A főnök rajtunk spórol

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várjuk

Tsztelt Munkahelyi terror blog!

 

Gyakran olvasom önöket, és olykor irigykedek mások problémáit olvasva. Nemrég volt egy cikk a légkondicionáló berendezés túlzott használatáról, amelyben a beküldő arról panaszkodott, hogy nem bírja elviselni az állandó hideget, amiben dolgozni kénytelen. Sajnos nem tudom átérezni a problémáját és szívesen cserélnék is vele. Az én munkahelymen, ami szintén iroda ugyan van légkondi, de a főnökünk a legnagyobb zsugori, skót ipse, akit valaha a hátán hordott a Föld, mindenen spórol, amin csak tud és lehet, kivéve olyan dolgokban, ami őt magát is érinti. Ennek okán nála természetesen az irodájában teljes gőzzel működik a légkondi és ontja magából a kellemes hideg levegőt, a többi helyiségben meg meg lehet dögleni a fülledt és meleg levegőtől, az ember izzad, mint a ló, rátapad a székre, ájuldozik, persze az ablakot sem szabad kinyitni.

 

Télen minden fordítva játszódik le, az ő irodájában kellemes 24-25 fok van, már csak a madárcsicsergés hiányzik és egy jó sör, a többi irodában és közös helyiségben pedig jó, ha 17-18 fok körüli a hőmérséklet, mindeki rétegesen felöltözve, pulóverekben, kiskabátban dörzsölgeti "elfagyott" végtagjait és utána megy a nagy álmélkodás, hogy milyen kripli egy társaság, mert hetente megbetegszik valaki. Persze ennyiben nem merül még ki a főnökünk spórolási tudománya, amit az évek során tökélyre fejlesztett.

 

Van egy hűtönk, ami minden bizonnyal csak díszítési funkciókat lát el, mert használni ugyan lehet, szóval beleteheted a kis párizsidat, vagy joghurtodat, de áram alá helyezni fejvesztés terhe mellett szigorúan tilos. Igen előnyös ez ilyenkor nyáron, amikor a kánikulában igen rövid idő alatt megromlik minden. Tios továbbá használni a kávéfőzőt is, kivéve, ha a főnök úrnak készíted, illetve a mikrohullámű sütőt, hiszen az is árammal működik, melegítendő ételt vinni tehát botorság. Már az is csodaszámba megy, hogy egyáltalán a számítógépeket lehet használni, persze kizárólag munka céljából, de persze ebédidőben azokat is ki kell kapcsolni. Korábban (előző főnök idejében) volt egy olyan szoba, ahol rekreációs tevékenységeket lehetett folytatni pihenőidőben, volt videójáték és csocsó asztal, mára már csak könyvet olvashatsz, ha van hozzá ingerenciád, az ingyen van. Még a saját mobilodat is ki kell kapcsolnod reggel, mert akadtak olyan elvetelmült gazemberek, akik fel merték tölteni bent az irodában a készüléket.

 

Persze néma gyereknek anyja sem érti a szavát, mi is próbáltunk valamit okoskodni a kollégákkal és megpróbálkoztunka lehetetlennel, beszélni a főnök úr makacs fejével és eredményeket, "reformokat" elérni, gondolom nem árulok el nagy titkot, ha elmondom nem jártunk sikerrel. Mondjuk az is sikerként könyvelhető el, hogy legalább félig-meddig meghallgatta sirámainkat. Lényeg a lényeg, hogy a cég pénzügyi helyzetére hivatkozva ki lett jelentve, hogy vagy elfogadjuk a jelenlegi állapotokat és be fogjuk a szánkat, vagy kereshetünk új munkahelyet, mert neki nem nagy kunszt mindenkinek felmondani, két nap alatt betölti az üres helyeket, ha arról van szó. Világos üzenet, megszoksz, vagy megszöksz, így kénytelen kelletlen meghunyászkodtunk. Sajnos nem olyan világot élünk, hogy az ember simán ott hagyjon egy szar, de biztos állást a bizonytalan álláskeresésért, amikor a statisztikák szerint átlagosan több, mint egy évet töltenek el a munkavállalók ebben a lehetetlen állapotban.