Szemétségek a köbön

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Blog Olvasók!


Ma találtam rá az oldalra, csak szörnyülködöm hogy mit teszünk egy,mással itt a kis hazánkban.Velem a következők történtek meg szorosan egymás után nehogy jól érezzem magam a bőrömben.


Hosszas keresés után rátaláltam egy tanári állásra a vidéki kisvároshoz közel ahol lakom. Az igazgató asszony egy csütörtöki napon hívott fel, hogy pénteken délelőtt fáradjak be megbeszéljük a hétfői kezdést. Bementem a feleségemmel aki kíváncsio volt, hol is fogok majd tanítani ami nem lett volna más, mint gyermekkorom egyik iskolája, tanáraim közül soknak a kollégája lettem volna, így értehtő hogy nagyon boldogan készültem az interjúra. Ahogy kint vártunk az igazgató asszony 20 perces várakoztatás után-pedig pontosan érkeztem a megadott időpontra-kinézett az ajtón és a felségemhez szólt, hogy Őn az a hölgy akit várok? Hölgy? tettem fel magamban a kérdést hát nem engem vár? majd mintegy mellékesen rám nézett, hogy jöjjön be akkor....itt már tudtam valami gusztustalan játéknak vagyok a részese. Bent aztán kiderült, amikor mutattam a bizonyítványaimat egyre csak azon lovagolt, hogy nappalin végezte ? mintegy csodálkozva, érezve irigységet a hangján, majd hivom Önt holnappal elküldött. Itt már tudtam azt az idegen hölgyet választja , de úgy tűnik Ő sem vált be, mert azóta 3 szor volt hirdetés az újságban, hogy tanárt keresnek....


A következő eset rá 1 héttel kezdődött egy nagy céghez sikerült elhelyezkednem amolyan 1000. embernek, minden tűrhetőnek tűnt egészen addig amíg szerettem volna kicsit más munkát végezni, hiszen bár nem szégyelltem de azt a tanácsot kaptam az egyetemi végzettségemet ne hangoztassam, hiszen itt a középvezetők nagy többségnek 8 általánosa van, a középvezetők alatti vezetők felvétele érettségihez kötöttek, így pár kolléga unszolására megpróbáltam átmenni ebbe a pozícióba...igen ám de itt kezdődtek a megpróbáltatások, az elhelyezésem a 8 elemis nagyfőnököm múlott, aki valahogy sosem ért rá ezt megtenni nekem. Sőt a jobb helyekről elraktak vissza azok közé a dolgozókhoz akik most jöttek és a betanulási időben vannak. Mivel munkaerő-közvetítős voltam bementem az irodába, hiszen Ők pont kerestek ilyen munkaerőt ahová én szerettem volna kerülni, ott ismét csak azt a választ kaptam nem Ő rajtuk múlik, hanem a vezetőmön akinek javasolnia kell.


Próbáltam érvelni, de hát most hirdettek ilyen állást és én a végzettségem s a gyakorlatom alapján megfelelek oda, de Ők hajthatatlanok maradtak, hogy nem lehet mert előbb fel kell mondanom a régi munkakörömben. Ekkor már tényleg szó szerint kiakadtam és megkérdeztem tőlük, hogy Ti nem tudjátok megtenni ezt az áthelyezést hiszen valamilyen szinten mégis csak Ti vagytok a közvetítőm. Nem lehetett....
Harmadik szemétség:


Hosszas keresés után találtam egy közelben lévő céget kicsit magasabb fizetéssel gondoltam itt az ideje váltani, mert ez közelebb is van és a jelenlegi munkahelyemen sosem jutok előrébb ráadásul volt olyan hónap amikor 50 ezer forintot vittem haza, mondhatom majd elsüllyedtem szégyenemben.De az i-re a pontot az tette be, amikor véletlenül beteg lettem 3 napig nem voltam dolgozni, persze hogy hiába vittem az igazolást nem fogadták el sem a táppénzes papírt, sőt abban a hónapban ebédcsekket sem kaptam, mert az csak adható és én mertem hiányozni abban a hónapban. Amikor beadtam a felmondásomat, nem volt egyszerű de elengedtek, így elkezdhettem dolgozni a másik helyen körülbelül 1.5 hónapig ahol egyik napról a másikra megszüntették a munkaviszonyomat. Indok nélkül, olyan stílusban, hogy a délutános műszak befejezése előtt 1 órával közölték velem a hírt, de előtte még délután fél 6-kor megkért a műszakvezetőm, hogy szombaton túlórázzak, majd kb. 3 óra múlva már ki voltam rúgva...indok nincs csak söté és lapos pillantások. 3 hét múlva tudtam meg kellett valakinek a hely, így engem rúgtak ki nem a B-nek a lányát aki messze a norma alatt teljesített és nem a j-nek a fiát, aki folyton késett.


Megtanultam ez alatt a közel 1 év alatt: Uram bátyám országa vagyunk semmi nem változott ezen a téren, igaza van az egyik sorstársamnak aki írta nem a papír számít, nem a munka minősége, hanem az hogy kinek a fia, ismerőse, szeretője, felesége stb...vagy és amíg ez nem változik az ország sem fog változni.


Az eredeti végzettségemben nem sikerült dolgoznom még pedig lassan 10 éve végeztem, de láttam abban a szakmában is csupa az előbb említett rokoni és egyéb emberi kapcsolatok szerint osztják a munkákat.


Mindenkinek sok sikert az álláskereséshez, de jó ha fel tud mutatni egy jó ismerőst azon a munkahelyen...kivételek persze vannak.


Gábor