Otthonmaradásra kötelez

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Munkahelyi Terror!

A következő ügyben kérném jogi tanácsadásukat. 7 éve dolgozom harmadmagammal bejelentett alkalmazottként ebben az irodában teljes munkaidőben. A munka műszaki jellegű, így a munkaidő fogalmát eddigi években is elég tágan kezelték, rengeteg túlórát gyűjtöttünk össze, melyet 2009 óta nem fizettek ki, persze ígéretek vannak rá. A
fizetésünket évek óta két részletben, jelentős késésekkel kapjuk meg, túlórák nélkül. Jelen állás szerint sem kaptuk még meg a decemberi fizetésünket. A főnökünk december 28-án arról tájékoztatott minket, hogy január első hetében ne menjünk dolgozni, ugyanis munkát nem tud adni, és erre az időre fizetést sem akar adni. Továbbá elmondta, hogy ha a jelenleg még futó munkát befejezzük (2-3 hét), és utána nem lesz mit csinálni, akkor szintén maradjunk otthon, és ő arra az időre nem tud fizetést adni. Kirúgás esetén 7 év munkaviszony után tudomásom szerint 2 havi végkielégítés, 30+15 nap felmondási idő és az erre az időre járó fizetés is jár. Erre a felvetésre az volt a válasza, hogy neki nincsen pénze ezeket kifizetni, nem fog felmondani, egész egyszerűen ennyi. Szóval ha otthonmaradásra kötelez, és ez nekem nem tetszik, akkor felmondhatok én, viszont nem jár se végkielégítés, se semmi. Arra a kérdésünkre, hogy a cég csődeljárás alatt van-e nemleges volt a válasz.
Az lenne a kérdésem, hogy ha egy nulla Ft-al rendelkező Kft. ellen (hiszen saját bevallása szerint nincs pénze), akár jogi úton is van-e esély arra, hogy a nekünk járó végkielégítést és felmondási időre járó pénzeket megkapjuk. Az Önök tanácsa szerint mi a legokosabb ebben a helyzetben, a fizetés nélküli otthonmaradásra való kényszerítés elegendő ok-e rendkívüli felmondásra, érdemes-e pereskedésbe belemenni.

 

Ebben az esetben Önöknek rendkívüli felmondásra van lehetőségük, tekintettel arra, hogy a munkáltatónak a munkaviszonyból folyó egyik lényeges kötelezettsége a munkáltatási kötelezettség és ennek szándékos megszegése alap lehet a rendkívüli felmondásra.
Amennyiben huzamos ideig, folyamatosan elmulasztja a munkaadási kötelezettséget - azaz 3-4 hétig "nincs munka" - onnantól kezdve 15 napjuk van a rendkívüli felmondást benyújtani.

Rendkívüli felmondás esetén a munkáltató köteles Önöknek annyi időre járó átlakeresetet fizetni, amennyi a munkáltató rendes felmondása esetén járna, és végkielégítés is ugyanúgy jár ebben az esetben.


Üdvözlettel:
Erynnis