköszönném, ha kiraknátok.


üdvözlettel : Szilvi


ui: Ha kell tudok munkaszerződés- diákszerződést küldeni.
Köszönöm, ha figyelemre méltattok.


 

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a  munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!