Addig játszanak a kezelésükre bízott vagyonnal, ameddig lehet

Tisztelt Mt!


Az alábbi levelet kaptam egy kollégámtól,
akit ügyvéd kereséssel bíztunk meg páran.
Tényleg ilyen kilátástalan a helyzet felszámolói eljárás esetén,
hogy munkavállalói érdekeinket, jogainkat érvényesítsük?

 

Tanácsát előre is köszönve,

 

tisztelettel:

 

F.

 

 

Kedves "kemény mag",

 

sajnos nincsenek jó híreim. Hosszas telefonbeszélgetést folytatva ügyvéd ismerősömmel, meglehetősen kiábrándított a lehetőségeinket illetően.
Szakmai tapasztalata alapján felelősséggel úgy nyilatkozott, hogy fel lehetne lépni a felszámolóval szemben, hogy jogos beszállítói követelésünket érvényesítsük - el is vállalná,ha megbízást kapna - de sok sikerrel nem kecsegtetett. A felszámolónak - s nem csak a mi cégünkre vonatkoztatva - az az érdeke, hogy minél tovább húzza az eljárás lefolytatását. Állítását alátámasztottnak érzem abban a tényben, amit most élünk át, ti., hogy másfél hónap késéssel igényelte meg a bérgarancia alaptól a fizetésünket és a kilépett kollégák járandóságát. Általánosságban elmondható, hogy addig játszanak a kezelésükre bízott vagyonnal ameddig csak lehet.


A bérgarancia alaptól igényelt pénzt, mint kölcsönt az államtól az eszközök eladásából befolyt pénzből vissza kell fizetni. Gondolom, van elképzelésetek, hogy ez mekkora összeg lehet. Tartok tőle, hogy az eszközök, készletek eladásából befolyó pénzek "ezért vagy azért" nem lesz elegendő a jogos követeléseink kiegyenlítésére, ha még oly előkelő helyen is van a beszállítói tartozás listán.


Februárban, amikor a régebbi felszámoló tartott egy tájékoztatót, amikor egy félmondatban utalt arra, hogy a bérgarancia alap által biztosított összegen felül ne is számítsunk további kifizetésre, valamint óva intett, hogy peres eljárást indítsunk. Ez némileg összevág az ügyvédem által mondottakkal, más megközelítésben.


Ez természetesen, nem rettent vissza, csak nem kívánok első lépcsőben senkit magammal rántani egy kétes kimenetelű peres eljárás érdekközösségébe.
Javaslatom, hogy várjuk meg az általatok megkeresett szakemberek véleményét és vessük össze az információkat, hogy érdemes-e, ha igen, akkor kivel.

 

Várom válaszotok, javaslataitok
érdekközösségi üdvözlettel:

 

Cs.

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.