Felháborító Hr-esek

Felháborítónak tartom a fiatal HR-esek viselkedését, ahogy a tapasztaltabb korosztályt lépten-nyomon lekezelik. Pedig hol van az ő tudásuk és tapasztalatuk! Az álláshirdetések zöme már nem is köntörfalaz, a szövegezésben egyértelműen értésünkre adják, hogy csak fiatalok jelentkezését várják.

 


Hosszú ideig dolgoztam fiatal menedzserekkel, segítettem a pályakezdőket tudom, mit jelent velük dolgozni.

Sajnos a mai fiatal menedzserek zöme korántsem rendelkezik általános áttekintőtő képességgel és körültekintő probléma megoldási készséggel. (Olyanok, mint a rossz orvosok, akik ha baj van, csak testünk egy-egy részével tudnak foglalkozni, pedig a betegség soksor összetettebb okokra vezethető vissza).


A fiatal vezetők zöme még csak megfelelően kommunikálni sem tud, pedig ez manapság alapvető tantárgy. Sebaj, majd részt vesz néhány jó drága tréningen, esetleg fogadnak melléjük sok-sok pénzért még egy coach-ot is…. Mert hát ez a trendi! Hátha utólag elsajátítja azt, amit annak idején nekünk a pozícióhoz alapból tudni kellett. A mi időnkben a képzettségen kívül a rátermettség is szükséges volt, ha meg mégsem feleltünk meg, akkor meg kirúgtak minket. Ennek elkerülésére folyamatosan képeztük is magunkat, nyelvet tanultunk este munka után - gyerek mellett-, és másnap 8-ra bementünk dolgozni.


Ha beteg volt a gyerek, az egész családot mozgósítottuk, hogy munkahelyünkön akkor is helyt tudunk állni. Nagyobb gondnak tartom, hogy többnyire nincs kitartás és elhivatottság sem a mai fiatalokban. Aztán ha mégsem mennek a dolgok, vagy váratlanul egy porszem kerül a gépezetbe, akkor könnyen elveszítik a fejüket, kiborulnak...esetleg depisek lesznek. Azon fogalmak, hogy elhívatottság, tisztelet, tolerancia vagy lojalitás teljesen ismeretlenek a számukra. Természetesen tisztelet a kivételnek!


Ennél már csak az szomorúbb, hogy ők fognak minket eltartani…. pedig, ha most még engednék dolgozni az idősebb korosztályt , akkor megtermelhetnénk a saját nyugdíjunkat, gazdagabb lehetne a jövő társadalma azzal a tudással,élet és szakmai tapasztalattal, amivel mi rendelkezünk. A tudás és a maradandó érték nem csak abban merül ki, hogy a mostani generáció már szinte óvódás korban hozzászokik a PC-s környezethez.


Nem hiszem, hogy a fejlett nyugat európai államokban ilyen mértékű diszkrimináció sújtaná az idősebb munkavállalókat, mint nálunk. A munkáltatókat terhelő magas járulékok is fiatalabb és olcsóbb munkaerő foglalkoztatására ösztönzi a munkaadókat… és akkor ne beszéljünk a fekete foglalkoztatásról.


Rengeteg cikk részmunkaidőt népszerűsíti. De kérdem én, hol van ilyen munka? Jó pár éve még én is azt hittem, hogy nyaranta a megérdemelt szabadságom egy részét a családdal való hosszú hétvégékre fogom használni. Aztán másképp alakultak a dolgok „visszaeső” álláskereső lettem, egzisztenciális gondok árnyalják be hétvégéimet is.


Úgy a rövidített munkaidő mind a gyerekcipőben járó távmunka utópia nekünk álláskeresőknek! Az álláskeresési tippek, javaslatok is mind csak a fiatalokat szólítják meg.

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.comcímre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!

 

A Munkahelyi Terror blog támogatója az Ajánlatguru.