Egy amerikai cégvezető panaszai

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 

Kedves Blog-Szerkesztok!

A szokasoktol elteroen most egy cegvezeto “panaszkodna” egy kicsit, csak hogy hallgattassek meg a masik oldal is egyszer…

Amerikai cegvezetokent erdekes tapasztalatokat szereztem Magyarorszaggal kapcsolatban.

Ra kellett jonnom, hogy a Magyar gazdasag valoban a vilag legerosebbje, amerika es a rothado nyugat-europai orszagok fel sem erhetnek vele. Szinten meg kellett allapitanom, hogy a Magyar munkavallalok olyan jol meg vannak fizetve, hogy azzal versenyrekelni egy nyugati cegnek egyszeruen felesleges. Nem rughat labdaba Magyarorszagon.

 Cegunk foldi es legi aruszallitassal foglalkozik. Nem nagy, de nem is kicsi vallalkozas 2 telephellyel, 82 kamionnal es 6 repulogeppel, osszesen 140 alkalmazottal.

 Eszak-amerikaban (USA es Kanada) jelenleg tulajdonkeppen keptelenseg kamionsoforoket talalni. A cegek lepkehaloval probalnak uj embereket talalni, de az eselyek eleg kilatastalanok.

Nemregiben ugy gondoltam, hogy jo Magyar leszek es segitek az ohazan. Probaljunk meg embereket talalni Magyarorszagrol akik szivesen elnekek es dolgoznanak amerikaban teljesen legalisan.

 

Lego01-06_060-2006.01.19-04.31.40.jpg

Elso lepesben megkerestunk munkakozvetito cegeket. 10 sofort es 2 szerelot kertunk elso korben. Szerettuk volna,ha az erdeklodok a Magyar partner irodajaban kapnak megfelelo felvilagositast, majd ott zajlik az elso koros interju, referencia-check, ott gyujtik ossze a szukseges papirokat a jelentkezoktol, majd 1-2 honappal kesobb odautazunk par napra, talalkozunk a kivalasztott jelentkezokkel es meghozzuk a vegleges dontest es szerzodest kotunk veluk.

A kovetkezo ajanlatokat kaptuk 12 ember “felhajtasara” : 25 millio Forint, 18  millio Forint, 12 millio Forint. Az ajanlatokat olvasva kopni-nyelni nem tudtam. Meglepett reakcioimat latva az ajanlattevok baratsagosan kozoltek, hogy ezek amugy nagyon kedvezmenyes arak, mert valojaban EMBERENKENT 2-3 millio forint lenne a tarifa, de mivel nekunk tobb mint 10 ember kellene, igy nagyon kedvezmenyes arat szamoltak. Milyen hasznot kell hoznia egy embernek, hogy kitermelje azt a belefektetett 2 milliot…? Uristen….

Csak gondolkodtam : Egy jelentkezo telefonos erdeklodessel kezdi. Ez a kulfoldi munka jellegebol adodoan valoszinuleg hosszabb beszelgetest eredmenyez, szamoljunk emberenkent 1 oraval. Ezutan a jelentkezok elmennek egy interjura, ez legyen szemelyenkent ujabb 1 ora. Osszegyujtik a szukseges papirokat, azokat elviszik az ugynoksegnek, aki atnezi azokat, leelenorzi a referenciakat. Ez legyen ujabb 2 ora idoraforditas szemelyenkent. A kovetkezo lepesben mar mi talalkoztunk volna a jelentkezokkel es inteztuk volna  a tobbit, vagyis az ugynokseg egy emberre korulbelul 4 ora idoraforditast “kolt”. 12 jelentkezo eseten ez 48 ora. Felteltelezem, hogy egy profi allaskozvetito ceg gyorsan fel tudja merni egy jelentkezonel, hogy erdemes-e vele foglalkozni, igy ha meg eloszor 150-200 jelentkezo is telefonal, a kihullo jeloltekre osszesen 100-150 percnel tobb nem nagyon fog elmenni. De legyen ez meg 3 ora.  Sot, szamoljuk 10 oraval.

14 ora raforditas 20 millioert, vagyis  durvan 143.000 Forintos oradijat kertek.

Ha en 1 honapra odautazom egy komplett 4 fos HR csapattal. Repul 5 fo, 4 csillagos szallodaban (pl. Hilton WestEnd) ott tartozkodunk egy teljes honapig, toborzunk, interjuztatunk, eszunk-iszunk, kozlekedunk, akkor is maximum 10.000 dollarbol megusznam a dolgot. De legyen 15.000 dollar. Az is csak 3.5-4 millio forint, szemben a 15-20 millios ajanlatokkal.

