Eddig külön pénzt fizettek

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 
 

 Jó napot kívánok!

Szeretnék kérdezni valamit: jelenlegi munkahelyemen 13 éve vagyok határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban.
A problémám az, hogy eddig 13 évig, évente 2x külön megbízás alapján külön pénzt fizettek.
Most azt mondják, lenne igény és pénz is erre a plusz tevékenységemere, de csináljam ingyen.
Egyetemen dolgozom, a fő munkaterületem oktatásszervezés. Arra hivatkoznak, hogy a magyar graduális órarendet is én készítem, csináljam az angol térítésest is.
(Holott ezt 26 irattal tudnám igazolni, külön munka, külön pénz, külön megállapodás.)

1. Megteheti ezt a munkáltató? Indoklás nélkül módosítja a munkaköri leírásom, vagy rendkívül sajátosan értelmezi.
Tény, a másik karokon a kollégák kapnak ezért pénzt, sőt a kar 1 fő adminisztrátronak is keretátadással fizet (nem a karunkon dolgozik). Én szintén adminisztratív munkát végzek, nekem nem akarnak fizetni. Ez nem hátrányos megkülönböztetés?

2. Mi van, ha nem járulok hozzá a munkaköri leírásom módosításához, illetve, mivel a megbízó elállt a megbízás őt illető részétől, hogy fizet, én is elállok a munkától.
Jogszerűen járnék-e el?

A közalkalmazottakra is vonatkoznak a Munka Törvénykönyve bizonyos szabályai, például az is, hogy nem lehet egyoldalúan munkakört módosítani - ez az Ön esetében is így van.
Továbbá, hadd idézzem még ide a Kjt. vonatkozó rendelkezéseit is:

24.§ (1) Ha a közalkalmazott munkaköre ellátása mellett a munkáltató rendelkezése alapján átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellát és ezáltal jelentős többletmunkát végez, illetményén felül a végzett munkával arányos külön díjazás (helyettesítési díj) is megilleti.

Fentiek alapján úgy gondolom, hogy az angol órarendkészítést eddig is - 13 éven át - úgy tekintették, mint munkakörén túli feladatokat, ezért annak elvégzéséért a továbbiakban is külön díjazásra tarthat igényt. Persze 100%-osan korrekt választ csak a munkaköri leírásának - és az önre vonatkozó külön intézményi szabályzatoknak - az ismeretében tudnék adni.

Üdvözlettel:
Erynnis