Rejtett foglalkoztatás

Munkát keresek. Az egyik hirdetésre jelentkezvén, ami a "csak főállásban végezhető" kitétellel jelent meg, örömmel láttam, hogy várnak interjúra.


A hely Észak-Buda, a hangulat exkluzív, hamar kiderül, hogy a cégvezető-intrjúztató német. Ez megnyugtató, hisz a német kultúrától idegen az inkorrektség. A beszélgetés egy tolmács segítségével kezdődik. Néhány szó a cégről - egy bank, egy kommunikációs cég és egy internetszolgáltató - kiemelt partnere, nyolc éve van jelen itthon -, aztán néhány kiegészítő kérdés - szeretek-e emberekkel dolgozni, híve vagyok-e annak, hogy újakat tanuljak -, végül egy-két szó a munkáról.


Kiderül, hogy - "a partner sajátos szabályozása miatt" - a munkatársak jobbára vállalkozóival dolgoznak. Ez tudtommal egy kilencvenes évek közepi jogszabályba ütközik, az ún. rejtett foglalkoztatás tilalmába (de lehet, hogy másként hívják). Majd a munkaidő: hétfőtől péntekig 8-18-ig. Hm... ez nem épp heti 40 óra... (Jól értem? Vállakozó leszek, de fix, a törvényi maximumot meghaladó kötelező munkaidővel!) Aztán még egy csöpp: egy próbanapra kell bejönni, ami egyfajta alkalmassági vizsga. Visszakérdezésemre, hogy ez a munkaaffinitás mellett a betanítás megkezdését is jelenti, igenlő választ kapok.
Búcsúzom. Kérdem, mikorra és hová telefonálhatok a válaszommal. Kapok egy számot - másnapig hívhatom...


Még onnét sebtiben megyek egy élelmiszer-üzletbe eladónak jelentkezni. Két szó után itt is fölvetül a próbanap - persze csak akkor fizetik, ha megfelelek... ja, és egyik héten egy, másikon két napot adnak ki szabadnapnak...


Mi ez? Ennyire le lehet sz@rni a jogszabályokat? Próbanap, alkalmazottak vállalkozásba kényszerítése, heti ötven óra munka?
Még egy megjegyzés: fordultam már írásban az OMMF felé hasonló esetekben, nagyjából annyit írtak, hogy nem hozzájuk tartozik, és amikor két-három levelet megeresztettem, hogy akkor mégis kihez, azt írták, a Munkaügyi Minisztériumhoz.


Ott meg senkit nem találtak, aki illetékes.

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com