Minek hirdet az ilyen?

 
Tisztelt Jogászok!
 
Örülök,hogy Önökre találtam, mert egy elég furcsa szituáió részese lettem, és szeretném kikérni az Önök véleményét.
 
Egyik portálon egy már lejárt álláshírdetésre jelentkeztem, (jelentkezési határiő febr. vége volt) kérdezvén őket,ha még esetleg aktuális a hírdetésük, jelezzenek. Aznap fel is hívtak,interjúra is elmentem,mert azt mondták,még nem sikerült megtalálniuk a megfelelő embert a pozícióra. 1 héttel az interjú után ismét felhívtak, és közölték vele,hogy gratulálnak, felvettek az állásra.Még azon a héten bementem, és aláírtam a szerződést (melyben 3 hónap próbaidő, és 6 hónap határozott időtartam szerepelt,mondván 6 hónap kell a kölcsönös megismeréshez, de ők hosszú távra terveznek, és ha mindkét fél elégedett,meghosszabítják a szerződést határozatlan időre)

A pontosítás kedvéért a szerződést ápr.17 én aláírtuk ápr. 25.i munkakezdéssel. Ápr. 24 telefonáltak,hogy mégsem lép érvénybe a szerződésem,mert a kolléganő, akinek a helyére mentem volna meggondolta magát, mégis marad. Ápr. 25.én bementem személyesen, és kiadták a hivatalos munkaviszony megszüntetésemet (azonnali hatályyal való felmondás). Ma pedig (ápr.27) nézegettem az álláshírdetéseket, és rátaláltam ismét erre az állásra (amire felvettek), amit 23án adtak fel, azaz aznap,mikor állítólag a koleganő bejelentette,hogy mégsem megy el. A hírdetésben ezúttal máj.10 szerepelt,mint jelentkezési határidő, és a munkakezdést pedig máj. 13.ban jelölték meg.

 Azt nem értem az egészben,miért irattak velem alá hivatalos szerződést 25.től, ha már tudták,hogy még aznap felmondanak, illetve miért adtak fel új hírdetést,ha mégis marad(?) a koleganő. Lehetséges,hogy az új munkavállalók után járó kedvezményt játszák ki íly módon?
 
Válaszukat köszönettel:
Vacskamati


Kedves Vacskamati!

Mivel tényleges munkavégzés és bérfizetés nem történt, illetve kb. azonnal meg is szűnt a munkaviszonyod, adókedvezményt így nem tudnak igénybe venni a statisztikai állományváltozás után. Azt gondolom, vannak cégek, akik akkor is hirdetnek állást, ha épp nincs felvétel: ezzel mutatják a konkurencia felé, a nyilvánosság felé, hogy nekik "jól megy", képesek új munkavállalókat felvenni, szükség van az emberre, stb.

Üdvözlettel:
Erynnis