Ígéretet kaptak az átsorolásra

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Munkahelyiterror Blog!

Egy munkajogi kérdésem lenne, amit az alábbiakban próbálok minél rövidebben felvázolni.

Kormánytisztviselőként dolgozom egy hivatalban, eközben pedig egy főiskola másodéves hallgatója vagyok. Munkám adminisztratív, szerteágazó, sajnos a munkáltató hanyagsága miatt munkaköri leírásom ez idáig nem készült. Különösebben nem hiányzott, mert egyrészt úgyis megcsinálom a hivatalban felmerülő feladatokat, legfeljebb könnyebben testálnak rám olyan munkát, amit elvileg nem nekem kéne elvégeznem. Szóval lényegében iktatok, irattározom, határozatokat írok, nyilvántartásokat, adatbázisokat kezelek, ügyfelezek, e-mailen is ügyeket intézek, számlázom, pénzügyi nyilvántartásokat is kezelek, hozzám tartozik a házipénztár, postai ügyintézés, a jogszabálykutatás, jelentések elkészítése a főnököm helyett, személyügyi feladatok stb. Jelenleg előadói besorolásban vagyok igazgatási ügyintézőként. A középfokú bért kapom nyelvpótlékkal és egy FSZ bizonyítvány képzettségi pótlékával.

A problémám ott kezdődik, hogy személyügyi szervező szakon tanulok, másfél év múlva végzek, és szeretnék ebből anyagilag is profitálni később, tehát a diplomás besorolásba átkerülni. A köztisztviselők képesítési előírásairól szóló 9/1995. (II. 3.) Korm. rendelet ide vágó paragrafusa titkársági-igazgatási munkakörben ezt a diplomát az I. fizetési besorolásnál egyértelműen feltünteti. A gyakorlat is azt mutatja, hogy sokaknak ez sikerül is, hogyha a jogszabály által beszámítható diplomát szerezték meg. A mostani csoporttársaim között is dolgoznak hozzám hasonló munkakörben, és ők már ígéretet kaptak az átsorolásra a munkahelyükön. Mivel én jócskán ellátok személyügyi feladatokat is (szabadságügyek, létszámjelentés, jelenléti ívek, cafeteria stb. intézése), ha nem is kategorikusan ez a munkaköröm, de a feladataim részét képezi, szerintem jogosult lennék rá. Van azonban ebben a jogszabályban egy olyan passzus is, ami megjegyzi, hogy a köztisztviselő csak akkor sorolható át magasabb fokozatba, ha a munkakörének megfelelő képesítést szerzett. Nálam részben teljesül ez a feltétel, de félek, hogy valami kifogást találnak majd, és elutasítanak, hiszen a munkaköröm hivatalos megnevezése sem ez.

Kérdésem az lenne, hogy esetleg egy munkaköri leírás birtokában - ami már a személyügyi feladataimat is tartalmazza - már jogot formálhatok-e az átsorolásra? Ha mégsem lesz munkaköri leírásom, úgy milyen esélye van ennek az átsorolásnak? Vagy ezt a munkáltató teljesen mérlegelési jogkörében hozza meg? Az erre vonatkozó jogszabályt átolvastam ugyan, de hiába, mert az átsorolás esélye intézményenként más, úgy látom, hogy teljesen szubjektív módon döntik el. Az igazat megvallva hosszú távon ebből a bérből már nem tudok megélni, de nem vagyok az a munkahelyet váltogatós típus sem, inkább itt próbálnék boldogulni. Ha mégsem járok sikerrel, félő, hogy másik munkát kell keresnem annak reményében, hogy ott sikerül a tanultakból profitálni anyagilag és szakmailag egyaránt.

Válaszát előre is köszönöm!

 

Látom, alaposan utánanéztél a dolgoknak, ez igazán dicséretet érdemel.
A te jogviszonyodra nemcsak a kormánytisztviselőkről, hanem a köztisztviselőkről szóló törvény is vonatkozik. Nekem az a meglátásom a törvény szövege alapján, hogy amennyiben felsőfokú képzettséggel rendelkezel, automatikusan az I.-es besorolási osztályba kerülsz át, a törvény itt nem enged mérlegelést, nincs szükség hozzá munkaköri leírásra, annak módosítására, stb., mert ez az átsorolás a törvény erejénél fogva következik be, amint megszerzed a felsőfokú végzettséget.
Azt javaslom mindenesetre, hogy már most kezdj el puhatolózni a munkahelyeden - ahogy azt eddig is tetted - és amikor lediplomáztál, írásban, a diplomád másolatának benyújtásával jelezd a bérszámfejtőknél - személyzeti osztályon -, hogy onnantól a törvény erejénél fogva az I-es besorolási osztályba tartozol.
Ebben az osztályban külön szorzószámok vannak a közszolgálatban eltöltött időre vonatkozóan is, ezeket az 1992. évi 23-as törvény 2. sz. mellékletében találod meg.

Ugyanakkor a munkaköri leírást már rég meg kellett volna kapnod, nem törvényes, hogy nincs nálad, ezért próbáld azt mihamarabb megszerezni.

Üdv,
Erynnis