Azt képzelik, a diplomával előjogok járnak

A felsőoktatás elég alacsony szinten van manapság, ennek ellenére az ifjú titánok időnként az ember agyára mennek a lépten-nyomon emlegetett diplomájukkal. Azt képzelik, hogy a diplomával automatikusan előjogok járnak nekik, magas fizetés, kioktató hangnem stb...


Amikor még én is fiatal voltam (még most sem vagyok igazán öreg), a nyolcvanas évek elején még nem volt lehetősége ennyi embernek diplomát szerezni, mint most. Sokan megelégedtünk a gimnáziumi érettségivel+ valamilyen szakma tanulásával.Az akkori érettségi felelhet meg sok mostani diplomának, mert folyamatosan azt látom, hogy a főiskolákról frissen kikerültek még olvasni sem tudnak normálisan, sokuk életében nem olvasott el a kötelezőeken kívül semmilyen könyvet.


Nemhogy szakirodalmat! Lexikális tudásuk gyakorlatilag nulla. A munkát (műszaki terület) diploma nélkül is el tudom látni, ugyanazt a munkát végezzük, de nekem csak érettségim van. A főnököm meg is becsül,a gyakorlatban már sokszor bizonyítottam. Ennek ellenére sokszor lesajnálják az embert, sőt kétségbe vonják a képességeit, ha nincs papírja, nem értik. hogy mire kapok ugyanannyi fizetést mint ők.


Nem értem, hogy miért van némelyik diplomásnak olyan kényszerképzete, hogy a diplomával nem rendelkező emberek csak tudatlanok, műveletlenek vagy buták lehetnek, tehát nyugodtan lehet taposni lefelé... Ez a hozzáállás elég irritáló...


Az állami finanszírozású képzéseknél kőkeményen meg kellene határozni valamilyen követelményszintet, vagy felvételit, mert kétségbeejtően tudatlan fiatalokat bocsátanak ki az intézmények. A mi adónkból.Nagyon sok ismeretet el lehet elsajátítani önképzéssel is, ha van rá igénye az embernek.

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a  munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!

 

A Munkahelyi Terror blog támogatója az Ajánlatguru.