A súlyom miatt szívatnak a munkahelyemen

Tisztelet szerkesztőség!

 Az én történetem 2011. július 8-én kezdődik, ekkor kezdtem el a munkaviszonyomat a jelenlegi cégnél, ahol dolgozom. Az első munkanapom olyan volt, mintha egy vonat ment volna át rajtam, a leendő feladataimat rám ömlesztették, amikor kérdést tettem fel segítséget nem kaptam, csak azt a választ, hogy ezt az elődöm csinálta és oldjam meg. Az elődöm másképp dolgozott, én előbb betudtam fejezni a feladataimat, ezért időben mentem el, a többiek egész napot cigizéssel, meg folyosói pletykálkodással töltötték, ezért nem haladtak a munkájukkal. Mivel én időben elmentem, ezért a főnöknek sérelmezték, hogy kevés a feladatom, mert ők reggeltől estig bent vannak, és nem haladnak a munkájukkal, persze hozzá teszem, ha egész nap cigiznek, a folyóson lézengenek, akkor nem is fog menni a munka...

Decrease-A-Woman’s-Sex-Drive.jpg

Ezért mindenki rám sózta a feladatait, hogy én is maradjak már tovább, annyi különbséggel, hogy én valóban dolgozni járok be. Amikor említést tettem, arra, hogy ne hárítsák át rám a feladataikat, akkor szintén mentek a főnökhöz, aki behívott, hogy szedjem magam össze egy hónapot kapok, vagy kirúg. Ez a próba időm lejárta előtt 1 hónappal volt, a következő beszélgetésnél, amikor letelt az 1 hónap, akkor közölte a főnök, hogy meg van elégedve a munkámmal, meg a lányok is megvannak velem elégedve, mivel már én is reggeltől estig bent voltam, csak én nem a bagózás miatt, de most akkor kirúgna és felvenne egy újból, hogy a próbaidőm újból induljon, hogy bármikor kirúghasson megint, ha nem teszik menjek el.

Maradtam, mert én is pénzből élek. Szerencsére nem sokra rá felvett egy új vezetőt maga helyett, így más lett a közvetlen főnököm. Vele jól kijöttem, persze új lévén, vele sem bántak kesztyűs kézzel. Így a gondok egy időre elmúltak, felelősségteljesebb feladatokat kaptam. Jött egy új kolléga, akit szintén nem fogadtak el. Az egyeztetett pénzemet nem kaptam meg sosem, minden hónapban 5-10 ezerrel kevesebbet kaptam, amikor szóvá tettem, a válasz az volt, hogy jaj elnézést, majd pótoljuk.

Az új főnöktől kaptam csak meg minden hónapban rendesen. Az új főnök elment 1 év múlva, mert ő is sokszor megkapta,hogy 1 hónapja van, hogy összeszedje magát, vagy kirúgják. Innentől visszatértünk a kiinduló pontra, megint nem kaptam meg rendesen a béremet. És megint elindultak a szokásos játszmák. Az elmúlt 2 hónapban heti rendszerességgel megkaptam "kirúgunk előadást", de itt már eldurvultak a dolgok, mivel folyamatosan újabb és újabb feladatokat kaptam, ezért nem győztem, 2 ember feladatát kellett ellátnom, így már az is felkerült repertoárra, hogy lusta vagyok, nem dolgozok elég gyorsan, 1 bites ember vagyok. Szóval, mivel túlsúlyos vagyok, akkor lustaságból nem végzem a munkámat, ja és még hülye is vagyok. Miért nincsenek önálló gondolataim, ha voltak azt persze leszavazták, tehát ha volt sapka az volt a baj, ha nem volt sapka az volt a baj.

Rettentően elegem van ebből a lelki terrorból, a pénzemet sem kapom meg rendesen. Nem tudom erre van-e valami jogorvoslat, a személyiségi jog megsértése szerintem helyén való, de nem tudom, mit tudnék csinálni, hogyan tudnék ezzel szembeszállni, ugyan is vissza élnek azzal, hogy sok a munkanélküli. Természetesen keresek másik munkahelyet, de még nem találtam. Addig is a húrok a nyakamon van, bármikor kirúghatnak, és még nap mint nap meg is alázhatnak.   Segítségüket kérem, abban, hogy mit tehetnék, milyen jogvédelmi lehetőségeim vannak, hogyan kezeljem ezt a helyzetet.  

Üdvözlettel:  Rita

Kedves Rita!

  Esetedben az "egyéb helyzet" miatti diszkrimináció jöhet szóba, ha úgy érzed, hogy a túlsúlyod miatt ér téged hátrányos megkülönböztetés - ekkor az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhatsz. A hatóság jogeseteit átnézve sajnos nem találtam erre precedenst, viszont itt nálunk a blogon már érkezett ezzel kapcsolatos panasz és ott is ugyanezt javasoltam.  

A hatóságot itt éred el: www.egyenlobanasmod.hu, itt nyomtatványmintát is találhatsz a panaszhoz.  A hatóság eljárása illetékmentes és amennyiben a munkáltatót elmarasztaló határozat születik, ez alap lehet egy esetleges kártérítési perhez is.   Egyesületünknek is jövőbeni tervét képezi, hogy az EBH-nál és más szerveknél civil szervezetként fog fellépni a tagjai érdekeinek védelmében - ilyen és hasonló ügyekben is.   

Üdvözlettel: Erynnis