Szerencsejáték a közszférában

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.


Tisztelt Munkahelyi Terror Blog!


Az én problémám nem feltétlenül személyes indíttatású (bár a kérdésben én is voltam már érintett), mindössze szeretném felhívni a figyelmet egy agyrémre, amit én csak a közszféra szerencsejátékának nevezek.


Nevezetesen arról a kényszeres ragaszkodásról van szó, hogy szinte minden, a közszféra által meghirdetett munkakörhöz már a pályázat benyújtása során megkövetelik a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt.


A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítására irányuló eljárás igazgatási szolgáltatási díja jelenleg 3.100 Ft., és a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül készül el, majd - a postai kézbesítés időtartamát figyelembe véve - a postára adástól számított 12-14 napon belül kerül kézbesítésre.„Szerencsére” lehetőség van sürgősségi eljárás előterjesztésére az ügyfélszolgálaton (1097 Budapest, Vaskapu utca 30/A), ami – persze az útiköltségen felül - további 1.300 Ft-tal növeli az állásra vadászó kiadásait.


Az erkölcsi bizonyítvány megléte persze nem garantál sem egy esetleges meghallgatáson (állásinterjún) való részvételt, sem az áhított állás elnyerését, mindössze arra jogosít, hogy a kliens több száz sorstársával egyetemben részt vehessen abban a játékban, amit álláskeresésnek hívnak (és amelynek során egyébként rendszerint postai úton kell beküldeni az összes bizonyítvány fénymásolatát is, tehát amúgy sem egy olcsó mulatság).
Eme hatósági bizonyítvány segítségével az álláspályázatot kiíró állami intézmény értékes információkhoz jut azt illetően, hogy MINDENKI, akiben felmerült a pályázat benyújtásának gondolata, rendelkezik egy igazolással – de miről is? A vicc ugyanis az, hogy az erkölcsi igazolvány éppenséggel tartalmazhat büntetésre vonatkozó bejegyzést is, tehát erkölcsi bizonyítványt mindenki kaphat. (Az is, aki büntetve van/volt.)


Persze jó esetben a közlés arról szól, hogy az illető az okmány kiváltásának időpontjában a „bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel”.


Ugyanakkor ebből a dokumentumból az álláspályázatot kiíró állami intézmény SEMMIFÉLE tájékoztatást nem kap arról, hogy a potenciális munkatárs:


-áll-e közügyektől eltiltás hatálya alatt?
-áll-e foglalkozástól eltiltás hatálya alatt?
-áll-e járművezetéstől eltiltás hatálya alatt?
és főleg:
áll-e intézkedés hatálya alatt?


Erről szóló közlést ugyanis a hatóság csak külön kérelemre állít ki.
Lássuk, milyen munkakörök esetén követeli meg egy-egy állami intézmény figyelemreméltóan körültekintő személyzetise, hogy a pályázó már a pályázat benyújtásának pillanatában rendelkezzen a 3 hónapnál nem régebbi, 3.100 Ft-os igazolással:


Mátyás Király Utcai Óvoda és Bölcsőde, Körmend: TAKARÍTÓNŐ


(Pályázati feltételek: Szakmunkásképző intézet, Szakmunkásképző; Magára és környezetére igényes ember; 1 év alatti (!!!) szakmai tapasztalat; Magyar állampolgárság, büntetlen előélet. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent: Középfokú képesítés; Korábbi takarítói tevékenység; Legalább 1-3 év szakmai tapasztalat.)
Itt jegyezném meg, hogy az intézménytakarításra kirendelt közmunkásoktól mindezt a kutya sem követeli meg…


Józsefvárosi Egészségügy Szolgálat: PORTÁS (Külső portai feladatok ellátása)


(Pályázati feltételek: Általános, büntetlen előélet. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent: Középiskola/gimnázium)


Vaszar Község Önkormányzata: KONYHAI KISEGÍTŐ (Napi főzéshez szükséges élelmiszerek előkészítése, tízórai, ebéd, uzsonna készítés; Konyhai teendők ellátása; Mosogatás, takarítás)


(Pályázati feltételek: 8 Általános, cselekvőképesség, büntetlen előélet. A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások: Önéletrajz; 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány; végzettséget igazoló okiratok másolata.)


Hamarjában ezt a 3 olyan állást találtam, amelyekre valószínűleg több százan, ha nem több ezren jelentkeznek (jelentkeztek), közöttük nyilván sokan munkanélküliek, havi 28.500 Ft-os járadékkal. Ők mindannyian drukkolhatnak majd a „pályázatuk elbírálásának határidejéig”, hogy nyertek-e vagy ismét csak veszítettek ebben az eszetlen játékban…


Jelenleg egyébként a kozigallas.hu 935 álláspályázatot hirdet. Darabonként átlagosan 100 fő jelentkezése esetén negyedévente 93.500 erkölcsi bizonyítvány kiváltása várható, összesen 289.950.000 Ft értékben.


De csak 935 nyerhet…


Feltéve, hogy időközben nem vonják vissza a pályázatot.
- * -


Utóirat: mégiscsak találtam olyan szakmát a közszférában, amelyhez egyáltalán nem kell erkölcsi bizonyítvány, sőt, még képzettség sem (mindössze előny, ha van):


Práter Általános Iskola, Budapest: FEJLESZTŐ PEDAGÓGUS
(Pályázati feltételek: Főiskola. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent: Felsőfokú képesítés, gyógypedagógus)
Hurrá. Reméljük, nem lesz pedofil.