Ázsiai stílus

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 
 

Sziasztok, Munkahelyi Terror blog!
Pénteken megkaptam a felmondásom... nem tudom mit kezdjek...
A háttér:
Egy ázsiai (Kína, Tajvan) multinál voltam magyar részről középvezető, raktár/logisztika.
Valóban elmondhatom, hogy keményem dolgoztam és a mutatott számok is azt mutatják, hogy eredményesen. Valóban felépítettünk egy jól működő raktárat. Már 2004 óta nyomtam itt, bár már ez a harmadik üzletágunk, de a hely maradt.
A 3. negyedévre beharangoztak egy nagyobb felfutást és arra kellett felkészülnünk. Itt kezdődtek a problémák, hogy az általunk kidolgozott tárgyi, személyi, IT darabszámokat nem kaptuk meg. A felfutás elkezdődött, de mi persze nem tudtuk hozni a 100%-os eredményt, mivel nem voltak biztosítva a feltételek. Ezeket én már előre jeleztem, ha nem kapjuk meg ezt és ezt, akkor nem lesz elérhető a nagyobb darabszám. Sztem ez egyszerű, de itt valahogy nem működött. Az általam felhozott szakmai álláspontomat akadékoskodásnak, a kitűzött célok gáncsolásának tekintették. Ismerve őket (ázsiai stílus) még azt is kértem, hogy ezen kürölményeket figyelembevéve adjanak egy kisebb pozíciót műszakban (én 8 órában dolgoztam, ami persze 10-11 volt).
Ők ebből azt vonták le, hogy akkor megírják a felmondásomat....röviden ennyi.
Persze először a közöst erőltették, de olvasom a blogotokat!
Most hogyan tovább? Ügyvéd, bíróság? Mert nem hiszem el, hogy ez megtörtént...
Tudtok segíteni?
Egy bírósági eljárás, hogy zajlik? Ők majd gondolom, próbálnak lehúzni, lejáratni. Én úgy érzem, hogy szakmailag egy jó raktárat vezettem és építettünk fel (csoportvezetőimmel együtt persze). Az, hogy ő nem tudta biztosítani a feltételeket, nem eredményezhette ezt, szerintetek? Soha semmi fegyelmi problémám nem volt, mindig jó értékeléseket kaptam, szinte ők csábítottak át a másik üzletágtól még az elején. A probléma az utolsó egy hónapban kezdődhetett (így utólag, ahogy végiggondoltam), mikor kicsit erélyesebben kezdtem el hangoztatni az ő késedelmüket a források biztosításában.
Egy bíró mi alapján dönt? Ahogy olvasom, a munkáltatónak kell majd bizonyítani mindent, de hogy tudná ezt megtenni. Nem tudom, hogy ez hogy megy...érdemes belevágni? Nagyon kikészülhet az ember a végére?
Érdemes már most (volt) kollégákat megkérni, hogy mellettem tanúskodjanak esetleg? (de ők mit tudnak majd elmondani?)

Várom szíves javaslataitokat, tisztelettel,
Horváth Zoltán

 

Ha jól értettem a leveledből, rendes felmondással mondtak fel neked. Az lenne a kérdésem, hogy megkaptad-e az ilyenkor szükséges iratokat, járandóságokat: Tb-kiskönyv, adóigazolás, hátralévő munkabér, felmondási időre járó átlagkeresett, ki nem vett szabadságok megtérítése, végkielégítés?
Ezeket mindenképpen meg kell kapnod, akár jogellenes volt a munkaviszonyod megszüntetése, akár nem.
A rendes felmondás törvényi feltétele, hogy az a munkavállaló képességein, munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásávan, avagy a munkáltató működésével kapcsolatos okokon alapulhat. A pontos körülmények ugyan nem derülnek ki leveledből, magából a felmondási iratból derülhetne ki, hogy mire alapozták a munkaviszony-megszüntetést. Ha kiderül, hogy már találtak vki mást a helyedre, akkor tutira nem állja meg a helyét a kirúgásod a bíróság előtt.
Amennyiben a bíróság megállapítja, hogy jogellenesen szűnt meg a munkaviszonyod, úgy többféle igénnyel is élhetsz: kérheted, hogy helyezzenek vissza eredeti munkakörödbe, valamint kérheted a 2-12 havi átlagkeresetednek megfelelő összeget, mint átalánykártérítést. Fontos még, hogy amennyiben megállapítja a bíróság a jogellenes felmondást, munkaviszonyod a bírósági határozat jogerőre emelkedésének napján szűnik meg, tehát addig a napig él a munkaviszonyod és igényt tarthatsz a munkabéredre (átlagkeresetre).
A következő lépés sztem egy ügyvédi felszólítás a cég felé: ebben egyelőre annyit tudunk segíteni, hogy megadjuk a partner ügyvédi irodánk elérhetőségét, akiktől kérhetsz árajánlatot.
Folyamatban van ugyanakkor egy civil szervezet létrehozása, a jövőben ezen keresztül fogjuk tudni intézni a tiédhez hasonló ügyeket, pereket, úgy, hogy az nektek, munkavállalóknak nem kerül majd semmibe. Ezért kérlek, hogy kövesd nyomon a blogot, hamarosan teszünk föl új infókat a szervezetről, a tagság feltételeiről, tagdíjról, stb.

Ha van bármi kérdésed még, örömmel válaszolok!

Üdv,
Erynnis