Átvertek az otthon végezhető munkával

Tisztelt Munkahelyi Terror!

 

Csak nem rég találtam rá az önök blogjára, nagyon jónak és hasznosnak tartom. Magamról annyit, hogy 52 éves nő vagyok és jelenleg nincs állásom. Sajnos különböző betegségeim miatt 3 éven keresztül nem tudtam dolgozni, mert többet voltam kórházban, mint itthon. Le még sem százalékoltak, így egyetlen jövedelemforrásunk férjem keresete volt. Idén februárban sajnos a férjem szívinfarktus következtében elhunyt. Van egy 31 éves lányom, de ő Dél Amerikában él, így egyedül maradtam.

 

Amint az egészségem megengedte elkezdtem állást keresni, de egy 50 feletti nőnek igazán nincs könnyű dolga a mai álláskeresők között. Szinte kivétel nélkül mindenhonnan elutasítanak, ha megtudják a koromat. Eleinte még beleírtam az önéletrajzomba, de mára már csak az iskoláimat tüntetem fel. Persze abból is könnyen ki lehet találni, hogy nem vagyok mai csirke. Ahova mégis behívtak (ez 8 hónap alatt 3 interjút jelent) ott személyesen közölték, hogy fiatalabbra gondoltak. Az első helyen még azt is elmondtam, hogy betegség miatt voltam otthon 3 éven keresztül, akkor meg ez volt a baj, hogy biztos sokat fogok betegeskedni, így nem tudnak felvenni.

 

Kínomban már mindenféle munkát elvállalnék, takarítástól mosogatásig, de egyszerűen sehova sem kellek. Még az otthoni munkák között is elkezdtem keresgélni, úgy gondoltam, hogy addig itthon csinálok valami bedolgozás jellegű munkát, ameddig nem találok valami összetettebb 8 órás állást. Nézelődtem a hirdetések között, és találtam jó néhány ilyen hirdetést. Jelentkeztem is az egyiknél, hogy szívesen dolgoznék.


Szinte azonnal válaszoltak levelemre, küldtek egy tájékoztatót, amelyet végig olvastam. Mindenféle otthon végezhető munka volt benne, ennek nagyon megörültem, úgy gondoltam elfoglalom majd vele magam. A végén azt írták, hogy be kell fizetni egy bankszámlára 1200 forintot, amely tartalmazni fog konkrét munkaajánlatokat is, nem csak a leírásukat. Mivel nem vagyok valami jártas az internet világában és jóhiszemű is vagyok, befizettem a pénzt. Most már tudom, nem kellett volna.

 

A pénz elutalása után ugyanis igazat szólva nem kaptam semmit, illetve mégis, egy újabb emailt, amelyben közölték, hogy jelenleg nincs otthon végezhető munkájuk, de fizessek be még 3000 forintot (ezúttal másik számlára) és akkor küldenek nekem címeket, forintot, akiknek terjeszthetem én is ezt az otthoni munkalehetőséget, minden ember után 1200 forint kerül az én számlámra. Ekkor értettem meg, hogy mennyire palira vettek és miről is szól ez a csúnya átverés. Mondhatom nagyon csalódott voltam és nagyon butának éreztem magam.

Az a szörnyű az egészben, hogy itt állok 52 évesen, 36 és fél év munkaviszonnyal a hátam mögött, de esélyem sincsen, hogy elérjem legalább a nyugdíjhoz szükséges 40 évet, mert nem kellek, értéktelen vagyok a munkaerőpiacon. Értéktelen vagyok, mert beteg vagyok, mert koros vagyok és akkor még ilyen átverésekkel próbálják (és sikeresen sajnos) kizsigerelni a leginkább kiszolgáltatott embereket. Szomorú világban élünk és egyelőre fogalmam sincs mihez kezdjek. A Munkaügyi Központ külön megérne egy misét, eddig egyetlen álláslehetőséget nem tudtak mutatni...

 

Katalin

 

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.