Vagyonkimentés és 200 ezres tartozás

Tisztelt MH Terror blog!   

 

Még 2010 decemberében elhagytam a régi munkahelyemet, mert fizetések megcsúszásával felhalmozott 4 hónapnyi ki nem fizetett munkabért.   Közös megegyezést írtunk a főnökkel, hogy ha nem tud fizetni, akkor legalább a munkaügyi központba bejelentkezek, és legalább onnan lesz   bevételem. A közös megegyezésbe először 0Ft-ot akart írni, illetve meg akart győzni arról, hogy mivel úgyis övé a cég, csináljuk úgy, mintha ő   tartozna nekem, s nem a cég. Ezt nem írtam alá, jeleztem neki, hogy a tartozást magát írjuk bele, s a teljesítés időpontját is.  

 

Mivel a folyamatos csúszások miatt a könyvelő először rossz adatot adott meg, így 3 hónapnyi fizetésem összege (ott is mint nettó) került   feltüntetésre. Jeleztem felé, hogy a 4. hónap hiányzik, s ezt kellene javítani (ebbe természetesen nem ment bele).   Így munkaügyi pert indítottam (közben április elejéig megkaptam a 3 havi összeget, de a negyediket nem), hogy a bíróság korrigálja az   összeget. A volt főnököm egy tárgyalásra sem jött el. Közben a könyvelőjét sikerült tanúként mellém állítani, s igazolta, hogy jelezte a   munkáltatómnak, hogy elszámolta, s véletlenül 3 hó lett megadva a 4 helyett (a szabadságolásom természetesen papíron volt kivéve   "technikailag").   A bíróság jogerős végzésével végrehajtást indítottam a cég ellen, követelve 140e nettót, illetve ami a bíróság rárakott díjakat (a követelés  így kb 200e forint összesen mindennel együtt).  

 

Mivel a bíróság nem gyorsan működik (2-3 hónapos fordulók stb, jogerőre emelkedés), közben a cégtől elment az összeg programozó.   A főnök cégregisztrátorral egy általános telephelyre költöztette a céget, s megfejelte azzal, hogy szerb tulajdonosnak adta papíron a céget.   A végrehajtó természetesen sem a székhelyen, sem a telephelyen nem talált semmi mozdíthatót. Nem tud mit végrehajtani.    Kérdésem: mivel a tartozás bér, ezért hogyan lehetne behajtani a fentiek függvényében? Bérgarancia alaptól hogyan lehetne lehívni a hiányzó   egyhavi bért?

 

A cég nem került felszámolás alá, nem tudom, hogyan lehetne egy ilyen vagyonkimentés után bármit is tenni. Jelenleg beszámolót   sem készített a cég a 2011-es évről, miközben akkor még aktív volt, tehát NAV cégtörlés a jövőben még befigyelhet emiatt.    Vagy vegyem úgy, hogy tanulópénz volt? Igaz, ha nem vagyok résen, akkor sokkal több (közel 450e) is lehetett volna az az összeg, amit   nem fizetett volna ki nekem a főnököm.    Köszönöm előre is a válaszukat, ötleteiket. 

 

Viktor

 

Kedves Viktor! 

 

A Bérgarancia Alapról szóló törvény szerint az Alap csak a felszámolás alatt álló szervezetek munkavállalóinak (volt munkavállalóinak) teljesít kifizetéseket, a felszámolóbiztos kérelmére. Amennyiben a végrehajtás nem volt sikeres a cég ellen, a végrehajtó meg tudja indítani a felszámolási eljárást a csődtörvény szabályai szerint - ebben az esetben akár az is elképzelhető, hogy a cég, mivel el akarja kerülni, hogy megszüntessék, azonnal, további végrehajtási cselekmény, avagy a felszámolás tényleges elrendelése nélkül, azt megelőzően kifizeti neked a tartozását.   

 

Üdv, Erynnis