60 elküldött önéletrajzra 9-10 interjú jut

Megosztanám én is a személyes tapasztalataimat kicsit ezzel kapcsolatban. Magamról annyit, hogy 27 éves vagyok, érettségivel, felsőfok közeli aktív angoltudással erős magyar akcentussal, meg egy be nem fejezett egyetemmel (IT). 19 éves korom óta dolgozok, így bár diplomám nincs sajnos, de viszonylag széleskörű munkatapasztalatom van - még ha nem is közvetlenül a tanult, de nem befejezett szakmámból.  Volt már pár állásom, de eddig mindet az interneten találtam (kivétel nélkül). Eddig volt 3 Mo-i állásom, egy külföldi, amire Mo-ról jelentkeztem, és pont tegnap nyertem el második külföldi állásom (immár külföldön keresve a neten, viszont helyi nyelvismeret nélkül).  Tapasztalataim szerint a netes hirdetések elég nagy része valós. (Persze vannak fél évig kint levő "sürgős" hirdetések, amik csak presztízsből vannak kint, de eddig minden helyemet így találtam, protekció nélkül).

 

Amikor munkanélküli vagyok (nem rúgtak még ki soha, én hagytam ott a cégeket amikor meguntam a dolgot - egyszerűbb mindenkinek így ahelyett, hogy eljutok addig, hogy leszarok mindent) akkor nálam érdekes módon általában az első 2-3 hétben síri csöndben van a telefonom, mintha kikapcsolták volna. Utána jön egy kisebb roham, akár egy héten 5 interjú is. Ezek mennek felváltva, amíg az egyik bejön. Az eddigi arányaim általában kb 60 elküldött önéletrajzra 9-10 interjú, amiből sikerült egy; 5-8 hét alatt (2 hónapos kihagyás volt a maximum amit otthon töltöttem 2 állás között).  Bérigénynél nem mondanám jó dolognak a megalázkodást, még minimálbéres állás esetén sem. Persze a cég keveset akar fizetni, de nem akarja, hogy +2000 Ft-ért átmenj a konkurenciához. Mondj egy reális összeget, akár neten megnézni a munkakörhöz tartozó átlagot, és ehhez képest megadni valamit. Úgy vettem észre, hogy ha valóban téged akarnak, és te is őket akarod, akkor megszületik a kompromisszum. Volt olyanom, hogy mondtam egy összeget, aminél végülis 10-zel kevesebbet kaptam, mert ezt tervezték be. Megkérdezték, így is érdekelne-e. Érdekelt. Volt olyan is, hogy alacsonyat mondtam, és végül másfélszer többet kaptam a végén.

 

Volt olyan is, hogy mondtam egy összeget, erre számolgatott egy kicsit az interjúztató, és mondta, hogy hát nem ilyesmire számítottak, de ha megfelel, tudják úgy adni, hogy a fele feketén. (Mondjuk ezt az utolsót végül nem kaptam meg.) És persze mint fentebb is említették, a CV szétszórása bolond pék módjára csak ritkán vezet eredményre, tényleg sokszor arra jó, hogy 500 CV legyen az 50. Válogass te is, neked sem jó, ha szar állást kapsz (még ha jobb is a semminél - de a kezdeti öröm elég gyorsan utálatba fog átmenni). És persze a CV cégre szabása sem rossz ötlet. Ömlesztett CV-re én sem szoktam sok csörgést kapni, de ha már legalább egy kicsit célzott doksit küldesz, azzal már növeled az esélyt, még ha nem is sokkal.

 

Kihangúlyozni a munkakörhöz fontos dolgokat, ilyenek. Nekem szokott lenni 2-3 féle önéletrajzom, így nem kell sokat módosítani egy-egy céghez. Amelyik a legjobban megfelel azt kicsit megszerkesztem (kitörlök egy-két irreleváns sort, hozzáadok párat a pozíciónak megfelelően) és küldöm. Pl templateket sem szoktam használni, de mondjuk azért, mert van 500 CV template wordben, és nem találok olyat, amibe mindent be tudnék írni amit akarok, hogy az ki is nézzen valahogy. Csinálom úgy, ahogy nekem tetszik, de azért benne legyen minden, ami kell, és amit csináltam.  Azért bocsi, hogy E/2-ben írtam az egészet, csak most veszem észre, hogy értelme így nincs mert kicsit offtopic, helyettesítsétek be, ahogy tetszik. És persze megint említeném, hogy ez csak személyes tapasztalat, amit meg akartam említeni látva a kommenteket - nem feltétlenül aranyigazság.