Ha minden jelentkezőnek válaszolna, nem állna másból a napja

Szíves figyelmükbe ajánlom az alábbi történetet: Kb. 6 hete találtam az Interneten egy álláshirdetést.


Természetesen azonnal elküldtem a jelentkezésemet, és kértem a személyes találkozó lehetőségét, mivel a diszpécseri, telefonos állás éppen nekem való lenne. 3 hét várakozás után sem kaptam választ sem e-mail-ben, sem telefonon.

 


 

Ekkor felhívtam a céget, ahol a hirdetésben található úr vette fel a telefont. Közölte, hogy nincsen munkaerő felvétel.

Kérdésemre, hogy miért nem válaszolnak a megkeresésre, az úr közölte, hogy ha minden jelentkezőnek válaszolna, akkor nem is állna másból a napja! Felvetésem: ha ő jelenik meg a hirdetésben, akkor miért nem viseli a gondját a jelentkezőknek?


Ha nincs jelenleg betöltetlen állás, akkor miért nem vették le a mai napig a hirdetést?

 

Több ismerősömtől hallom amit magam is tapasztalok: a munkára jelentkezők rendre nem kapnak választ, sem telefonon, sem írásban.


Úgy gondolom, hogy jellemző ez a mi kis balkáni-bunkó, kíméletlen országunkra. Én a munkahelyet hirdetők számára kötelezővé tenném a visszajelzést a jelentkezésekre!

Üdvözlettel:
Kutató.


Kedves Kutató!


A munka törvénykönyve elég szűkszavúan szól a munkaviszony létesítését megelőző eljárásról, egyik fontos szabály itt az esélyegyenlőség betartása, másik pedig, hogy pályázat esetén a pályázati felhívásban meg kell jelölni az elbírálás határidejét.


Nincs kötelezővé téve a visszajelzés minden jelentkezőnek és ha engem kérdezel, nem is tenném kötelezővé, mert nem hiszem, hogy egy ebben az esetben egy ilyen pozitív kötőerejű rendelkezés lenne a célravezető - kijátszani is könnyű és egyébként sem kell az élet minden területét kötelező erejű jogszabályokkal lefedni.


Jogszabályalkotásra ugyanakkor valószínűleg már szükség van ezen a területen, mivel egyre gyakoribb sajnos a visszajelzés hiánya - én azonban jobban hiszek a civil kezdeményezésekben, azaz egy olyan jogszabályt tartanék jónak, amely megengedné, hogy az ilyen cégek, munkáltatók nevét nyilvánosságra hozzák (hasonlóan az APEH adótartozásos listáihoz).


Üdv,
Erynnis

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.comcímre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!

 

A Munkahelyi Terror blog támogatója az Ajánlatguru.