Se munka, se végkielégítés

Kedves Munkajogász!


Segítség és iránymutatás reményében kereslek levelemmel.
A feleségemnek 2011 januárjában jár le a Gyes harmadik gyermekünk után. Úgy alakult az életünk, hogy a munkahelyétől 150 km távolságra élünk és nem tervezzük, hogy ehhez közelebb költözzünk, másrészt egyik gyermekünk tartósan beteg és e miatt sem szeretnénk, hogy a feleségem ilyen nagy távolságra dolgozzon tőlünk és így reménytelen, hogy ezen a helyen álljon munkába.

 


Munkáltatójának van egy közelebbi üzemegysége amelyben szívesen dolgozna, de mind ez ideig nem sikerült a vezetőket szóra bírni mi a szándékuk ezzel kapcsolatosan. A kérdésem az, hogy a törvény figyelembe veszi-e azt, hogy a tartósan beteg gyermekhez közelebbi munkahelyen szeretne dolgozni vagy köteles-e elfogadni a távoli munkahelyet. Felmondani nem lenne célszerű, mivel egyrészt dolgozni szeretne, másrészt ha felmondana a végkielégítést is elvesztené.


A munkáltatója érzésünk szerint a "kiszekálásra" játszik, hogy a se munkát se végkielégítést ne kelljen adnia, mivel a sokadik (személyes, telefon és levél) megkeresésre sem válaszol hónapok óta.Hogy érhetjük el a legkedvezőbb helyzetet, mi a kötelességünk és mik a jogaink?


Várva megtisztelő válaszod, üdvözlettel P. László

Kedves László!


Sajnos nincs olyan törvényi előírás, amely a ti esetetekben kötelezővé tenné a munkáltató számára az áthelyezést, a munkaszerződést így csak közös megegyezéssel módosíthatjátok. A másik oldalról megközelítve a dolgot viszont az a véleményem, hogy amennyiben a munkáltató elzárkózik a megegyezéstől, az ellentétes lehet a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményével - hacsak nem tudja bizonyítani, hogy lehetetlen elvárás lenne plusz egy embert foglalkoztatnia a hozzátok közelebb eső üzemegységében.


Csak annyit tudok javasolni, hogy írásban - ajánlott, tértivevényes levélben - keressétek fel a munkáltatói jogok gyakorlóját, ha pedig ő nem válaszol, akkor a felette álló személyt, részletesen leírva benne kéréseteket és ennek indokát. Talán könnyebben hajlanak a megegyezésre, ha cserébe a feleséged is ajánl valamit nekik.


Üdv,
Erynnis