Mérhetetlen dühöt és megalázottságot érzek

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 

Tisztelt Munkahelyi (T)error!

Az alábbi - véleményem szerint teljes mértékben méltánytalan - esetet szeretném Önökkel megosztani és a segítségüket kérni:

 Elelmiszerbolt-kozert-7.jpg

Augusztus első napjaiban jelentkeztem egy újsághirdetésre, melyben munkatársat keresett egy országos élelmiszer-üzletlánc. Személyesen történt jelentkezésemet követően a boltvezető tájékoztatott, hogy felvételt nyertem, és figyelemmel arra, hogy az akkori munkatárs augusztus 10-ig marad, kérte, hogy 7-én álljak munkába, annak érdekében, hogy abban a pár napban a régi kolléga megmutathassa, hogy mi a feladat.

Korábbi munkahelyemen augusztus 6-ával, közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom, annak érdekében, hogy az új helyen 7-én kezdhessek.

Augusztus 7-én a boltvezetővel történt megbeszélés alapján jóhiszeműen munkába álltam.

Tájékoztatták, hogy a munkaszerződésemet később kapom meg, mert a cég központja az ország másik felében található, és beletelik pár napba, míg a papírok megfordulnak.

Minden nap jóhiszeműen mentem dolgozni a boltvezetővel történt szóbeli megállapodásnak megfelelően.

Múlt héten megérkezett a munkaszerződésem, melyben a munkába lépés dátumaként - a valóságtól eltérően - 2012. augusztus 21. napja szerepelt. Kértem, hogy a valóságnak megfelelően a munkába lépés dátumát módosítsák 2012. augusztus 7-re.

A boltvezető ekkor tájékoztatott, hogy természetesen van lehetőség a módosításra.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szombaton a boltban átalakítás volt, mely azzal járt, hogy a délig tartó nyitva tartást követően a dolgozóknak ott kellett maradniuk hajnali fél kettőig, illetve szerdán leltár volt, ami este fél tizenegyig tartott...)

A tegnapi nap folyamán, miután a boltvezető végre egyeztetett a felettesével tájékoztatott, hogy nincs lehetőség a szerződés módosításra, majd azt a 10 napot, amit jóhiszeműen, mint utóbb kiderült szerződés nélkül munkában töltöttem "lecsúsztathatom", a jelenléti íven aláírom, hogy ott vagyok, de közben nem kell bemennem.

Mivel a fenti megoldást elég érdekesnek találtam, ezért megbíztam páromat, aki a jogszabályok terén járatosabb nálam, hogy telefonon keresse fel a boltvezető felettesét, és érdeklődjön arról, hogy mi az oka annak, hogy a valóság és a szerződésben szereplő dátum nem egyezik, illetve, hogy a rossz dátumot nem lehet-e módosítani. A hölgy tájékoztatta páromat, hogy nem állhattam volna munkába, tekintettel arra, hogy a boltvezetőnek augusztus 21-től volt engedélyezve, hogy felvegyen valakit, amit nem igazán értek, hogy ezt egy új belépő munkavállalónak honnan kellett volna tudnia...

 A hölgy tájékoztatta továbbá páromat, hogy munkába sem állhattam volna munkaszerződés nélkül, amit valamelyest szintén cáfolnék, tekintve, hogy az nem a munkavállaló hibája, hogy szóban megállapodik a leendő főnökével, és a szóbeli megállapodást a cég méretéből adódóan csak később tudja írásba foglalni.Augusztus 7-től minen nap megjelentem a munkahelyemen a boltvezetővel megbeszéltek szerint, és ez ellen senki nem tiltakozott. A területi képviselő hölgy, akivel párom a telefonbeszélgetést folytatta, mondta, hogy neki erről nem volt tudomása, holott a második munkanapomon a bolt vezetékes telefonján keresett fel, és kérte, hogy mielőbb küldjük le a papírjaimat a központba, hogy minél előbb elkészíthessék a szerződésemet.A beszélgetés végén -  melynek során párom csak felvilágosítást szerettem volna kérni az "érdekes" eljárással kapcsolatban - a területi képviselő hölgy minősíthetetlen hangnemben beszélt vele.

Miután letették a telefont azonnal felhívott engem a hölgy, és - szintén minősíthetetlen hangnemben - "kirúgott". Mondta, hogy öltözzek, és mehetek haza, mert nekik "ilyen emberre nincs szükségük..." Igazából sajnos nem tudom, hogy milyen "ilyen" ember vagyok... tekintve, hogy a korábbi munkahelyeimen sosem volt probléma sem a személyemmel sem a munkámmal.

A boltvezető tájékoztatott, hogy az anyagiak rendezése úgy fog történni, hogy alá kell írnom az augusztus 21-étől szóló munkaszerződést, a 7-étől 20-áig terjedő napokra járó béremet, pedig útiköltségként fogják elszámolni.

Aláírtam a 21-étől szóló munkaszerződést, és most várom a munkaviszony megszüntetéséről szóló papírokat... Bár a fentiekben leírtak után már semmin nem lepődnék meg... ki tudja mi jöhet még... 

Mérhetetlen dühöt és megalázottságot érzek, és egyszerűen érthetetlennek tartom, hogy valakit azért küldjenek el az állásából (pontosabban küldjön el a területi képviselő nem tudom milyen jogalapon, tekintettel arra, hogy a munkaszerződésben a munkáltatói jogkör gyakorlójaként a kereskedelmi igazgató szerepel), mert érdeklődni mert, hogy a munkaszerződése miért nem felel meg a valóságnak.

 

Tisztelettel:  egy tanácstalan "volt" munkavállaló