Tisztában kell lenned azzal, hogy eszközként tekintenek rád

Fogadjatok el néhány jótanácsot...

 

„Nem szerencsés, ha a nyúl a rókától várja a csókot.”

 

Alaposan tanulmányozd a cég tulajdonosi viszonyait, mielőtt egy céghez pályázol! A tulajdonos személye ugyanis meghatározza a cégkultúrát, így azokat a személyeket is, akik dönteni fognak rólad, hogy maguk közé hívnak, vagy elutasítják felvételi kérelmedet. Ezt vedd nagyon komolyan!

 


A cég menedzsment – a tulajdonos megbízásából- pedig a hozzá hasonló gondolkodású, mentalitású munkatársak között érzi megvalósíthatónak a terveit, munkatárs-kiválasztási politikáját ez határozza meg.

 

A humánerőforrás szakemberek igyekeznek a szakma szabályait ennek az elvárt vezérfonalnak a mentén érvényesíteni. Ez sajnos nem mindig sikerül, ilyenkor a humánerőforrás vezetőt egyszerűen lecserélik egy megbízhatóbbra. Világos tehát, hogy a cég érdekei felülírnak mindenféle szabályt.


A munkavállalók érdekei és a törvényesség is csak azért lesznek „fontosak”, mert az elégedetlenség, a munkavállalók lázadása, vagy egy esetleges hatósági bírság kimutatható veszteséget okoz.Tisztában kell lenned azzal, hogy eszközként tekintenek rád, mintha egy „szerszám” lennél.


Az számít, hogy milyen hatékonysággal segíted a cég eredményességét, a profit növekedését.Ha tudásodra, tapasztalatodra, vagy megbízhatóságodra, lojalitásodra van szükség, esetleg kedves mosolyodra a vevőszolgálaton, akkor e szempontok szerint választanak ki.


Nem annyira lényegesek emberi értékeid, mint a feladatod szempontjából fontos tulajdonságaid. Vannak helyzetek, amikor kifejezetten hátrányos a több diploma és az éles észjárás, hogy átlátod a rendszert, hogy rájöhetsz valamire, amihez semmi közöd sincsen.


Mutass meg tehát magadból csak annyit, amennyit érdemes megmutatnod az állás elnyerése érdekében, ne beszélj, ne írj le felesleges dolgokat, mert csak bonyolítod a helyzetedet.Ha a hosszú munkanélküliség arra kényszerít, hogy elhallgasd a magasabb képzettséged, mint amit elvárnak tőled, ne legyen lelkiismeret furdalásod, hallgasd el, mert ők is sok mindent elhallgatnak.


El kell persze döntened, hogy akarsz e, tudsz e dolgozni az adott környezetben és munkakörben.


Kövesd a főnököt az öltözködésben! Gyakran felületes benyomások döntik el azt, hogy te leszel e a kiválasztott. Az a bizonyos első nyolc másodperc! Ha fehér ing, nyakkendő, öltöny, kosztüm a cégnél a szokásos viselet, akkor így öltözz fel az első találkozáskor is, ha sportos a viselet, akkor légy te is hozzájuk hasonló. Légy nagyon óvatos! Ha látod például, hogy a főnök úrnak szépfiú a „titkárnője”, akkor ne próbáld ki nőiességed, pillangó szárnyát is felülmúló szempilláid rebegtetésével.


Ha olyan csapat fogad az interjúra, akiről azt gondolnád, hogy most léptek ki a szoláriumból, helyesen tetted, hogy használtad a barnító krémet. Légy óvatos a nyakláncod medáljával is, ha nem vagy biztos abban, hogy milyen közegbe lépsz. Ha viszont biztos vagy abban, hogy kiket keresel fel, akár sikered záloga is lehet a blúzodra „kicsapott”, öltönyödre kitűzött kicsike szimbólum, jelvény.
Ha csak megjátszod magad, könnyen lebukhatsz, hisz ezeket a dolgokat könnyű kontrollálni és legkésőbb a próbaidőben „repülni” fogsz.


Verbális kommunikációd (beszéded) is elárul téged. Vannak szavak, amelyek ajtókat nyitnak ki előtted, ugyanezek máshol a zár kattanását eredményezik. Óvatosan használd ezeket, ha nem tartozol abba a kultúrkörbe, ahol mindennaposak, mert nevetségessé válhatsz. Ha figyelmesen hallgatod a zemeregyet, vagy nyitott szemmel figyeled a kereskedelmi televíziókat, a médiából elsajátíthatod ezeket a varázsszavakat. De csak óvatosan!


A szédületes médiakarriert befutott „szép napot”-ra nem stílusos úgy válaszolni, hogy „szebb jövőt”!Ami szép, az nem biztos, hogy jó is. „Jó napot kívánok!”

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.comcímre!

 

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!