Adót? Ennek a gárdának?

Kedves Terror blog,


Angol nyelvtanár vagyok, 15 éves gyakorlatom van, 5 évet dolgoztam közoktatásban, gimnáziumban és szakközépiskolában. Rá kellett jönnöm, hogy a tanárok a mai értelmiségi Magyarország „dolgozó szegény” rétege, az értelmiségi munka legalja, minimális szakmai szabadsággal.


Ezért úgy határoztam egy éve, hogy otthagyom tanári állásomat az állami iskolában. 100-110 ezer forintbol nem lehet megélni, albérlet, autó meg ennivaló és ennyi, el is fogyott. .Nagyvárosban lakom de nem a fővárosban. Gyakorlatilag az állam rabszolgája voltam, hiszen rabszolgaságnak tekinthető az ahol csak a létfenntartáshoz szükséges ellenjavadalmazást kapod de továbblépésre, ( sem anyagilag, sem szakmailag), fejlődésre nincs már lehetőseged.


Nyelviskola? Köszönöm , nem. Válts vállalkozóit de azt már senki nem garantálja, hogy lesz annyi csoportod, amiből kifizeted magad utan a járulékokat meg meg is élsz.


Külföld: igen ez is egy lehetőség, nyelvtudás megvan, de humán diplomával nem fogok néhány kétméteres benga török/afrikai közt mosogatni egy étteremben.


Azóta magántanítványokból élek. Egy héten kb 20- 30 órám van, ami időben annyi mint az iskolai 22-24 óra plusz adminisztratív faszságok, ofőség, kirandulások, értekezletek, stb) csak most zsebbe kapom az óradíjat, 2000-2500 ft ot. 60 percért. Akiről tudom, hogy olyan az anyagi helyzete annak 1500-at kell csak fizetni. Havi jövedelmem igy kb. 180-240 ezer közt van. azert írok tól-ig adatokat mert minden hónapban marad el óra, nem ér rá a diák, közbejön neki valami, stb.


Már hallom is a közbevetést: „De hát miből lesz nyugdíjad?” Lesz. Nyitottam egy számlát egy osztrák bankban, minden hónapban befizetek oda 40 ezret. 30-35 év múlva (most vagyok 30- as éveim közepén) felveszem , kamatokkal együtt. Magyar nyugdijpénztárak meg TB? Lófaszt. Hogy aztan eltőzsdézzék nekem a megtakarításaimat? Adót? Ennek a (politikus)gárdának, aki csak ellopja, legjobb esetben elbalfaszkodja az elköltését? Túrót.


Másik lehetséges közbevetés: „De hát ha nem dolgozol nem félsz az Apeh-tól meg te is használod az inrastruktúrát, utakat, stb. és nem járulsz hózzá igy a többieken élősködsz” Utóbbi többé- kevésbé igaz, viszont az általam tanított emberkék majd hozzáraknak a GDP-hez rendesen mint mérnökök, jogászok, stb. Előbbi igaz, kicsit félek. Lakásom nem lesz, hiszen papíron nincs jövedelmem ha meg kicsengetném egyben azt a 7-8 milliot egy lakásért másnap már kopogtatna a szerv, hogy honnan volt. Albérletben élek és fogok élni. Esetleg ha örökölök valamit.Szüleim idősek, van egy családi ház egy kis faluban viszont 3 fele megy: két testvérem van.


Sok meló van:Rendszeresen hirdetem magam az összes ingyenes netes portálon, tanárbázis lapokon plusz a megyei napilap pénteki és szombati számában mert azt olvassák/veszik a legtöbben. Meg hetente teszek ki hirdetéseket oszlopokra, iskolákban , a városban található egyetem faliujságjaira. Tanitványaim is ajanlnak másokat akiknek érettségi pontok vagy diploma miatt kell a nyelvvizsga.


Legtöbben nyelvvizsga miatt jönnek. Vannak a kiket „csak” korrepetálni kell. Van, aki csak hobbiból tanul. Van aki külföldre akar menni dolgozni és ehhez kell.


A fiúk és az alacsonyabb jövedelműek gyerekei általában megbízhatóak. Járnak rendszeresen órákra, készülnek, stb. Legmegbízhatatlanabbak a gimnazista, jó anyagi körülmények közt élő lányok. Elképesztő a hozzáállásuk: a szülők fizetik az óradíjat ők meg tesznek rá magasról, hogy ezt kihasználják: nem készülnek, késnek vagy egyenesen ellógják az órát, („jaj lemerült a mobilom és nem tudtam szólni, hogy nem jövök, „benéztem az időt” stb.) de elvárják, hogy ha jártak órákra (néha) akkor legyen meg a nyelvvizsgapapír mert kell ahhoz hogy felvegyék őket.


A napom van, hogy reggel 7-kor kezdődik: van aki csak ilyenkor ér rá órára jönni. A legutolsó este 8- ig van. Üres óráimban takarítok, boltba megyek, intézem az ügyeket. Egyedül a péntek délutanom szabad egyhuzamban akkor szoktam elmenni a közeli tóhoz, városba, stb.


Terveim? Megtanulok felsőfokon spanyolul meg németül, mindegyik folyamatban van; mindkettőt tanitani akarom mondjuk közepszint,-fok-ig. Rendszeresen vadászom aukciós portálokon a használható nyelvkönyveket, alkudozom , cserélek, letöltök anyagokat.


Rendszeren kívüli vagyok. TB az rizikó mert ha valami bajom lesz, nincs biztosításom de igyekszem egészségesen élni, hetente többször futok.


Hát ennyi. Talán ez is egy élhető stratégia. Megvan a rizikója mert egyáltalán nem biztos hogy mindig lesz annyi tanitvany amennyiből meg tudok élni, de legalább nem leszek idegroncs egy iskolaban 100 ezer körüli fizetésért miközben életem végéig egy bank hitelrabszolgájaként tengődök.


Üdv.


morgosmaci