Ertem en, hogy jott egy amerikai ceg, elore le lehetne rendezni a ceg 1-2 eves mukodesi koltsegeit, be lehet fejezni a hazat, meg lehet venni az uj autot, de akkor is pofatlansagnak ereztem ezeket az “ajanlatokat”.

Hat ennyire jo vallalkozni Magyarorszagon? Mert most ugy erzem, hogy mi itt senkik vagyunk a Magyar vallalkozokhoz kepest. Errefele, a lepusztult amerikaban csak almodozni merunk ilyen haszonkulccsal kecsegteto munkarol.

Miert is panaszkodik a Magyar vallalkozo? Nem tudom megerteni….

Na de oda se neki, probaljuk meg egyedul. Hirdetek a Magyar online feluleteken.

Jonnek az erdeklodok es ezzel a kovetkezo meglepetes. Egyik amulatbol a masikba esve allapitom meg, hogy Magyarorszag a kanaan es amit ott lehet keresni, az ottani eletszinvonallal egy amerikai nem kelhet versenyre.

Nezzuk :

Kb 150 erdeklodobol 120 elso kerdese az volt, hogy fieztem-e HETENTE a haza es visszautazas koltsegeit, mert ott MINDENHOL viszik minibusszal Nemetorszagba, Hollandiaba az embereket es vissza is hozzak ingyen.

A 150 erdeklodobol 140 szerint a havi netto 3500-4000 dollaros fizetes rohejes, ennyiert senki nem fog meg a fotelbol sem felallni. Szemrebbenes nelkul mondtak, hogy otthon 350-400.000 Ft a fizetes, plusz a LOPOTT GAZOLAJ, plusz a LOPOTT MOTOROLAJ, plusz a CSALASSAL vezetett idovel ez felmegy 400-500.000 Forintra, azert a KIS APROPENZERT amivel en tobbet ajanlok nem eri meg az ajton sem kimenni.

Az erveimet nevetgelve, lenezo, lekezelo hangon lesoportek, miszerint :

Itt egy 3-4 tagu csalad kenyelmesen megel havi 2500 dollarbol, igy minden honapban felre tud tenni kb 1500 dollart, ami egy irodai alkalmazott atlagos havi fizetesenek megfelelo osszeg, mindez csalas es lopas nelkul. Es mindez egyetlen fizetesbol, a feleseg meg nem dolgozott.

Ezek nem szamitanak. Rohejes, nevetseges az egesz. Magyarorszagon olyan penzeket lehet keresni amivel egy amerikai nem versenyezhet.

Visszatero problema volt meg a nyelvtudas problemaja. Nem kertem tul sokat. Alapokat. De azert : adjak olyan fuvarokat, ahol magyarok az irodistak, mert o ugyan nem fog angolul meg tanulni. (persze es a rendor, a kanadai/usa hataron a hataror is legyen Magyar mindig, meg ugy osszessegeben egesz amerika tanuljon meg magyarul).

Tovabbi visszatero problema volt a jogositvany kerdese : Neki nemzetkozi jogositvanya van, azt pedig fogadjak el amerikaban, mert hogy kepzelik, hogy nem! Probalom elmagyarazni, hogy ez egy masik foldresz, mas szabalyokkal, torvenyekkel, szokasokkal amit valoszinuleg a nemzetkozi jogositvany megszerzese kapcsan tartott tanfolyamon nem tanitottak. Plusz mar miert fogadna el amerika egy sohasem hallott idegen orszagbol jott bevandorlo jogositvanyat…. Nem, azt el kell fogadni mert az ove egy MAGYAR es NEMZETKOZI JOGOSITVANY. Biztos csak le akarom huzni azzal, hogy neki itt ujra kell vizsgaznia, meg amugyis biztos csak osszejatszok valakivel es kamu vizsgakat szervezunk.

Vegul eluntam. Hirdettunk egesz europaban es 6 nap alatt talaltunk dan, sved, nemet, skot es spanyol jelentkezoket.

Hiaba, az elmaradott Nemetorszag es Dania…. A nyomorgo es kenyeren es vizen elo soforoknek szukseguk van az itt kapott alamizsnara, mert Magyarorszagra hiaba probalnak tizezrevel menni a nemet soforok, nem sikerul. PEdig tudtommal a berlin-I es a Koppenhagai Magyar konzulatust mar tomegesen ostromoljak a gazdasagi menekultstatuszt kovetelo nemetek es danok, de a paradicsomba nem nyernek bebocsajtast, igy marad nekik a koldus amerika….

Nincs miert otthon sirankozni.A vilag leggazdagabb orszaga, a vilag legmagasabb fizeteseivel.

Tisztelettel :

Egy meglepett amerikai cegvezeto.

 

Együttműködő partnerünk a Gránátalma Szépség- és Egészség Központ

 

gránát.jpg