Ápolóból takarítóvá minősítettek

Szívem szerint magamba zárnám, mert én is tehetek a megaláztatásom részbeni problémáiról,ami ért engem,egy Irgalmas rendi intézményvezető apáca,mint munkaadó, és én, mint munkavállaló vessző futása során!Nagyon rég óta szeretnék ápolói munkakőrben elhelyezkedni,több sikertelen nekifutás után,hogy elvégezzem a szociális gondozó és ápolói iskolát,lehetőségem nyílt mégis,hogy ebben a minősítésben dolgozzak.


Gondoltam hurrá, majd most megvalósíthatom az álmom. A szakmában dolgozva most már csak sikerül elvégeznem az iskolát és lesz papírom is arról, amit szeretek csinálni.Nem így lett.Mivel egyházi intézményről van szó,nem szeretik a dohányzást,én meg azt mondtam oké, a cél érdekében leteszem a cigit.Sajnos az amúgy is súlyos beteg párom /lábamputáció -érszűkület/kapott egy agyi infarktust,a túlélési esélye nem volt túl biztató.


Bele estem abba a hibába,hogy galád módon a munkahelyemen,munkaidőben az udvaron titokban a bokorban 2 slukk cigit elszívtam és be is vallottam.Ezért azonnal írásbeli fegyelmit kaptam én is és az elkövető bűntárs kollégám is (ketten voltunk).


Ha lejár a szerződésünk, az természetesen nem lesz meghosszabbítva,vagy azonnal mi mondunk fel. Megjegyzem,a munkaszerződésben nem volt kitétel a dohányzásra való tilalom. Mi az előbbit választottuk.A kolléga román,a főapáca szintén, én magyar.A kolléga kapott karácsonyra jutalmat,én nem,mondván,hogy mit akarok én nekem fegyelmim van. Na és,nem vagyok ezzel egyedül,de akkor másnak ez miért nem számít?


Később volt egy magánjellegű kisebb vitám egy kolléganőmmel,amiről a főapáca a mai napig nem tudja a lényeget,mert akkor sok minden kiderült volna,ami az intézményben történik,és még a főnővér is benne van. Ő nem apáca,civil.A kolléganőm a maga javára adta elő az incidenst, engem senki nem kérdezett, így mindenki neki adott hitelt a mondandójára,engem pedig leírtak,mint összeférhetetlent.


6 hónapos ápolói munkám ezzel véget ért,leminősített a munkaadó főapáca,tanítónőnek és kitiltott a betegszobákról,hogy ne legyek a betegek közelébe sem,mert szerinte ártalmas vagyok rájuk. Megjegyzem a betegek a mai napig hiányolnak, küldözgetik a csokikat és nem értik,hogy mi történt(ők szerettek).


Akivel az incidensem volt azt pedig kinevezte főnővér helyettesnek. Neki támogatta az iskola elvégzését,nekem megtiltotta,hogy beiratkozzak saját pénzemből,saját szabadidőmben a szoc.gond.áp. isk.-ba. Sőt,kirúgással nyomatékosította az ebbéli nemtetszését az óhajom iránt.A takarítói munkára való leminősítés nem lelkileg hanem anyagilag rázott meg,de úgy mint a 220 W.December 21.-én elfogadtam a léminősítést,mert akkor még nem tudtam ,hogy ha nem fogadom el,akkor vagy a szerződés végéig ápolóként kellett volna foglalkoztatnia,vagy ki kellet volna fizetnie a hátralevő 6 hónapot, ami még van a szerződési időből.Legalábbis igy mondták a régebb óta ott dolgozók.


A 113000 bruttóm 81000Ft lett.Amikor megkaptam a januári fizetésem,azt hittem rosszul látok,43300 Ft.December 21-től Jan.31-ig ennyit kerestem. Mindent visszavont,még a megállapított 94000Ft törvényesen emelt bérminimumot is. Amikor én naiv kértem tőle referencialevelet,az inkább lejárató levél volt, mintsem ajánló levél.A számviteli/adatlap-igazolások stb. a mai napig nem kaptam meg,mondván,hogy azt majd a MÁK küldi ki nekik és majd ők nekem postázzák.EZ 2011.01.31.-én volt,most 2011.02.15.van.


Mi ebből a tanulság?Azt döntse el ki-ki a maga értelmezése szerint,az biztos,hogy soha többé nem megyek egyházi vonalon dolgozni,és az is biztos,hogy nincs az az apáca vagy főméltóság,aki el tudná venni az elhivatottságomatl és a tanuláshoz való affinitásomat.

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com