Betegségem alatt meghirdették az állásomat

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre. 

 

Tisztelt Munkahelyi Terror blog!

 

Jogban járatlan lévén, a következőben szeretném a segítségét kérni.  12 éve dolgozom a munkahelyemen. Több területet végigjártam, amíg eljutottam jelenlegi beosztásomig. Néhány napja, kénytelen voltam betegszabadságra menni (nem vagyok "táppénzre járó" típus). Most jön a java. Távollétem ideje alatt hívta fel egy ismerősöm a figyelmemet, hogy egy hirdetési újságban meg van hirdetve a helyem.

 Sad_Man.jpg

Nem hittem a szememnek. E-mailben megkerestem munkáltatómat, hogy óvatosan kipuhatoljam, mi történt. Egy darabig nem válaszolt, majd egy e-mailt küldött, melyben megnevezett egy pozíciót, melyet korábban betöltöttem, valamint az új munkakörömmel járó bért, amely kevesebb, mint a fele, az eddigi fizetésemnek. Mást nem írt. Se megszólítás, sem bekezdés-tárgyalás-befejezés, sem elköszönés, sem indoklás. Pozíció, bér. Ennyi. A szokásos munkahelyi problémákon kívül, nem volt konfliktusom, vagy fegyelmi ügyem a cégnél.

 

A hatályos Mt. szerint megteheti, hogy lefelezi a bérem? Mire számíthatok, ha nem fogadom el?   Segítségét köszönve:  

 

Üdvözlettel: Péter

 

Kedves Péter!

 

 45. § (1) A munkaszerződésben a feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében és munkakörében.   58. § A felek a munkaszerződést közös megegyezéssel módosíthatják. A munkaszerződés módosítására a megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. 22§(5) A munkáltató az egyoldalú jognyilatkozatát az e törvényben meghatározott esetben köteles írásban indokolni és az igény érvényesítésének módjáról, és ha az elévülési időnél rövidebb, annak határidejéről a munkavállalót ki kell oktatni. A határidőről való kioktatás elmulasztása esetén hat hónap elteltével az igény nem érvényesíthető.  

 

Tekintettel arra, hogy  a munkakör módosítása kizárólag közös megegyezéssel lehetséges, ezért ez a módosítás érvénytelen, mivel egyoldalú módosítást eszközöl. Ezáltal véleményem szerint megtámadható, figyelemmel azon körülményre is, hogy nem is indokolta a döntését.  A munka törvénykönyve ugyanakkor ismeri az ún. átirányítás fogalmát, ami azt jelenti, hogy a munkavállaló eredeti munkakörétől eltérő munkakörben is foglalkoztatható a munkáltató egyoldalú döntése alapján, ez azonban nem haladhatja meg összesen az évi 44 napot.  

 

Üdv, Erynnis