Misztikus szempontok

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 
 

Tisztelt Szakértő!

Tavaly diplomáztam a BME-n, építőmérnökként, így a gyakorlatom nem éri el az egy évet. Gyakorlat nélkül lehetetlen értelmes munkát kapni, a gyakornoki pozíciókkal próbálkozom.
Bár jelenleg dolgozom, de csak projekt szinten (időszakosan), váltani szeretnék egy biztos állásra.

Nem sokan végzünk angol kurzuson ötössel a BME-n, és nem sokunknak van gyakorlati tapasztalata nemzetközi cégnél (angolul koordinálom a cég hazai építkezéseit), ennek köszönhetően előfordult már többször is, hogy az utolsó körben véreztem el. Egy mostanihoz nagyon hasonló frissdiplomás programnál közel 160 jelentkezőből a legjobb 7-ben is benne voltam. Szubjektív véleményem szerint ez a legjobb 2-3-at jelentette, de sajnos egy helyre nem vehettek föl 2-3 embert. Hamar túlléptem azon, hogy egy misztikus szempontrendszer alapján nem én vagyok az igazi a számukra, hiszen ha már ilyen közel vagyok, akkor előbb-utóbb majd csak akad valami.

Pár hónapja megpályáztam egy gyakornoki pozíciót egy másik hazai multinál. Mivel egy ekkora multinál általában több gyakornoki hely is van, így jó eséllyel én is kaptam volna egy nekem való állást, még akkor is, ha nem a legjobb, csak a második, vagy harmadik vagyok az országban. Az állásbörzén beszéltem egy munkatársukkal, aki eltette a pályázati anyagomat, és azt mondta, hogy "ez már átment a HR szűrőn", értesíteni fognak.

Mivel a jelentkezésemre nem válaszoltak, egy hónapos telefonálgatás és utánajárás után sem tudtam meg semmit, személyesen mentem be a céghez. Ott egy segítőkész ügyfélszolgálatos hölgy 2-3 telefon után jutott oda, hogy beszélhettem egy HR-essel. Elmondtam neki, mi a helyzet, erre közölte, hogy biztosan változtak a szempontok, és hogy a folyamat már nagyjából lezárult, nincs mit tenni. Hiába kértem, hogy legalább egy percre jöjjön le, hogy bemutatkozhassam, és megnézze a pályázati anyagomat, azt mondta, jelentkezzek online. Ezt persze már megtettem, éppen amiatt voltam ott személyesen, mert nem jeleztek vissza semmit...

Az a gyanúm, hogy kihagytak a felvételi eljárásból. Gondatlanságból, figyelmetlenségből előfordulhat hogy hibázunk, de illene korrigálni. Úgy gondolom - a már elért eredményeim alapján - hogy az általuk "helyettem" kiválasztott legjobbak között is szépen megállnám a helyemet, nem kellene szégyenkeznem mellettük.

Sajnos úgy látom, ez a lehetőség elúszott, de jogtalannak érzem, hogy egy HR-es figyelmetlensége okán fosztanak meg a lehetőségtől, hogy bizonyítsak.

Tehetek valamit még, vagy nyugodjak bele, hogy kellő HR-es hozzáértés hiányában már más dolgozik az én helyemen?

 

A Munka Törvénykönyve nem határoz meg túl sok szabályt a munkaviszony létesítését megelőző eljárásra vonatkozóan, egyedül az esélyegyenlőségre vonatkozó rendelkezések jönnek szóba már itt is, illetve a pályáztatási eljárásról annyit szól a jogszabály, hogy meg kell határozni a pályázat elbírálásának határidejét, valamint hogy csak azzal a munkavállalóval lehet munkaszerződést kötni, aki a pályázaton részt vett.
Leveled alapján úgy gondolom, nagyon nehéz lenne jogi úton érvényt szerezni a sérelmeidnek, a nyilvánosság viszont talán ilyen esetekben is segít valamennyit, ezért, ha beleegyezel, leveledet - természetesen név nélkül - közzétesszük a honlapunkon.

Üdv,
Erynnis