Trükköznek a cafeteriával

T. Címzett!  

Azzal a kérdéssel, problémával fordulok önökhöz, hogy a béren kívüli juttatást a munkáltató beleépítheti a fizetésembe? Kereskedelemben dolgozom, nálunk ez úgy ,,működik,, pl ha összesen dolgozok 194 órát egy hónapban és azt beszorzom a mostani órabéremmel ami 560Ft, 108.640 Ft kellene kézhez kapjak + a 10.000Ft Sodexo +8.000 Ft Erzsébet utalványt ami ugye béren kívüli juttatásnak számit.  Ez összesen  108.640Ft+ 18.000 Ft cafetéria. A  Munkaszerződésemben is így van feltüntetve, hogy bruttó 114.000 Ft + béren kívüli juttatásnak a 10.000 Sodexo és 8.000 Erzsébet utalványt kapjuk.

mel.JPG.ashx.jpg

A valóságban ez így néz ki: 108.640 Ft-ból levonják a 18.000 Ft kajajegyet így az átutalt fizetésem amit ténylegesen kézhez kapok: 90.640 Ft !! ÉS! ehhez még a tárgyhó 10.-e UTÁN!! (Kb egy héttel) kiküldik a kajajegyeket is.  

Az lenne a kérdésem hogy ezt így lehet,jogszerű? Vagy ebből az következik, hogy 10 hónapja mióta a cégnél vagyok minden hónapban megkárosítanak 18.000 Ft-al? mellékesen megjegyezném az állítólagos bérpapíromon (ami egy jogász szerint sem számít annak mert összevissza kuszaság) költségtérítés alatt fel van tüntetve béren kívüli juttatásként a  18.000 Ft kajajegy majd lejjebb az adók járulékoknál pedig Visszavonás címszó alatt le van vonva a 18.000 Ft.  

Válaszukat előre is köszönöm  

Üdvözlettel Vivien

Kedves Vivien!  

Az Ön által feltett kérdésben a törvény - és a hozzátartozó indokolás - egyértelmű:   

154. § (1) A munkabért - külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - forintban kell megállapítani és kifizetni. EKommentár  (2) A munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet.  A munkabér általános jogi fogalmát a törvény nem határozza meg. Az egyenlő bánásmódra vonatkozó szabályok

 (Mt. 12. §) alkalmazása szempontjából tartalmaz ugyan az Mt. egy meghatározást, amely szerint munkabérnek minősül minden, a munkaviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli vagy természetbeni juttatás. Ez a meghatározás azonban csak az egyenlő bér elvére vonatkozik.  A munkabért általában forintban kell megállapítani és kifizetni. Ettől eltérni csak abban az esetben lehet, ha  a) arra jogszabály felhatalmazást ad, vagy  b) a munkavállaló a külföldön történő munkavégzés ellenértékeként kapja a munkabért.  Természetbeni munkabér megállapítására nincs lehetőség, a munkabér minden esetben pénzbeli juttatás. A munkabér nem fizethető utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában sem. Az Mt. alapján tehát nem minősül például munkabérnek az Erzsébet utalvány, vagy a SZÉP kártya, csak az egyenlő bér elvének alkalmazása szempontjából.  A törvény további rendelkezéseit egybevetve megállapítható, hogy legalább a garantált bérminimumot készpénzben kell kifizetni, továbbá az is, hogy ettől eltérni a munkáltató és a munkavállaló ilyen megállapodása esetén sem lehet.   

Ugyanakkor a gyakorlattal tisztában vagyok, a legtöbb cég igyekszik kompenzálni a bért terhelő költségeit és a leírt esethez hasonlóan "sakkozni" a cafeteria jegyekkel.

 Üdvözlettel:   Erynnis