Protekció nélkül nem megy

Gondoltam megosztom veletek a munkakeresésem „örömeit”, végül is van abban valami komikus, hogy mennyire tragikus. Huszonévesen, jogi diplomával, egy felső és egy középfokú nyelvvizsgával, okj-s egyéb papírral, egy év külföldi ösztöndíjas tanulás után úgy jöttem haza nyáron, hogy most majd enyém lesz a világ. Hozzáteszem a családomban én vagyok az első diplomás, mindenki azt hitte, hogy ez lesz majd a biztos belépő a jó munka(=megélek belőle egyedül és nem utálom) világába.


Ahogy én azt elképzeltem. 5 hónap alatt, túl kb. 150 pályázaton,(nem csak jogi munkára) az egyetlen munkaajánlatot egy távoli ismerős révén kaptam, ez idézem „papírbefűzési és egyéb adminisztrációs munka” lett volna, nettó 70 ezerért, ezt akkor még önérzetesen elutasítottam. Újabb két hónap elteltével kezdem bánni. Kiemelt élményeimből szemezve:


-a közigazgatási ösztöndíjra jelentkezés kapcsán, míg várakoztunk az interjúra, a váróterem sarkában egy csótány a hátára fordulva szenvedett, így kell hangulatot teremteni.


- egy másik helyről azt írták vissza, hogy „időközben belső pályázás során betöltötték az állást”, ezért érdemes volt meghirdetni.


-egy jogvédelmi szolgáltatóhoz jelentkeztem tanácsadónak, érzékletesen vázoltam a motivációs levélben Teréz anyás segíteni akaró attitűdömet, erre felhívtak, hogy lennék-e
értékesítő…


- körülbelül tíz ügyfélszolgálatos helyre pályáztam eddig, vissza se szólnak.

 

Mindenesetre négy hónap után annyira megtörtem, hogy jelenleg ugyancsak protekcióval gyakornokként dolgozom ingyen egy cégnél, csakhogy történjen már valami. Biztos én éltem rózsás álmokban eddig, de mégiscsak őrület, hogy kapcsolat nélkül vége a világnak. Azt, hogy külföldön nem vettek fel takarítónak sem, mert nem beszéltem az adott ország nyelvét, még valahogy lenyeltem-megértettem.

 

De hogy itthon ennyire ne legyen szükség rám, na ez igazán elszomorító. Nem baj, remélem még adódik egy jó kis kávéfőzős munka, azt hiszem megtanultam, hogy értékelni kell minden lehetőséget.

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!