Korhatár előtti ellátások I.

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

2010. november 18-tól vagyok nyugdíjas 60 évesen. A törvény szerint előrehozozott öregségi nyugdíjban részesültem közel 46 év munkaviszony után.
Kérdésem: 
2012 január 01-től elveszik a törvényesen megszerzett nyugdíjamat, és valamilyen idióta megállapítás szerinti ellátásba kerülök.
Kérdésem:
Mivel 2012. november 19-én leszek 62 éves, és 2012 január 01-től elveszik a nyugdíjamat, hogy fogom visszakapni azt 2012 november 19 után? Vagy újra kell kuncsorognom a törvényben megállapítottakért?
Erről soha, senki nem nyilatkozott. Akkor most mi van?
A nyugdíj mellett nem dolgozom, nincs vállalkozásom, tehát nincs más jövedelmem.
További kérdésem:
Nyugdíjamat, a CLXVII törvény (Magyar Közlöny 148) szerint, jogilag megszüntetik, azt korhatár előtti ellátássá változtatják. Ezt az ellátást megadóztatják, és bizonyos esetekben csökkenthetik.
A fenti törvény 18.§ 3 bekezdés szerint miért kell (lehet) kérni az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását akkor, amikor azt egyszer már megállapították.
„….a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül…”
Válaszát előre is köszönöm.

 

Kedves Levélíró!

A nyugdíja nem vész el, csak másképp fogják hívni, de ugyanazt az összeget fogja megkapni, amit eddig, azzal a kivétellel, hogy nem minősül nyugdíjasnak, tehát ha például keresőtevékenységet kívánna folytatni, akkor az általános járulékfizetési szabályok vonatkoznának Önre, nem pedig a kedvezményesek.
Amikor Ön betölti a nyugdíjkorhatárt, a korhatár előtti ellátást nyugdíjként kapja tovább (ugyanazt az összeget). Ehhez nem kell semmit tennie, vagy kérelmeznie, automatikusan kapja majd tovább ezt az összeget. Az Ön által említett rendelkezés csak akkor alkalmazandó, ha Önnek a korhatár előtti ellátás miatt később több öregségi nyugdíj járna, ekkor kérheti a hatóságot, hogy állapítsák meg újból a nyugdíj összegét (szerintem érdemes kérni egyébként).

Az ellátás egyébként adómentes (az szja törvény a nyugdíjjal teszi egyenlővé). 


Üdvözlettel:
Erynnis