Elvész tíz évem (1. rész)

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 
 

Kedves Munkahelyiterror jogász!

Remélem, segítségemre lesz!
Egy Bt-nél dolgozom munkavállalóként 10 éve!
A cég rossz anyagi helyzete miatt (gondolom), a munkáltatóm megszünteti a céget, és bár nem ő lesz az új tulajdonos, de alapít egy újat, más néven (kft-ként).
Gondolom, hogy ez az a helyzet, hogy a cég jogutód nélkül megszűnik!?
Tudom, hogy ekkor jogosult vagyok a juttatásokra!
De gondolom (biztos), hogy ez az új cég fel akar venni engem, tehát biztosan új munkaszerződést akarnak velem aláíratni.
Ha aláírom, akkor újra 3 hónap próbaidő, kevesebb bér stb. De a legfontosabb, hogy elveszik a 10 évem és az ezután járó végkielégítés!
Nem tudom, mit tegyek, mert a munka kell, de szeretném megtudni, hogy milyen lehetőségem van arra, hogy átvigyem a ledolgozott 10 évemet az új céghez!
Ha ez nem megoldható, akkor mit tudok tenni? Elfogadni, hogy se nem kapok pénzt, ha egyszer elküldenek, és hogy új munkaszerződéssel 3 hónap próbaidő alatt elküldhetnek???
És ha azt mondja nekem, hogy hiába várok a végkielégítésre, mert nincs pénze, akkor ez ellen mit tudok tenni?

Remélem, tud segíteni mert teljesen tanácstalan vagyok!
Várom válaszát és előre is köszönöm!

 

Én is úgy látom, hogy az Ön esetében nem áll fenn a munkajogi jogutódlás, mivel új céget alapítanak, azt ráadásul nem is az Ön eredeti munkáltatója hozza létre (legalábbis "papíron" nem), nyilván pont azért, hogy a korábbi cégének a tartozásaiért - a munkaviszonnyal kapcsolatos tartozásokat is beleértve - ne tudják az új céget "elővenni".
Ebben az esetben Ön egyrészt természetesen nem köteles az új munkáltatónál munkaszerződést kötni, bár úgy vettem ki a leveléből, hogy szeretné megtartani a munkáját.
Viszont a régi cégtől ekkor is meg kell kapnia a megfelelő járandóságokat, ezek pedig a következők: a ledolgozott munkabére, a felmondási időre járó átlagkeresete (ez Önnél, mivel 10 éve van a cégnél, összesen 55 napot jelent), valamint a végkielégítés, ami Önnél háromhavi átlagkeresetet jelent.
Azt javaslom, hogy számolja össze ezeket az összegeket - ha van még kérdése, szívesen segítek - és kövesse nyomon a továbbiakban a cég megszüntetésének menetét, azaz folyamatosan figyelje a cégjegyzéket (www.e-cegjegyzek.hu és www.cegkozlony.hu). Itt közzé lesz téve egyrészt az, hogy felszámolás, vagy végelszámolás útján szűnik-e meg a cég, illetve az is, hogy ki végzi a felszámolást/végelszámolást. Végelszámolást akkor végezhetnek, ha több a cég "vagyona", mint a tartozásai, ellenkező esetben felszámolás indul. A végelszámolást a cég eredeti ügyvezetője is végezheti, a felszámolást viszont csak egy külön erre kijelölt független szervezet.
Egyik eljárás sem fejezhető be addig, amíg a bejelentett tartozások sorsáról nem rendelkeztek valahogyan, tehát Önnek, amint a felszámoló/végelszámoló személyéről tudomást szerez, azonnal be kell jelentenie írásban a fentebb írott követeléseit (40 napon belül).
Fontos még, hogy amennyiben felszámolásról van szó, a törvény előír egy meghatározott sorrendet a különböző követelésekre, azaz azokat ebben a sorrendben kell kielégíteni azzal, hogy az első helyen lévőket teljes egészében ki kell fizetni, az utána következőket pedig csak akkor, ha marad rá fedezet. És a jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy a munkavállalói követelések pont a legelső helyen vannak.
Tehát ha felszámolják a munkáltatóját, ne hallgasson rájuk, ne tőlük kérje az elmaradt járandóságait, hanem az itt leírt út betartásával, szerintem így jobban fog járni.

Üdvözlettel:
Erynnis