Diszkriminálják a férfiakat

Kedves munkahelyi terror jog! :)     

 

Szeretném kikérni a véleményed erről a Nem ragaszkodom a publikus válaszhoz, jöhet privátban is:

 

Röviden összefoglalva egy fodrász üzlet keres DTP operátor+web adminisztrátor munkakörbe a témában jártas lányt. Ez akárhonnan nézem, nem olyan munka, amire feltétlenül szükséges lenne nőt alkalmazni. Neked/nektek mi a véleményetek?   És ha ez valóban így van, érdemes-e valahol eljárást kezdeményezni a tisztelt hirdető ellen?

 

Ugyanis amikor teljesen kulturált formában rákérdeztem, hogy miért pont lány kell neki, elég tenyérbemászó stílusban válaszolt. Jól tudom, hogy törvénysértő a nemi alapú diszkrimináció akkor is, ha a férfiakat zárják ki egy olyan munkakörből, ami egyébként nem igényli, hogy nőket alkalmazzanak?     

 

üdv, HZ

 

Kedves ZéHá! 

 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkájában nem gyakori, hogy nemi szereppel kapcsolatos diszkriminiáció miatt férfiak indítanak eljárást, viszont azért elvétve előfordul, itt találsz egy ilyen ügyet:

 

 http://www.egyenlobanasmod.hu/jogesetek/hu/419-2008.pdf

 

 A megkülönböztetés akkor lenne jogos, ha valamilyen, a munkakörre jellemző speciális ok miatt csak nők tölthetnék be az állást - ilyen munkakör manapság nem nagyon van, tehát véleményem szerint a hátrányos megkülönböztetés megállapítható.  

 

Üdvözlettel:  Erynnis