CSak papíron mehettem szabadságra

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Szabadság kiadás ügyben szeretnék tanácsot kérni. Volt munkáltatóm a 30 szabadságomból csak 5-10 napot adott ki. Papíron minden rendben van (jelenléti ív, szabadság kiadási engedély) szabályosan kitöltve. Mivel teherautót vezettem, ezért menetlevelet kellett kitölteni. Ha összevetjük a menetlevél és a jelenléti ívet nem sok hasonlóság látható. A "szabadság" idő alatt tehát dolgoztam.

 

A ki nem vett szabadságot "természetesen" nem fizette ki.Lehet ez a cselekedet esetleg okirat hamisítás, mivel mindkét irat szigorú elszámolású. Kérném segítsen milyen lehetőségek vannak ezen ügyben.

 

Köszönettel: István

 

Kedves István! 

 

Lehet szó okirathamisításról, bár itt nyilván az a cél inkább, hogy a ki nem vett szabadságait megkapja. Ennek az az első módja, hogy erre írásban szólítja fel a munkáltatói jogok gyakorlóját, illetve igyekeznek egy mindkét fél számára előnyös megállapodással rendezni a dolgot.  Az Mt. az alábbiakat rendeli el a szabadság kiadásával kapcsolatban:  

 

122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.

 

 (2)27 A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie. 

 

(3) A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy tartama legalább összefüggő tizennégy napot elérjen. 

 

(4) A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.

 

 (5) A szabadságot - a 125. §-ban foglaltakat kivéve - megváltani nem lehet.  123. § (1) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni.  (2) A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.  (3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.  (5) A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén  a) a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja,  b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja,  c) kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki. 

 

(6) A munkáltató - a felek megállapodása alapján - a 116-117. §-ban foglaltak szerinti szabadság egyharmadát az esedékesség évét követő év végéig adja ki.   A szabadságot tehát pénzben nem lehet megváltani, kivéve akkor, ha a munkaviszony megszűnésekor még maradt bent szabadság - ekkor azt ki kell fizetni. 

 

  Üdvözlettel:   Erynnis